Ryhmätoimintaa muistin tueksi

Olemme kaksi fysioterapeuttiopiskelijaa ja olemme Voimalassa suorittamassa toista käytännön harjoittelujaksoa. Yhtenä tehtävänämme oli vastuuopiskelijan rooli Muistin virkistäjät-ryhmässä. Ryhmä koostui työikäisistä henkilöistä, joilla on muistisairaus. Ryhmä kokoontui Karelia-ammattikorkeakoulun tiloissa kahdeksan kertaa.

Loimme jo ensimmäisen ryhmäkerran jälkeen muiden ryhmänohjaajien kanssa alustavan teemarungon, jota noudatimme seuraavat ryhmäkerrat. Teemoja olivat tasapaino, motoriikka, luovuus, laulut, tanssit, rentoutus, ulkopelit ja rastikerta. Ryhmäläiset tykkäsivät eniten tansseista ja ulkoilusta. Ryhmäkerrat olivat hyvin erilaisia, ja ohjelmat koostuivat teeman mukaisesti monipuolisista toiminnoista.

Ryhmäkerrat opettivat meille ryhmänohjaustaitoja, asiakaskohtaamisia sekä asiakaslähtöistä työskentelyä. Ryhmä oli hyvin heterogeeninen, ja kiinnitimme siihen huomiota ohjauksessamme.

Haastaviksi asioiksi koimme ajankäytön sekä ohjausvastuiden jakamisen. Ajankäyttöä oli välillä todella vaikea arvioida. Ohjaukset jakaantuivat hieman epätasaisesti ja välillä oli epäselvää kuka oli pääohjaaja.

Kokonaisuudessaan pidimme ryhmästä ja sen ohjaamisesta. Asiakkaidenkin palautteet olivat positiivisia. Saimme ryhmästä työkaluja toimia tulevaisuudessa muistisairaiden henkilöiden kanssa.

Emmi ja Suvi, fysioterapeuttiopiskelijat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *