Virtuaalista kanssakäymistä

Fysioterapian harjoittelussani pääsin suunnittelemaan uutta ryhmää Voimalaan. Yhteistyössä IkäOTe-hankkeen kanssa Voimalaan perustettiin ikäihmisille kuvapuhelinryhmä, joka kokoontuu jokaisen osallistujan kotona ­– videovälitteisesti. Kerran viikossa kokoontuvan ryhmän pääteemoina ovat kotona asuminen, osallistuminen ja oppiminen.

Osallistujat ovat jo kokeneita kuvapuhelimen käyttäjiä. Meidän ohjaajien puolestaan piti etukäteen hieman tutustua kyseiseen sovellukseen. Jo suunnitteluvaiheessa piti perehtyä uuteen ohjaamisen menetelmään. Mitä pitää ottaa huomioon, kun en ole henkilön kanssa samassa tilassa vaan kommunikoin ruudulla näkyvän kuvan välityksellä? Alusta asti oli selvää, että ryhmälle tarvitaan säännöt, jotta jokainen saa äänensä kuuluviin. Toisaalta on myös tärkeää kuulla ja kuunnella. Valmistauduttava oli myös mahdollisiin teknisiin ongelmiin ja niihin liittyviin toimintaohjeisiin.

Kuva: Nanna Putro

Kuva: Nanna Putro

Jo suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon moniammatillisuus ja ohjaajien erilainen koulutustausta. Juuri tämän ansiosta keskustelut ryhmäläisten kesken olivatkin antoisia. Käsitellyt aiheet pidettiin käytännönläheisinä ja arkisina. Keskustelimme aiheista kuten kodin turvallisuudesta, liikunnasta, unesta ja yksinäisyydestä. Ryhmänohjauskertojen edetessä huomattiin pian, ettei kuvapuhelimen välityksellä ohjattavassa ryhmässä ole kyse vain keskustelusta, vaan myös tekemisestä. Kameran välityksellä tutustuttiin mm. kaatumishuoneeseen ja jumppaohjeisiin. Asiakkaat olivat ilolla mukana ryhmässä ja jakoivat innokkaasti kokemuksiaan ja mielipiteitään. Ryhmän alussa asiakkaat päättivät ryhmän nimeksi Ilopillerit. Ohjaaminen oli iloista ja ryhmäläiset totisesti olivat ilopillereitä!

Fysioterapeuttiopiskelija Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *