HYVÄ SYDÄN <3

Olen Jenni, kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelija ja suoritin ikäosaamisen harjoitteluni Voimalassa syksyllä 2017. Ajatus Voimala-harjoittelusta kypsyi kevään aikana, sillä olen aiemmalta koulutukseltani lähihoitaja, ja halusin jo melko monelta alueelta tutuksi tulleeseen ikäosaamiseen uutta perspektiiviä. Päivääkään en joutunut katumaan, että tartuin tähän uuteen ja erilaiseen harjoittelukokemukseen. 🙂

Pääsin yhtenä suurimmista harjoitteluni projekteista mukaan Hyvä sydän-ryhmään vastuuopiskelijaksi kahden muun samassa tiimissäni toimineen terveydenhoitajaopiskelijan kanssa. Hyvä Sydän-ryhmä on tarkoitettu asiakkaille, joilla on sydänsairaus, jokin aiemmin todettu sydäntapahtuma tai he kuuluvat riskiryhmään. Kriteerit täyttäviä ryhmäläisiä saimme syksyn ajaksi yhteensä 11. Nämä iäkkäämmät ryhmäläisemme olivat erittäin motivoituneita ja innokkaita.

Ryhmämme kokoontui joka tiistai kahdeksan viikon ajan kello 13.00 -14.30. Moniammatillista yhteistyötä ryhmätoiminnassa teimme toisen vuoden fysioterapiaopiskelijaluokan kanssa. Fysioterapiaopiskelijoille ryhmän pitäminen ja yhteisen ryhmän jälkeen pidetyt yksilölliset asiakastapaamiset olivat osa heidän erästä opintojaksoa. Yhteisen ryhmäkerran jälkeen asiakkaat siis jäivät vielä yksilölliseen ohjaukseen, jota heille pitivät fysioterapeuttiopiskelijaparit. Jokaisen yhteisen ryhmäkerran vetovastuussa oli meidän vastuuopiskelijoiden lisäksi fysioterapeuttiopiskelijoista uusi pari tai pienryhmä.

Ryhmän kerroille oli ennalta määritetyt aiheet, mutta saimme aivan vapaasti itse suunnitella tuokioiden sisällöt yhdessä kulloisellakin kerralla mukana vetämässä olleiden fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa. Tuokioiden teemoina olivat muun muassa valtimosairaudet, liikunta, avaintekijä, ravitsemus, stressi ja ensiapu. Alusta asti oli tavoitteena tehdä tuokioiden sisällöistä mahdollisimman toiminnallisia. Tässä asiassa onnistuimme mielestäni hyvin, sillä tuokioilla muun muassa ulkoilimme, kokosimme ruokapyramidia ja lautasmallia, harjoitimme tasapainoa ja liikkuvuutta, teimme terveellistä välipalaa, rentouduimme, kertasimme peruselvytystä, ja ennen kaikkea keskustelimme niin pienryhmissä kuin koko ryhmä kesken asioista.

Ryhmän pitäminen jännitti aluksi todella paljon, mutta heti ensimmäisen kerran jälkeen ryhmän vetäminen alkoi tuntua mukavalta. Ryhmäläiset olivat niin avoimia ja innostuneita. He tulivat erittäin hyvin myös keskenään toimeen ja ryhmässä vallitsi oikein hyvä ryhmähenki. Vertaistuen tarve oli heille kaikille selvästikin todella tärkeä asia yhteisten ryhmäkertojen sisällöissä. Siksi keskustelu ja kokemuksien jakaminen muodostuikin kerroillamme aiheesta riippumatta melko keskeiseksi tavaksi käsitellä asioita, unohtamatta kuitenkaan toiminallisia teoriatietoon pohjautuvia menetelmiä.

Ryhmän viimeisellä kerralla tunnelma oli haikea. Ryhmäläiset antoivat aivan mahtavaa palautetta ja tunnustusta sekä meille vastuuopiskelijoille että omille fysioterapeuttiopiskelijoilleen. He kokivat saaneensa ryhmästä paljon. Osalle se oli ollut viikon kohokohta ja joku puolestaan kertoi, että tämä ryhmä oli tuonut tukea enemmän kuin mikään muu taho tähän mennessä sydäntapahtuman jälkeen. Kävi myös ilmi, että tämän kaltaisille ryhmille on varmasti tarvetta jatkossakin.

Hyvä sydän-projekti oli vain yksi osuus harjoittelustani, mutta kaikista pisin ja antoisin. Oli niin mahtavaa päästä kokemaan tämän ryhmän ohjauskokemus, ettei sitä voi edes sanoin kuvailla. Moniammatillinen tiimityöskentely toimi hyvin ja ryhmäläiset hyötyivät paljon ryhmätoiminnasta. Ja viimeisen kerran palaute todella oli mieltä lämmittävää ja silloin tiesi, että olimme onnistuneet koko tämän projektin toteutuksessa todella hyvin.

Kaiken kaikkiaan muutenkin Voimala-harjoittelu oli erittäin opettavainen ja koen, että se vahvisti merkittävästi tulevan terveydenhoitajan työn ammatillisen identiteetin kehittymistä. Työskentely Voimalassa on erittäin itsenäistä ja vastuullista, sillä lähes kaikki asiat suunnitellaan ja toteutetaan itse. Toisaalta työskentely on myös rentoa, koska työskentelyaikataulutukset voi sopia omien menojen mukaan ja tiimityöskentelyssä vastuu kuitenkin jakautuu sekä toisilta tiimin jäseniltä saa hyvin tukea. Voimala harjoittelua voin suositella muillekin koko sydämestäni <3

Jenni, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *