Unipäivä palvelukeskus Suvituulessa 27.4.2018

Olen 2. vuoden terveydenhoitajaopiskelija Paula ja suoritan viisi viikkoa kestävää mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelua Voimalassa keväällä 2018. Voimalassa työskentely on rentoa, mutta vastuullista ja ehdottomasti monipuolista. Parasta Voimalassa mielestäni on tiimityöskentely, toiminnallisuus ja vapaus suunnitella päivänsä itse. Oma harjoitteluni on edennyt jo viimeiselle viikolle, joten nyt on aika katsoa taaksepäin Unipäivään, joka järjestettiin huhtikuun lopulla.

Unipäivä järjestettiin yhteistyössä Niinivaaran terveysaseman kanssa. Tapahtuma oli suunnattu yli 50-vuotiaille asiasta kiinnostuneille ja paikkana oli palvelukeskus Suvituuli Niinivaaralla.  Kuten Voimalassa yleensä, oli meidän opiskelijoiden vastuulla suunnitella ohjelmaa tapahtumaan. Terveydenhoitaja Iiri Nevalainen Niinivaaran terveysasemalta esitti meille toiveita tapahtuman sisällöstä ja me pyrimme toteuttamaan ne parhaamme mukaan. Unipäivän aiheena oli unen muuttuminen iän myötä ja uneen vaikuttavat asiat. Lisäksi proviisori Pasi Ahonen Niinivaaran apteekista lupautui pitämään lyhyen esityksen unilääkkeistä.

Osallistujia tuli paikalle noin 30, mikä oli todella hyvä määrä tilat ja meidän suunnittelemamme ohjelman huomioiden. Osallistujien määrää oli mahdotonta ennakoida, sillä tapahtumaan ei ollut ilmoittautumista. Tapahtuman suunnittelun näkökulmasta tämä on melko haastava tilanne, sillä se mikä voi toimia hyvin 15 osallistujan kanssa, ei välttämättä toimi lainkaan 30 osallistujan kanssa. Suunnitelmia voi onneksi aina muuttaa tilanteeseen sopivaksi, ja niin myös teimme.

Unipäivän aluksi terveydenhoitaja Iiri Niinivaaran terveysasemalta avasi tilaisuuden ja toivotti osallistujat tervetulleiksi. Seuraavaksi proviisori Pasi Ahonen piti esitelmän uniongelmiin käytettävistä lääkkeistä. Tietoiskun jälkeen nautimme Niinivaaran terveysaseman tarjoamana kahvia ja keksejä. Seuraavana vuorossa oli meidän Voimalaopiskelijoiden osuus.  Voimalassa me suosimme toiminnallisuutta, ja se oli lähtökohtana myös unipäivän suunnittelussa. Halusimme lähestyä uneen liittyviä asioita yhdessä keskustellen. Jaoimme osallistujat kahteen ryhmään, jotta keskustelu onnistuisi paremmin. Keskustelu oli varsin antoisaa ja ihmiset osallistuivat siihen mielellään.

Kaksi tuntia vierähti mukavissa merkeissä ja osallistujilta saamamme palaute oli hyvää. Samanlaisia tilaisuuksia eri aiheista toivottiin pidettävän jatkossakin. Itselleni Unipäivä oli mukava kokemus, sillä terveyden edistäminen on tulevan ammattini ydin. On myös todella palkitsevaa, kun saa osallistujilta hyvää palautetta ja saa nähdä, että he ovat saaneet tapahtumasta jotain itselleen. Olkoon se sitten hyvän mielen, tietoa, vertaistukea tai sisältöä arkeen.

Paula, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *