Perhehoitotyön harjoittelu Voimalassa

Olemme kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelijat Tiia ja Jennamiia. Teimme Voimalassa perhehoitotyön harjoittelua. Harjoittelu on kestoltaan 151 tuntia, ja olemme olleet mukana erilaisissa projekteissa. Kerromme tässä blogissamme parista projektista, jossa olemme olleet mukana, ja jotka olemme kokeneet kiinnostaviksi.

Oma aika

Olimme mukana Oma aika-projektissa, jonka tarkoituksena on antaa omaa aikaa omaiselle. Koska harjoittelumme oli perhehoitotyöhön liittyvä, sijoittui Oma aika-palvelumme lapsiperheeseen. Alkuun ajatuksena oli, että olisimme perheessä puolet ajasta moniammatillisena työparina, eli sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiparina. Aikataulujen saaminen yksiin oli kuitenkin haastavaa, eikä onnistunut suunnitellusti, joten suurimmaksi osaksi olimme perheessä sairaanhoitajaopiskelijaparina.

Perheessä jossa olimme, oli neljän kuukauden ikäiset kolmoset. Perheeseen kuuluu myös äiti ja isä sekä 4-vuotias esikoinen.

Perheessä ollessamme hoidimme vauvoja ja huolehdimme heidän perustarpeistaan, kuten vaippojen vaihdosta, syöttämisestä, ihonhoidosta, leikkimisestä ja nukuttamisesta. Meidän hoitaessamme lapsia sai perheen äiti tehdä sillä aikaa mitä hän halusi, ja mihin ei muuten aikaa olisi. Esikoislapsi oli päiväkodissa hoidossa useimmiten noin klo 9-15. Iltavuorossa ollessamme äiti usein vietti aikaa esikoisensa kanssa. Usein hän jää vähemmälle huomiolle, sillä äidin aika menee kolmosia hoitaessa. Äidillä on ollut mahdollisuus myös käydä asioilla, tehdä pihahommia ja usein hän myöskin nukkui, koska yöunet olivat saattaneet jäädä vähemmälle. Äiti on ollut hyvin kiitollinen saamastaan avusta, ja olemme huomanneet kyllä sen, että apu on todellakin heillä tarpeen. Äidin jaksaminen olisi muuten varmasti koetuksella, jos siellä ei apukäsiä olisi.

Kummallakaan meistä ei ollut kokemusta juurikaan lastenhoidosta, ja siitä oli kulunut jo vuosia, kun viimeksi on vauvoille vaippoja vaihdettu. Harjoittelun aikana kyllä todellakin oppi lasten hoitamisen ja käsittelyn, ja hyvä kun vauvoja oli kolme, niin riitti hyvin molemmille hoitamista.

Aluksi oli opeteltavaa siinä, millainen arkirutiini perheessä on, etenkin vauvojen hoidon suhteen; milloin syödään ja mitä, milloin on aamutoimet ja milloin nukutaan. Haastetta oli alkuun myös siinä, että oppii tuntemaan kolmosten tarpeet ja tulkitsemaan niitä. Kolmosilla kuitenkin on jokaisella oma persoonansa, joten kaikilla oli oma tapansa tuoda esille tarpeensa. Kun aikaa vietti perheessä, alkoi päästä arkirutiineihin kiinni sekä ajan myötä oppi myöskin tuntemaan vauvojen tarpeet, itkusta ja olemuksesta tunnisti jokaisen kohdalla, milloin oli nälkä ja milloin oli aika ruveta nukkumaan.

Harjoittelussa pystyimme hyvin seuraamaan vauvojen kehitystä ja siinä edistymistä. Ollessamme perheessä vauvat oppivat kääntymään selältä mahalleen sekä tarttumaan esineisiin. Pystyimme seuraamaan eroja vauvojen kehityksen välillä, ja oli hienoa huomata kuinka nopeasti kehitystä tapahtui melko lyhyessäkin ajassa.

Alusta asti äidillä oli luottamus meitä kohtaan, hän uskalsi jättää vauvat meidän hoitoon pitkäksikin aikaa, ja luotti siihen, että me osaamme hoitaa hänen vauvansa. Kaikilla äideillä ei välttämättä ole samanlaista ajatusta siitä, että päästäisi omaan kotiinsa vieraita ihmisiä ja vieläpä hoitamaan omia lapsiaan. Viimeisillä käyntikerroillamme äiti vielä kiitteli avuista ja toivoi, että jos siellä suunnilla liikumme, niin tulisimme muuten projektin jälkeenkin hänen luonaan käymään.

Projekti oli erilainen, ja molemmat olemme tykänneet tehdä tätä. Oma aika-projekti on todellakin ollut onnistunut, sillä äiti on saanut tehdä omia juttujaan ja saanut juuri sitä omaa aikaa 🙂

 

DigiSote-mobiilisovellusten testaus

Yhtenä Voimalan projekteista teimme mobiilisovellustestausta toukokuun ajan. Koska suoritimme perhehoitotyön harjoittelua, koski sovellustemme teema lapsiperheitä. Pohdimme, miten rajaisimme aihetta ja lopulta päädyimme valitsemaan sovelluksia, jotka jollain tavalla liittyisivät raskauteen/odotusaikaan. Projektin tavoitteena oli, että etsisimme kumpikin n. 10 mobiilisovellusta valitsemastamme aihealueesta ja täyttäisimme siitä tietoja, kuten muun muassa kenelle se on suunnattu, onko sovellus maksullinen, mistä se on saatavilla, miten itse koemme sovelluksen, millä kielillä se on saatavilla ja millaiset arvostelut se on saanut. Pyrimme myös löytämään mahdollisimman monipuolisia, erilaisia, hyviä ja hyödyllisiä sovelluksia monien vaihtoehtojen seasta.

Käytössämme sovellusten hakemiseen oli Appstore ja Play-kauppa, joista etsimme erilaisilla hakusanoilla englanniksi ja suomeksi sovelluksia. Oli hyvä, että meillä oli molemmat kaupat käytössä, sillä jotkut sovelluksista olivat saatavilla vain toisessa. Etsimme testattavia sovelluksia myöskin netistä erilaisten blogien, sekä keskustelupalstojen suositusten kautta ja latasimme ne omiin puhelimiimme testaamista varten. Arvostelujen etsiminen Play-kaupan kautta oli helppoa, sillä siellä monet sovelluksista oli arvioitu. Appstoressa arvioita oli huomattavasti vähemmän, jolloin Appstore ei näyttänyt kokonaisarviota sovelluksesta. Tällöin täytyi turvautua hakemaan sovellusta sen nimellä netistä ja lukemalla arvosteluja tai pisteytyksiä sille.

Projektia oli mukava tehdä, sillä se oli niin erilainen verrattuna kaikkiin muihin projekteihin ja harjoitteluihin mitä koko koulutuksen aikana on vastaan tullut. Haastavaa oli löytää monien sovellusten seasta ne järkevät, luotettavat ja oikeasti hyödylliset. Myös sovellusten testaus oli ajoittain, ei nyt varsinaisesti hankalaa, mutta haastavaa, sillä kun itse ei ole raskaana ja sovellukset koskevat raskausaikaa ja siihen liittyviä laskureita ym., niin ei oikein tiennyt mittaako sovellus asioita oikein, tai miten tulosten taulukointi ja arvojen seuranta toimisi oikeasti pitemmällä välillä raskauden aikana.

Sairaanhoitajaopiskelijat Jennamiia & Tiia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *