Kokonaisvaltaista työtä kotikäynneillä

Moikka. Olen kolmannen vuoden fysioterapeuttiopiskelija ja suoritan neljättä käytännönopiskelijaksoani voimalaelämän merkeissä. Voimalassa olen päässyt tekemään paljon aiemmista harjoittelujaksoista poikkeavia töitä moniammatillisissa työryhmissä.

Aiemmissa harjoitteluissani työpiste on ollut aina yhdessä paikassa, jonne asiakkaat tulevat itse käymään. Voimalassa olen päässyt käymään paljon kotikäynneillä useammassakin paikassa. Voimalaelämästä sanana tuleekin omien kokemusteni perusteella mieleen liikkuvaa ja aikatauluiltaan muuttuvaa työtä, jossa toimintaympäristöön tulee mukautua nopeasti ja itseohjautuvasti. Työ saattaa tapahtua useassa paikassa saman päivän aikana ja työpari/-ryhmä muuttua päivän aikana. Paljon aikaa menee aikataulujen ja kyytien sopimiseen sekä omien ruokailuiden yms. järjestämiseen. Olen ollut Voimalassa oloni aikana Oma aika-, Omaisvoima- sekä Kotiutumisen tuki-projektien myötä asiakkaiden luona kotikäynneillä.

Työ asiakkaan kotona on myös erilaista kuin vastaanotolla, asiakas on omassa päivittäisessä toimintaympäristössään, jolloin asiakkaan toimintakyvystä saa hyvän kuvan ja ongelmakohtiin on periaatteessa helppo vaikuttaa. Kuitenkin koti on asiakkaan päivittäinen ympäristö ja sitä tulee kunnioittaa, se miten muutosehdotuksia kodin tai siellä toimimisen suhteen ehdottaa, tulee harkita tarkkaan ja olla hienotunteinen. Oma työnkuva ja rooli tulee kuitenkin muistaa ja tuoda tärkeitä asioita ilmi niitä kohdatessaan. Kotona tapahtuvassa työssä tulee ottaa huomioon myös asiakkaan omaiset, jotka usein asuvat tai vierailevat kotona. Myös kotihoito on ollut kotikäynneillä läsnä, työ kotona on ollut siis monipuolista niin työryhmän, ympäristön kuin asiakkaan sosiaalisen verkoston myötä.

Suurin apu ja samalla oppimiskokemus kotikäynneistä on tullut itselleni moniammatillisuuden myötä. Kotona tulee itse tarkkailtua asiakkaan liikkumista hänen toimintaympäristössään. Moniammatillisissa työpareissa toimiessa olen oppinut siitä, mitä muiden ammattiryhmien edustajat tekevät samoissa tilanteissa.

Joonas, fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *