Ilo elää yhdessä

Olen Minta, juuri kolmannen vuoden aloittanut fysioterapeuttiopiskelija. Tein kolmannen käytännön harjoitteluni Voimalassa kesällä 2017. Tämä oli ensimmäinen kesä, kun Voimalassa oli opiskelijatoimintaa. Toimin projektien parissa pääasiassa yksin, mutta sain parikseni kahteen projektiin FysioTikassa harjoittelua suorittaneen Soilen. Myös fysioterapeuttiopiskelija Ani sekä sairaanhoitajaopiskelija Leeni olivat mukana muutamassa ryhmänohjauksessa.

Eräs projekti, jossa työskentelin, oli Joen Severi ry:n Ilo elää yhdessä -hanke. Ilo elää yhdessä -hanke on ikäihmisille suunnattua ryhmätoimintaa. Ikäihmisten parissa yksinäisyys on ajankohtainen aihe, johon Ilo elää yhdessä -hanke pyrkii vaikuttamaan. Hanke saa ikäihmiset lähtemään pois kotoaan, luomaan sosiaalisia vuorovaikutus tilanteita ja tämän kautta ennaltaehkäisemään yksinäisyyden tunnetta. Heidän toimintansa on täysin maksutonta ja hanke menee asiakkaiden luokse heidän asuinympäristöönsä.

Osallistujia hankkeeseen on neljästä eri asuinympäristöstä: Senioripihasta, Riihisärkänkadulta (Rantakylä), Sepänkadulta (Joensuu keskusta), sekä Kortteli 53:sta eli Koivupihan lähiympäristöstä. Ryhmäläisten toiveina oli sisällyttää ryhmänohjauksiin sauvakävelyn opastusta, ryhmäjumppaa, terveyskuntotestausta, pihapelejä, tasapainoharjoittelua, venyttelyä ja kuntosaliharjoittelua, joiden pohjalta tein tuntisuunnitelmat. Lisäksi Voimalakoordinaattori heitti minulle haasteen keksiä pihabingo. Ryhmien koot vaihtelivat suuresti. Osassa ryhmätapaamisista oli reilu 20 osallistujaa, kun taas toisinaan tapaamisissa oli 2­­-4 osallistujaa. Sain täten kokemusta sekä suurien ryhmien ohjaamisesta että henkilökohtaisesta ohjaamisesta. Tuntisuunnitelmien laatimisen osaamiseni syveni harjoittelun aikana. Lisäksi sain lisäkokemusta ohjausosaamiseeni.

Hankkeen asiakkaat olivat erittäin mukavia ja helppoja ohjattavia. Toki huomasin ohjausteni kautta, miten ikäihmisetkin osaavat heittäytyä mukaan, kun tekeminen on mukavaa ja on ihmisiä ympärillä. Heilläkin keskittyminen ja ohjeiden kuunteleminen herpaantui toisinaan, mutta tästäkin sain lisäoppia omaan ohjaustyyliini. Hankkeen yhteyshenkilön kanssa työskentely oli myös vaivatonta ja helppoa. Kokemus Ilo elää yhdessä -hankkeen kanssa tehtävästä yhteistyöstä oli positiivinen, opettavainen ja omaa ammatti-identiteettiä vahvistava.

Niin kuin hanke itse sanookin, Meillä on Ilo Elää Yhdessä 🙂

Minta, fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *