Vapaus ja vastuu

Moikka, olen Kimmo, viimeisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija. Tein kolmatta harjoitteluani Voimalassa ja tämä oli yhteensä neljän viikon mittainen harjoittelu, joskin jaoteltuna pidemmälle aikavälille. Jaan blogikirjoituksessani teille nousseita ajatuksiani vapaudesta ja vastuusta.

Voimalan harjoittelussa korostuu vapaus. Siinä missä monella kurssilla on ollut (onneksi ei kaikilla) lukujärjestykseen taltalla taotut aikataulut, sekä sataprosenttinen läsnäolopakko käsipuiden, kurssilta tippumisen tai vähintäänkin nuhteen ja nolatuksi tulemisen pelossa; on meille opiskelijoille tällä kertaa annettu aimo annos vapautta. Ja se tuntuu raikkaalta ja tervetulleelta tuulahdukselta, ainakin meikäläisen palkeissa.

Vapaudessa on kuitenkin se jännä puoli, että se kulkee visusti käsikkäin vastuun kanssa. Melkoinen umpiklisee, eikö vain? Monesti kliseissä piilee kuitenkin totuuden siemen ja niiden äärelle on hyvä pysähtyä hetkiseksi.

Kukapa ei nauttisi vapaudesta. Harva on kuitenkaan yhtä innoissaan vastuusta. Kuitenkaan toista ei ole ilman toista. Juuri vastuun ottaminen työstämme on satavarmana vastassa työelämään siirtyessämme. Vastuu-sanaa ei kuitenkaan kannata säikähtää, eikä sen alle tarvitse tahi pidä musertua. Se ei tarkoita sitä, että tarvitsee tehdä töitä koko ajan valtavassa stressitilassa. Se ei tarkoita sitä, että tulee ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä. Mitäs se sitten tarkoittaa? Mielestäni muun muassa näitä asioita:

  • huolehtia, että projekti jossa on mukana, etenee aikataulussa.
  • katsoa, että oma tontti hoituu hyvin, mutta myös että koko projekti hoituu.
  • katsoa, ettei kukaan toinen luuhistu kuorman alle ja tarvittaessa auttaa.
  • myöntää inhimilliset erehdykset ja kömmähdykset häpeän pelosta huolimatta. Kukaan ei ole täydellinen.
  • saapua ajoissa paikalle sovittuihin tapaamisiin.
  • pitää asiakas ja muu työryhmä ajan tasalla asioista.
  • tehdä sovitut asiat sovituissa puitteissa.
  • luottaa että toiset huolehtivat omasta oppimisestaan ja tekevät omat hommansa

Edellä mainittujen asioiden seurannaisena syntyy vapaus. Kun työt tulee tehtyä hyvin ja projektit etenee, onko enää mitään väliä sillä, että näyttää toimeliaalta? Onko väliä tekeekö työt aamulla vai illalla (sovitut tapaukset erikseen tietysti)? Onko väliä pitääkö vapaapäivän, kun ei ole mitään sovittuna? Onko väliä tekeekö pitkän päivän, koska draivia löytyy kerrankin enemmän?

Itse ainakin pidän suunnattomasti vapauden tunteesta. Aina en pidä vastuusta, mutta pidän siitä kun huomaan sen kasvattaneen itseäni. Hyvä on myös muistaa, että kun annetaan mahdollisuus vapauteen, annetaan myös mahdollisuus sluibailuun. Sluibailijat (hauska termi) kärsivät kuitenkin tästä lähestymistavasta eniten itse. Jos päättää lähestyä omaa oppimista tältä kantilta, tulee huolehtia siitä, ettei hiekota ryhmän työtä tai omaa oppimista.

En kuitenkaan ole myöskään kulmikkaan ylitunnollisuuden kannalla. Silläkin uhalla, että sohaisen nyt ampiaispesää, sanon että silloin tällöin pieni rentoilu ja vihellellen tekeminen on paikallaan. On varsin ok olla ajoittain tehoton. Välillä voi ihan luvan kanssa olla aivan pihalla ja tehdä perusduunia. Kukaan ei ole tehokas 24/7 ja mikäli sitä itseltään tahi toisilta vaatii, seuraa tästä riittämättömyyden tunnetta sekä ylimääräisiä turhia paineita. Liputan siis kultaisen keskitien, rennon vastuullisuuden, puolesta.

Vapaus mahdollistaa paljon. Mielestäni on kaikkien etu, että jokainen saa ottaa sen ajan minkä suinkin työhönsä tarvitsee. Toiset sujuvat projektista nopeammin, toiset taas jostain toisesta projektista. Ja mikä olisikaan mukavampi tapa tehdä töitä kuin se, että joku ei huohota niskaan eikä tarkkaile tekemisiä olan yli. On täysin eri asia pelaako voittaakseen, vai pelaako estääkseen häviämisen. Väitän, että ensimmäinen pelitapa on pitkällä aikavälillä hedelmällisempi.

Toki ihmisten yksilöllisyyttä ei tule unohtaa. Toisten työtapa huutaa kirittäjää rinnalle. Itse olen kuitenkin vapauden ystävä, ja olen erittäin kiitollinen tällaisesta oppimisympäristöstä.

Kimmo, fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *