Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kohtaaminen Voimalassa

Olen Oona ja olen toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija. Toteutan Voimalassa 2. harjoitteluani. Tulin Voimalan harjoitteluun hieman skeptisin mielin, jäätyäni ilman muita harjoitteluvaihtoehtoja. Olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen ja aikani voimalassa on sujunut nopeasti ja työryhmämme on ollut aivan mahtava. Olen edistynyt täällä ollessani huomattavasti asiakkaiden kanssa kommunikoinnissa ja saanut kommunikoinnin tuntumaan luonnollisemmalta.

Harjoitteluni aikana vastuuprojektini koostuivat lähinnä mielenterveys- ja päihdeasiakkaille suunnatusta toiminnasta ja sen järjestämisestä. Tämä asiakasryhmä on jäänyt minulle hieman vieraaksi koulutukseni aikana, mutta nyt olen päässyt tutustumaan siihen. Asiakasryhmässä itsessään on paljon eroavaisuuksia, verrattuna toimintaani aiempien asiakkaideni kanssa.

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kanssa toimiessa huomasin, että keskustellessa valttia ovat rauhallisuus ja luottamuksellisen suhteen luonti asiakkaan kanssa.  Monet asiakkaista olivat sulkeutuneita ja puhuivat vain, kun heitä puhutteli. Vastaukset olivat myös hyvin vähäsanaisia suurimmalla osalla. Monista asiakkaista huomasi, että he eivät oikein luota uusiin ihmisiin, eivätkä siksi halua juurikaan kertoa asioistaan.

Voimalassa ollessani sain hyviä kokemuksia näiden asiakkaiden kanssa toimimisesta. Sain myös luotua asiakassuhteita, jotka olivat merkityksellisiä ja tavoitteellisia asiakkaalle. Aluksi kommunikointi oli hieman jäykkää ja en oikein osannut toimia näiden asiakkaiden kanssa, mutta heidän kanssa työskentely on palkitsevaa. Pikkuhiljaa keskustelutaitonikin kehittyivät ja kommunikointi helpottui ja muuttui luonnollisemmaksi.

Fysioterapeuttiopiskelija Oona

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *