MIPÄ-harjoittelu Voimalassa

Hei!

Olen sairaanhoitajaopiskelija Tiina ja suoritin Voimalassa mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelun. Minulla on mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelusta osa-ahot, joka tarkoittaa, että harjoittelussa tehtävä tuntimäärä oli 139 h. Suoritin harjoittelua Voimalassa hyvin räätälöidysti, joka sopi tämänhetkiseen elämäntilanteeseen loistavasti. Aloitin harjoittelun elokuun lopussa ja se jatkui ihan joulukuuhun saakka. Viikoittainen työtuntimäärä vaihteli suuresti, mutta keskimäärin tein 10-20 h/vko. Mielestäni on enemmän kuin hienoa, että harjoittelupaikka kykenee joustamaan opiskelijan elämäntilanteen mukaan. Toki se, että harjoittelu toteutuu joustavasti, vaatii tarkkaa ajankäytön suunnittelua ja organisointia, mikä edesauttaa hahmottamaan harjoittelun sisältöä. Koin, että harjoittelun alussa oli todella hankala hahmottaa omaa ajankäyttöään, ja oli haastavaa ottaa sitä suunnittelussa huomioon. Harjoittelu tarjosikin loistavan mahdollisuuden harjaannuttaa tätä taitoa.

Tämän harjoittelun kautta pääsin tekemään yhteistyötä usean eri toimijan kanssa. Harjoitteluni koostui seuraavista tehtävistä:

  • Olohuoneen avajaiset L-talolla (suunnattu L-talon potilaille)
  • Lähiötalon ikäihmisten teemakahvittelut (kahtena perjantaina)
  • Semppi- pisteellä vr-lasien esittelyä (suunnattu opiskelijoille)
  • Mahku-asiakkaan tapaamiset (5krt) (suunnattu työvoimatoimiston asiakkaille)
  • Pyhäselän vankilassa Terve-kurssin pitäminen (yht. 9 kertaa, suunnattu piikkihuumeita käyttäville/käyttäneille vangeille)

Kuten ylläolevasta listasta huomaa, pääsin olemaan mukana todella itsenäisesti ja monipuolisesti erilaisissa tehtävissä ja tapahtumissa. Kaikki edellä mainituista tukivat erittäin hyvin omia mielenterveys- ja päihdehoitotyön tavoitteitani, ja koen, että opin tällä harjoittelujaksolla todella monipuolisesti mielenterveys- ja päihdehoitotyöstä. Oli hyvä, että pääsin työskentelemään erilaisissa toimintaympäristöissä. Toimintaympäristöinä esimerkiksi Lähiötalo ja Pyhäselän vankila ovat täysin erilaisia, mikä asetti omat erityispiirteensä toimintojen suunnitteluun. Mielestäni on pelkkää plussaa, että toimintaympäristö vaihteli usein harjoittelun aikana. Jokaisessa paikassa oli selkeät tehtävät, joten en kokenut järjestelyä sekavana. Selkeästi ajankäytöllisesti ja suurin osa harjoitteluani tapahtui Pyhäselän vankilassa Terve-kurssin parissa. Kirjoitin koosteen vankilaprojektista Voimalan moodleen, ja sieltä näkee tarkemmin mitä kaikkea se piti sisällään. Vankilassa työskentely tuki myös parhaiten omia mielenterveys- ja päihdehoitotyön tavoitteitani.

Kaiken kaikkiaan harjoittelun avulla sain paljon kokemusta mielenterveys- ja päihdehoitotyöstä. Sain työskennelle usean eri ammattiryhmän kanssa, joten myös käsitykseni eri ammattilaisten työstä tarkentui. Tein myös Voimalan muiden eri alojen opiskelijoiden kanssa yhteistyötä mm. semppi-pisteen ja Lähiötalon tapahtumien järjestämisessä. Monialainen yhteistyö eri alojen opiskelijoiden kanssa oli myös hieno kokemus!

Tiina, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *