Fysioterapeuttiopiskelijana Voimalassa

Hei!

Olen Aleksi ja suoritan 3. fysioterapian käytännön harjoittelua täällä Voimalassa. Tämä harjoittelujaksoni kestää yhteensä neljä viikkoa. Tavoitteenani on valmistua fysioterapeutiksi keväällä 2020.

Harjoitteluni täällä Voimalassa on ollut kovin erilaista kuin mihin olen tottunut. Aikaisemmin olen ollut harjoittelussa yksityisillä fysioterapiaklinikoilla ja julkisella puolella vuodeosastolla. Yksityisillä klinikoilla fysioterapeutin rooli on hyvin pitkälti vastaanottaa asiakkaat toimipisteessä paikan päällä, haastatella asiakas, tehdä fysioterapiasuunnitelma ja toteuttaa kuntoutusta erilaisilla menetelmillä ja lopuksi antaa ohjeet kotikuntoutusta varten. Vuodeosastolla fysioterapiaan kuului yleistä toimintakykyä tukevaa harjoittelua, esimerkiksi kävelyä sekä alaraajojen lihasvoimaharjoittelua, esteettömyyskartoitusten tekemistä sekä kivun hoitoon käytettyjä fysikaalisia hoitomenetelmiä.

Täällä Voimalassa olen päässyt tutustumaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen hieman eri näkökulmasta. Olen työskennellyt täällä olo aikanani tiimi 1:ssä, jonka projektit perustuvat pitkälti lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Työskentelemme projektien parissa moniammatillisissa tiimeissä, johon kuuluu fysioterapeuttiopiskelijoita, sairaanhoitajaopiskelijoita sekä sosionomiopiskelijoita. Lisäksi mukana on usein myös vaihto-opiskelijoita samoilta aloilta.

Työskentelyyn täällä kuuluu eri projektien suunnittelua sekä niiden toteutusta. Luonnollisesti tähän kuuluu paljon eri aiheisiin ja materiaaleihin perehtymistä. Itse olen päässyt toteuttamaan esimerkiksi ensiapurasteja nuorille, askartelurastien pitämistä lapsille sekä päässyt seuraamaan ja osallistumaan suomalaisten perheiden perhe-elämään. Olen päässyt hyödyntämään oppimiani terveyden edistämisen taitoja eri asiakasryhmille sekä päässyt tukemaan lasten ja nuorten motorista kehitystä. Voimalassa useimmat projektit toteutetaan asiakkaiden määrittelemissä paikoissa, joten liikkumista ympäri maakuntaa tulee paljon. Suurin osa toteutuksista tapahtuu kuitenkin Joensuun alueella.

Kansainvälisyys on ollut myös osana arkea täällä Voimalassa. Omassa tiimissäni on ollut harjoitteluni aikana kolme vaihto-opiskelijaa, joten englantia pääsee puhumaan. Kommunikointi vieraalla kielellä voi olla aluksi jännittävää, mutta lopulta siihenkin tottuu. Se osaltaan saattaa haastaa projektisuunnittelua, mutta koen sen antaneen minulle paremmat valmiudet pärjätä jatkossa samankaltaisissa tilanteissa.

Fysioterapeuttiopiskelijan näkökulmasta Voimala on ollut erilainen harjoitteluympäristö. Täällä työskentely on hyvin vapaamuotoista ja on opiskelijasta paljon itsestään kiinni, minkälainen harjoittelu tulee olemaan. Vapaamuotoisuus näkyy siten että saat itse pitkälti aikatauluttaa oman työaikasi yhdessä muun ryhmän kanssa ja olet itse vastuussa työtunneistasi. Vastuullisuus on myös yksi asia, jota opit harjoittelun aikana eri projektien kanssa työskennellessäsi. Voimalassa korostuvat mielestäni yhteistyötaidot, kansainvälisyys sekä moniammatillisuus, mitkä ovat kaikki nykypäivän sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen perustaitoja. Koen harjoittelun olleen myös fysioterapeuttiopiskelijalle erittäin hyödyllinen.

Aleksi, fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *