Ammatillinen kasvu maalaten

Voimalan tuvan on valloittanut taidenäyttely! Näyttelyssä on esillä 4 sosionomiopiskelija Marja Rikalan työtä. Hän kirjoittaa töistään seuraavasti:

SOSIAALIALAN SYVENTÄVÄT OPINNOT

AMMATILLINEN KASVU MAALATEN

Nämä taulut olen maalannut Luovien menetelmien kurssilla, jonka tarkoituksena oli käydä läpi ja kuvata valitsemallaan tavalla omaa ammatillista kasvua sosionomiksi. Maalaaminen oli itselle luonnollinen tapa toteuttaa kurssin suoritus, koska olen harrastanut luovaa maalausta 5 vuotta. Olen maalannut kansalaisopiston kurssilla taiteilija Tuija Kakon opissa sekä käynyt lisäksi erilaisia Vedic Art kursseja mm. Kirsi Ryynäsen ja Sari Rinkisen opetuksessa.

Tämän kurssin maalaamisen sisällön ja prosessin suunnitteli maalauksen opettajani Kirsi Ryynänen (piitta.fi). Hänen kanssaan suunnittelimme maalaamisen vaiheet ja aikataulut. Prosessi eteni niin, että ensin kirjoitin vapaamuotoisen kirjoitelman omasta ammatillisesta kasvusta, jonka pohjalta Kirsi räätälöi minulle Vedic Art opetuksen mukaisen rungon toimintaohjeineen ja aiheineen. Maalaaminen kesti helmikuusta toukokuuhun. Pääsääntöisesti maalasin itsekseni Kirsin ohjeiden mukaan ja kävin välissä kahdella Vedic Art viikonloppukurssilla.

Vedic Art on uudenlainen ja vaihtoehtoinen taidekoulutus muoto, jossa maalaaminen tapahtuu omasta sisimmästä käsin. Tärkeintä on itse maalaaminen, ei lopputulos. Sen avulla voi jokainen löytää oman luovuuden ja keinon ilmaista itseään. Siinä tuetaan jokaisen omaa polkua ja kehittymistä ja edetään omaan tahtiin, sekä uskotaan, että tieto jonka maalaamiseen tarvitsemme, on jo jokaisessa meissä olemassa. Menetelmän on kehittänyt ruotsalainen kuvataiteilija Curt Källman (1938–2010).

Kurssin aikana syntyivät taulut, jotka nyt ovat esillä Voimalan tiloissa Luovien menetelmien opettajani Jonna Ihanaisen pyynnöstä. Tauluja syntyi yhteensä 7 kappaletta, joista esillä on nyt vain osa. Niiden aiheiksi tulivat Ammatinvalinta ja työkokemus, 1.opiskeluvuosi, 2. opiskeluvuosi ja valmistuminen. Aiheiden sisällä syntyi joskus useitakin tauluja ja työskentely oli hyvin vapaata. Menetelmänä luova maalaaminen oli toimiva itselleni, koska sain kokonaisvaltaisesti miettiä omia valintoja ja ammatillista kasvua. Opintojen loppuvaiheessa oli myös mukavaa vaihtelua saada tehdä välillä jotakin luovaa.

Taulut ovat esillä Voimalan tiloissa syyslukukauden 2017 ja sen jälkeen ne tulevat myyntiin. Toivon, että tauluni rohkaisevat myös muita kokeilemaan maalaamista, itse olen löytänyt Vedic Art:n ja luovan maalaamisen kautta keinon käsitellä asioita, rentoutua sekä saada aikaan jotakin pysyvää. Olen myös päässyt yli kynnyksestä miten tulisi maalata, vaan maalaan täysin vapaasti sisimmästä käsin ja olen tyytyväinen siihen mitä maalauksessa esiin nouseekaan.

Terveisin,

Marja Rikala

marja.rikala@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *