Omaisvoimasta voimaa arkeen

Olen kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelija ja tein syksyllä 2017 ikäosaamisen harjoitteluni Voimalassa. Pidin harjoitteluni aikana omaishoitajille tarkoitettua Omaisvoima -ryhmää neljän muun opiskelijan kanssa. Ryhmää vetämässä oli terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja-, fysioterapeutti-, sekä sosionomiopiskelijoita, joten meitä oli kasassa aikamoinen moniammatillinen tiimi. Yhdessä työskennellessä oppikin paljon toisten tulevasta ammatista ja porukassa syntyi hyviä ideoita erilaisten näkökulmien yhdistyessä. Omaishoitajuus ei ollut minulle juuri ollenkaan tuttua ennen Voimala-harjoittelua, joten olin innoissani päästessäni vetämään omaishoitajille tarkoitettua ryhmää.

Tänä syksynä Omaisvoima-ryhmään osallistui 10 omaishoitajaa, joten meitä oli mukavan kokoinen joukko koossa. Ryhmä kokoontui 6 kertaa palvelukeskus Koivupihassa. Ryhmän kanssa kävimme muun muassa pelaamassa ulkopelejä, teimme rentoutusharjoituksia, askartelimme voimavaratauluja, järjestimme erilaisia kilpailuja ja tietovisoja ja keskustelimme eri aiheista. Kotitehtävänä ryhmäläiset täyttivät parin viikon ajan kiitollisuuspäiväkirjaa, joista otteita jaettiin toisille. Jokainen kerta aloitettiin rennosti kahvien merkeissä.

Tavoitteena ryhmässämme oli muun muassa, että ryhmäläiset saisivat vertaistukea ja vinkkejä arjessa jaksamiseen. Vapaat keskusteluhetket koettiinkin ryhmässä hyvin tärkeiksi ja myös Siun Soten palveluohjaajan sekä Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry:n vierailuista ryhmäläiset saivat uutta ja hyödyllistä tietoa. Hyvin tärkeäksi osallistujat kokivat sen, että opiskelijat menivät heidän koteihinsa huolehtimaan omaishoidettavasta ryhmän ajaksi ja he olivat opiskelijoille todella kiitollisia, sillä ilman tätä osan olisi ollut mahdotonta osallistua ryhmään. Yksi ryhmän tärkeimmistä asioista oli myös omaishoitajien toisiltaan saama vertaistuki ryhmässä.

Itse sain tämän ryhmän ohjaamisesta paljon tulevaan ammattiini. Koen saaneeni lisää ryhmänohjaustaitoja ja samalla myös huomasin, missä osa-alueissa minulla on ryhmänohjaajana parantamisen varaa. Tällaisen kokonaisuuden suunnitteleminen oli sekä opettavaista että hauskaa ja oli myös mielenkiintoista keksiä erilaisia keinoja ryhmän tavoitteiden saavuttamiseksi. Koen, että pääsimme tähtipaikalle kuulemaan omaishoitajien ajatuksia ja sitä mitä omaishoitajan arki on, suoraan heiltä itseltään. Toivon, että työskennellessäni osaan hyödyntää tätä tietoa ja ottaa näin ollen myös läheiset ja omaiset huomioon potilasta tai asiakasta hoidettaessa. Myös asiantuntijoiden vierailuista sain paljon uutta tietoa, jonka avulla voin paremmin tulevaisuudessa neuvoa omaishoitajia. Parasta ryhmän pitämisessä oli se, että alun hankaluuksien jälkeen saimme lopulta ryhmäläisiltä hyvää palautetta ja kiitoksia. He kertoivat pitäneensä järjestämistämme aktiviteeteista ja vaikutti myös siltä, että he saivat Omaisvoimasta voimaa arkeen ja ”eväitä” tulevaisuuteen.

Katri, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *