Omaishoitajien valmennus sekä Ikäihmisten iltapäiväkahvit Lähiötalolla

13.6.2018.

Olen Anni, kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Tein ikäosaamisen harjoittelun Voimalassa keväällä 2018. Vuonna 2008 olen valmistunut lähihoitajaksi. Työurani olen tehnyt mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä ikäihmisten parissa. Opo suositteli minulle Voimalaa harjoittelupaikaksi, jotta voisin oppia uutta ja kehittää ammatillista osaamistani. Voimala harjoittelupaikkana yllätti minut hyvin positiivisesti! Olin kuullut Voimalasta negatiivisia asioita joidenkin opiskelijoiden kertomana. Jo ensimmäisellä harjoitteluviikolla huomasin, miten tyytyväinen olin valitessani Voimalan harjoittelupaikaksi. Se millaisen harjoittelun opiskelija Voimalassa saa riippuu paljon hänestä itsestään. Voimalassa täytyy olla itseohjautuva, oma-aloitteinen, sosiaalinen ja avoin uusille kokemuksille. Tiimityöskentelytaitoja pystyy mainiosti Voimalassa harjoittelemaan. Lähes kaikki projektit toteutettiin moniammatillisessa tiimissä mikä onkin Voimalan rikkaus. Pääsin työskentelemään terveydenhoitaja-, kätilö-, fysioterapeutti-, sosionomi- ja medianomi-opiskelijoiden sekä vaihto-opiskelijoiden kanssa. Harvassa paikassa on näin monipuolisesti useiden alojen opiskelijoita samaan aikaan harjoittelemassa ja tekemässä yhteistyötä keskenään.

Harjoitteluni aikana sain olla mukana useissa projekteissa ja tapahtumissa mm. Omaishoitajien valmennuksessa sekä Ikäihmisten iltapäiväkahveilla Lähiötalolla. Omaishoitajien valmennus järjestettiin Karelia Ammattikorkeakoulun tiloissa. Kolme kertaa olin mukana valmennuksessa. Viimeisellä kerralla minulla oli vetovastuu valmennuksesta, koska muut tiimin opiskelijat olivat jo lopettaneet harjoittelun. Pyysin sosionomiopiskelijat Elisan ja Paulan mukaan viimeiselle kerralle. Heille kuului kolmen opintopisteen opintojaksosta pieni osa Omaishoitajien valmennuksessa tehtäväksi. Aiheena viimeisellä kerralla oli haastava käyttäytyminen ja muistisairaudet. Kyseisen aiheen ohjaaminen oli hyvin haastavaa.  Pidimme Elisan ja Paulan kanssa melkein kaksituntisen palaverin, kuinka avaamme asioita käytännössä. Lisäksi kävin kysymässä neuvoa omaan osuuteeni Pohjois-Karjalan Muisti Ry:stä, sieltä sainkin hyviä käytännön vinkkejä valmennuksen toteutukseen. Elisa ja Paula kertoivat ja näyttivät kuinka luovien menetelmien avulla vuorovaikutussuhdetta omaan hoidettavaan voi parantaa. Oma osuuteni koostui keinoista, joiden avulla haasteellista käytöstä voi lieventää. Puhuimme myös rutiinien merkityksestä muistisairaan arjessa. Valmennuksen loppupuolella kreikkalainen fysioterapeutti vaihto-opiskelija Alexandros piti noin 15 minuutin mittaisen jumpan. Viimeisen kerran kunniaksi Siun soten omaishoito tarjosi meille pullakahvit koulun ruokalassa.

Järjestimme sairaanhoitajaopiskelija Tiinan kanssa kevään viimeisen Ikäihmisten iltapäiväkahvi-tuokion Lähiötalolla kesäkuun ensimmäisen päivänä. Ikäihmisten iltapäiväkahvien viimeisen kerran teemana oli luonto ja GreenCare-ajattelu. Osallistujia oli noin 15, miehiä sekä naisia. Tuokion aluksi pidimme esittelykierroksen, jossa jokainen osallistuja sai kertoa oman nimensä ja lempipaikkansa luonnossa. Tämän jälkeen pidimme tuolijumpan ulkona ja pelasimme mölkkyä pienryhmissä. Toinen ryhmä lähti Tiinan johdolla taloyhtiön kerhotilaan kuuntelemaan ja keskustelemaan villiyrteistä, sekä niiden käyttämisestä osana ruoanlaittoa ja kauneudenhoitoa. Kerhotilassa oli myös mahdollisuus maistella kuusenkerkkäsiirappia. Tämän jälkeen kokoonnuimme vielä yhteen ja pidimme ulkona luontoaiheisen tietovisan ja mielikuvamatkarentoutusharjoituksen järven rannalle. Lopuksi kokoonnuimme sisälle kerhotilaan, jossa oli ViaDian kustantamana kahvitarjoilu runsaine tarjoiluineen.

Anni, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *