Terveisiä diabetesleiriltä!

Hei! Olen toisen vuoden fysioterapiaopiskelija ja suoritan 5vk harjoittelu jaksoa Voimalassa. Suoritan harjoittelun tiimi 1:ssä eli pääsen työskentelemään etenkin lasten ja nuorten parissa. Voimalassa on paljon erilaisia projekteja ja päätinkin päästää teidät nyt kurkistamaan hieman tarkemmin yhden projektin sisään. Lähdimme tekemään yhteistyötä Joensuun seudun diabetes ry:n kanssa, järjestäen nuorille 1tyypin diabeetikoille vertaistuellisen leirin. Suunnittelimme yhdessä diabetesliiton vertaistukiohjaajan kanssa leirin aikataulut ja toiminnat ennen leirin alkamista, jonka jälkeen viikonloppumme yhdessä Kolilla alkoi.

Ensimmäisenä päivänä ajoimme Kolille yhteisellä bussilla lasten kanssa, jossa majoituimme vanhan koulun majatalolla. Aloitimme asettumisen jälkeen meidän ohjaamillamme tutustumisleikeillä, minkä jälkeen söimme. Ruokailua ennen saimmekin huomata heti, miten arki diabeteksen kanssa toimii. Ennen ruokailua mittailtiin sokerit, jonka jälkeen laskeskeltiin hiilihydraatit ruuasta ja annosteltiin insuliinit, joko insuliinipumpulla tai insuliinikynällä. Leirillä neljän Voimala-opiskelijan lisäksi oli diabetesliiton koulutettu vertaistukiohjaaja, jonka vastuu oli tarkkailla lasten sokereita, laskea heidän kanssaan hiilihydraatit ruualle ja hoitaa muut hoidolliset ja vertaistuelliset toimenpiteet. Me ohjasimme lapsille pelejä ja leikkejä vapaa ajalla ja autoimme leirin yleisissä järjestelyissä.

Toisena päivänä aloitimme päivän leiriolympialaisilla, jonka jälkeen lähdimme Loma-Kolia kohti, jossa meitä odotti ohjattua toimintaa lumikenkäillen rinteitä ylös ja pulkkamäkeä laskien alas. Tavallisen leireilyn ohella oli muistettava myös diabetes, joten katsoimme sokereita ja nautiskelimme välipaloja toimintojen lomassa. Illaksi palasimme majatalolle, jossa lapset puhuivat diabeteksestaan ja jakoivat tietoa meille ohjaajillekin. Illalla paistelimme vielä katoksessa yhdessä vaahtokarkkeja leirin lopun kunniaksi. Kun me menimme nukkumaan, jatkoi vertaistukiohjaaja sokereitten tarkistelua yöhön. Päivän liikunnalla ja karkin syönnillä oli vaikutuksensa sokereihin ja illalla niitä seurailtiinkin tarkkaan.

 

 

 

 

 

 

Viimeisenä päivänä pakkailimme ja pelasimme vielä yhteisesti muutamat pelit. Lapset olivat harmissaan kotiin lähdöstä, joten voinen todeta, että leiri oli onnistunut kokonaisuus. Leirillä ohjaajana pääsi hyvin sisälle pitkäaikaissairaan lapsen arkeen ja etenkin diabeteksen hoitoon. Leiri opetti hyvin lapsen kohtaamista ja etenkin sairauden näkökulmasta. Lapset opettivat meitä diabeteksesta ja mahdollisuus nähdä näin läheltä useamman päivän ajan diabeetikkolapsen arkea oli ainutlaatuinen eikä mahdollista monessakaan muussa harjoittelupaikassa. Yhteistyö diabetesyhdistyksen kanssa oli positiivinen kokemus ja saimme paljon oppia heiltä diabetekseen liittyen. Me taas toimme osaamisemme ryhmänohjauksesta leirille.

Taru, fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *