Kaatumisklinikat ikäihmisille

Olen kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Emilia, ja suoritin Voimalassa Ikäosaamisen harjoittelun. Projektityyppinen harjoittelu Voimalassa oli mielestäni mukavaa vaihtelua. Vaikkei Voimalassa saakaan kliinistä kokemusta, Voimalassa korostuu itsenäinen työskentely ja terveyden edistämisen näkökulma, sekä tietysti moniammatillisessa tiimissä toimiminen.

Olin harjoittelun aikana mukana Ilo elää yhdessä- hankkeen kanssa ikäihmisille toteutettavissa Kaatumisklinikoissa Senioripihalla. Yksi klinikka järjestettiin myös Rantakylässä, mutta siinä en ollut itse mukana. Kaatumisklinikan ideana oli kertoa ikäihmisille kaatumiseen vaikuttavista tekijöistä ja tehdä tasapainoon liittyviä harjoitteita. Pidimme kaksi kaatumisklinikkaa Senioripihalla Martta- ja Maija- taloissa yhdessä kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelijan kanssa.

Klinikoilla meillä oli mukana materiaalia kaatumisen ehkäisyyn liittyen, kuten tietoa apuvälineistä, esitteitä kaatumiseen vaikuttavista tekijöistä, sekä tasapainojumppia. Lisäksi rakensimme pienimuotoisen tasapainoradan, jota osallistujat saivat halutessaan kokeilla. Klinikoille oli varattu aikaa kaksi tuntia. Klinikan alkuun pidimme osallistujien toiveesta lyhyen tietoiskun aiheesta, ja juttelimme kaatumiseen vaikuttavista tekijöistä. Tietoiskun jälkeen pidimme osallistujien toiveesta tasapainojumpan, josta osallistujat tuntuivat pitävän paljon. Loppuajan osallistujat saivat kokeilla tasapainorataa, tutustua materiaaleihin ja saada aiheesta ohjausta.

Osallistujat olivat innokkaita kokeilemaan rataa ja kyselivät paljon sekä tasapainoon ja kaatumiseen liittyvistä asioista, että myös muista mieltään askarruttavista asioista. Tällöin saimme testata omia tietojamme ja taitojamme tulevina ammattilaisina, ja antaa itsenäisesti ohjausta asiakkaille. Klinikoilla sai myös erittäin hyvin kokemusta ryhmän ohjaamisesta.

Meillä oli toisella kerralla mukana myös kaksi vaihto-opiskelijaa Espanjasta, ja ikäihmiset pitivät siitä, että saivat kertoa vaihto-opiskelijoille elämästään ja kysellä heiltä asioista, tietysti käännösavun turvin. Vaihto-opiskelijatkin sanoivat pitäneensä kokemuksesta paljon.  Oli mukava nähdä, miten ikäihmisten kasvoille syttyi innokkuus ja ilo, kun he saivat jutella vaihto-opiskelijoiden kanssa ja jumppailla sekä kokeilla tasapainorataa. Mieltä lämmitti, kun sai olla osana piristämässä ikäihmisten arkea ja samalla tehdä ennaltaehkäisevää työtä kaatumisten ehkäisemiseksi ja ikäihmisten terveyden edistämiseksi.

Emilia, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *