Informaation kulku ja siihen liittyvä vastuu

”Voimala on kuin näistä ja monista muista paloista koottu torni, joka sortuisi jos yksi vietäisiin pois.”

Hei! Olen kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija täältä Karelia-ammattikorkeakoulusta ja suoritan minulle neljättä harjoittelujaksoa – Ikäosaamisen harjoittelua Voimalassa.

”Mutta miksi Voimala?” on kysymys, jota olen perustellut itselleni, ja muille, heti harjoittelun alusta saakka. Ensin en osannut vastata mitään. Jossain vaiheessa totesin vain, että miksipäs ei. Mutta nyt, kun harjoittelu on melkein ohi, voin vain todeta, että valitsin Voimalan osittain vahingossa ja osittain määrittäen uuden haasteen itselleni.

Voimalassa työskenteleminen vaatii lukuisia eri taitoja. Koko toiminta perustuu moniammatillisuuteen, yhteistyöhön, informaatioon ja asiakaslähtöisyyteen. Nämä ovat sellaisia asioita, joissa olen kehittynyt harjoittelun aikana. Mietin jonkin aikaa, mikä edellä mainituista voisi olla se tärkein juttu. En saanut kysymykseeni vastausta. Voimala on kuin näistä ja monista muista paloista koottu torni, joka sortuisi jos yksi vietäisiin pois.

Yksi tärkeä asia on informaation kulku. Voimalassa sen reittejä on monia. On sähköpostia, Moodlea, tekstiviestiä, Whatsappia, palaveria ja kokousta. Jokainen opiskelija on vastuussa siitä, että on itse tietoinen ympärillä tapahtuvista asioista. Tiedon kulkua paikasta A paikkaan B voisi verrata vaikka Domino-peliin. Opiskelijat, eli pelinappulat muodostavat yhdessä pelin. Jonon päässä oleva nappula kaatuu aiheuttaen seuraavissa, ja sitä seuraavissa nappuloissa ketjureaktion. Ja jos yksi välissä oleva nappula ei kaadukaan, on ketjureaktio pilattu. Jokaisella ketjuun kuuluvalla on siis vastuu tiedosta ja sen välittämisestä eteenpäin.

Viestintävälineiden käyttö onkin ollut suuri kehityksen paikka minulle. Ennen harjoittelua luin sähköpostia ehkä kerran viikossa ja silloinkin vain nopeasti vilkaisemalla. Monet tärkeät, jopa äärimmäisen tärkeät viestit katosivat muiden joukkoon ja jouduinkin siitä muutaman kerran ongelmiin. Sähköpostista on harjoittelun aikana kuitenkin tullut ystävä, jonka parissa vietän aikaa päivittäin. Eikä pelkkä informaation lukeminen, vaan myös siihen reagoiminen on parantunut harjoittelun aikana. Olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää on reagoida saatuun tietoon. Voimalassa sillä saattoi olla suuri merkitys toisen opiskelijan työskentelyyn.

Sairaanhoitajaopiskelija Nanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *