Sydämen terveydestä

Hyvä sydän -ryhmä järjestettiin kolmatta kertaa syksyllä 2016 Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden moniammatillisena yhteistyönä. Menossa olivat mukana yksitoista asiakasta sekä Voimalan vastuuopiskelijat yhdessä sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa. Yhteistyökumppanina toimi Joensuun sydänyhdistys.

”Täällä ei luennoida, täällä tehdään!”

”Monta kertaa sai nauraa vedet silmissä”

hs16hs162

Ryhmä on tarkoitettu yli 65-vuotiaille sydänkuntoutujille tai riskiryhmäläisille. Meillä asiakkaat saivat tietoa ja taitoa sydänsairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä. Ryhmä toteutettiin Sydänliiton Tulppa-avokuntoutusmallia mukaillen. Ryhmäkertojen aiheita olivat tutustuminen, liikunta, avaintekijän valitseminen, terveellinen ravitsemus, omat ruokavalinnat, stressinhallinta ja väliarvio, ensiapu ja intervalliharjoittelu sekä viimeisellä kerralla tanssi ja uni.

”Kuinka se vaikuttaa sydänterveyteen?”

”Kuinka voin itse vaikuttaa?”

”Kokemusta siitä, että liikunta ei olisi suorittamista”

Ravitsemuskerrat olivat asiakkaiden mielestä erityisen tärkeitä ja niiden välissä täytetty ruokapäiväkirja havainnollisti omaa syömiskäyttäytymistä. Stressinhallinta oli myös tärkeäksi koettu aihe. Viimeiselle kerralle asiakkaat toivoivat kokemusta siitä, että liikunta ei olisi suorittamista. Aiheeksi valikoitui tanssi, joka on liikuntamuotona hyvinkin tehokas, muttei silti monestikaan liikunnaksi miellettävä aihe. Toinen viimeisellä kerralla käsitelty aihe, uni, nousi aiemmilla kerroilla usein puheenaiheeksi.

”En ole koskaan aikaisemmin ollut pitämässä ryhmiä, joten kokemuksena tämä syksy oli minulle erityisen antoisa. Sain valmiuksia ryhmänohjaukseen, ja samalla myös taitoa ohjaajien perehdyttämiseen. Ymmärsin myös, kuinka paljon moniammatillinen työskentely antaa uusia näkökulmia tekemiseen ja suunnitteluun. Lisäksi opin paljon uutta sydänsairauksista samalla, kun aikaisemmat tiedot ja taidot kehittyivät.” – Nanna

”Opin sen, että moniammatillisuus tuo paljon uusia mahdollisuuksia. Lisäksi opin Tulppa-mallin mukaisen työskentelyn ja sain tietoa sydänsairauksien lääkehoidosta. ” – Joonas

Kiitos kuluneesta syksystä!

Voimalan vastuuopiskelijat Nanna ja Joonas sekä STHAK16- ja STFNS15-ryhmien opiskelijat

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *