Voimaa äitiyteen

Moi! Olen Riina ja suoritin osan neljännestä käytännön harjoittelusta Voimalassa. Opiskelen viimeistä vuotta fysioterapeutiksi ja teen luokkakaverini Roosan kanssa opinnäytetyötä. Voimala toimii toimeksiantajana opinnäytetyössämme, jonka tuotoksena syntyy ryhmätoimintamalli synnyttäneille äideille. Ryhmän nimi on Voimaa äitiyteen. Kolmen viikon aikana suunnittelimme yhdessä Roosan ja muiden silloin Voimalassa olleiden opiskelijoiden kanssa ryhmäkertojen sisällöt ja teimme niihin tarvittavat valmistelut. Kolmen viikon intensiivisen suunnittelun jälkeen seurasi itse ryhmän toteutus eli pilotointi, joka kesti yhteensä viiden viikon ajan.

Voimaa äitiyteen-ryhmän tärkeimpänä tavoitteena on tukea synnytyksestä palautumista ja vauva-arjessa jaksamista. Saimme ryhmään neljä äitiä ja heidän vauvansa Joensuun alueen neuvoloiden kautta. Synnytyksestä tuli olla aikaa 2-5 kuukautta ryhmän alkaessa. Ryhmäkerrat toteutimme Karelia-ammattikorkeakoulun tiloissa keskiviikkoisin klo 10-12. Ryhmäkertoja oli yhteensä viisi ja jokaisella kerralla oli oma teemansa. Teemat olivat: Aktiivinen arki, Ryhdikäs arki, Lantionpohja kuntoon, Korsetti kuntoon sekä Mielen ja kehon hyvinvointi.

Ryhmä toteutettiin moniammatillisesti ja mukana oli sekä fysioterapeutti- että sairaanhoitajaopiskelijoita. Itselle tämän kaltainen moniammatillinen yhteistyö oli ennestään aika vierasta, mutta sujui oikein mallikkaasti. Vauvat olivat tosiaan jokaisella ryhmäkerralla mukana ja osa opiskelijoista toimi heidän kanssaan sillä välin, kun äidit osallistuivat ryhmätoimintaan. Jokaista ryhmäkertaa ennen pidimme ohjaajien yhteisen palaverin, jossa jaoimme vastuualueet ja tarkensimme suunnitelmia tarpeen mukaan. Ryhmäkertojen jälkeen pidimme aina lyhyen reflektion, jossa kävimme ajatuksia yhdessä läpi. Myös perjantain ViikkoSPA:ssa jaoimme ryhmästä kokemuksia ja ajatuksia koko opiskelijaryhmän sekä opettajien kesken.

Ryhmäkerrat alkoivat aina fiiliskierroksella, jossa jokainen ryhmäkertaan osallistunut sai kertoa omia kuulumisiaan ja ajatuksiaan lehdistä leikattujen kuvien avulla. Fiiliskierroksen jälkeen oli lyhyt teoriaosuus päivän aiheeseen liittyen. Teorian jälkeen oli joko jumppa, toimintapisteitä tai keskustelua päivän aiheesta. Lopuksi kokosimme ajatuksia ryhmäkertaan liittyen ja keräsimme osallistujilta palautetta kartongista leikattujen pilvien ja kukkien avulla (positiiviset asiat + kehittämisideat). Vauvojen tarpeet otettiin huomioon ryhmäkertojen aikana ja toimintaa muokattiin tarvittaessa. Ryhmäkerroilla vallitsi aina hyvä ja luottavainen ilmapiiri ja se olikin edellytys keskustelujen syntymiselle. Vauvat toivat toimintaan mukavasti eri vivahteita omilla persoonillaan. Välillä itkettiin ja välillä naurettiin, mutta se jos mikä teki ryhmästä erityisen. Kaikki tunteet olivat sallittuja.

Ryhmä oli kokonaisuudessaan iso oppimiskokemus minulle ja tuntui, että teimme jotain oikeasti merkittävää. Kaikki asiat ryhmän kokoamisesta ryhmän päättämiseen asti opettivat jotain uutta. Saimme reilusti aikaa ryhmän suunnittelua varten ja siksi nyt ehkä tuntuukin, että itse ryhmän toteutus meni todella kivuttomasti ja ilman suurempia ponnisteluja. Tuntui, että kaikki asiat olivat ennalta huomioitu ja valmisteltu. Tietenkin joitakin asioita muutimme ryhmäkertojen edetessä ja se todella osoittaakin, että oppimista tapahtui. Kaikki ryhmässä mukana olleet opiskelijat hoitivat osuutensa kunnialla ja ryhmä oli todella onnistunut kokonaisuus. Hienoa, että Voimala tarjosi meille toimintaympäristön tätä ryhmää varten!

Toivon sydämeni pohjasta, että Voimalan opiskelijoilla riittäisi intoa toteuttaa ryhmää jatkossakin, sille olisi kyllä tarvetta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *