Eväitä mielenterveystyöhön Voimalasta

Hei!

Olen Laura, toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Minulla on menossa nyt mielenterveys- ja päihdetyön harjoittelu täällä Voimalassa. Olen tykännyt tästä harjoittelusta enemmän, mitä osasin odottaa. Voimala on mielestäni hyvä harjoittelupaikka juuri tähän harjoitteluun, sillä monissa projekteissa tulee esille mielenterveys ja mielen hyvinvointi.

Mielenterveystyö näkyy Voimalan projekteissa muun muassa asiakkaiden kanssa keskusteluna, aktiivisena kuuntelemisena, yhdessä tekemisenä ja ohjauksena. Asiakkaina on sekä yksilöitä että ryhmiä. Yksilöasiakkaan kuten Aulis- tai Viiri-asiakkaan kanssa mielestäni tuli parhaiten esille kuuntelun, keskustelun ja yhdessä tekemisen tärkeys. Heistä huomasi, että keskusteluhetket merkitsivät heille paljon. Olen huomannut, että monet yksilöasiakkaistamme voivat olla yksinäisiä tai syrjäytyneitä ja siksi onkin mielestäni tärkeää, että meillä Voimalassa on projekteja, jonka kautta heidän kanssaan toimitaan ja etsitään yhdessä ratkaisuja.

Tässä harjoittelussa on päässyt myös ohjaamaan ryhmiä, kuten 23L-osaston Tiistaituokiota ja Voimaannuttavan stressinhallinnan ryhmää. Ryhmien kanssa olemme käsitelleet mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia koskevia asioita. Voimaannuttavassa stressinhallinnassa on muun muassa ollut rentoutustekniikoiden harjoittelua, keskustelua ja itsensä ilmaisemistaitojen harjoittamista ja 23L:n Tiistaituokiossa enemmänkin mielen hyvinvoinnin edistämistä ja ryhmäläisten voimavarojen hyödyntämistä. Nämä ryhmänohjaustilanteet ovat olleet opettavaisia meille. Mielenterveyskuntoutujat ovat minulle aivan uusi asiakasryhmä ja siksi sainkin näistä kohtaamisista paljon uutta.

Voisin sanoa, että harjoittelu on auttanut myös ammatillisessa kasvussa. Täällä on päässyt toimimaan moniammatillisessa tiimissä tiiviisti fysioterapeuttiopiskelijoiden ja sosionomiopiskelijoiden kanssa sekä ottamaan vastuuta projekteista. Täällä Voimalassa on myös saanut itsevarmuutta ryhmien edessä esiintymiseen. Kaiken kaikkiaan voisin suositella Voimalaa kaikille sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille, sillä täällä pääsee oppimaan taitoja, joita ei välttämättä muissa harjoittelupaikoissa ole mahdollista oppia.

Laura, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *