Voimala, erilainen oppimisympäristö

Moikka!

Olen Saara ja opiskelen toista vuotta terveydenhoitajaksi. Suoritan Voimalassa viiden viikon mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelua.

Kun aloitin harjoittelun, en totta puhuakseni ollut kovin innoissani, että “jouduin” Voimalaan. Haaveilin paikasta sairaalan osastolla, jossa tapahtuisi paljon kaikkea jännää. Asenteeni johtui varmasti osin tietämättömyydestä Voimalan toimintaa kohtaan ja käsityksestä, ettei siellä tapahdu juuri mitään tai pääse kokemaan mitään. Harjoittelun edetessä kuitenkin käsitykseni muuttui hurjasti, sillä huomasin, kuinka monipuolista tekemistä Voimala tarjoaa opiskelijoille. Pääsinpä myös käymään siellä L-talossa, jonne aiemmin olisin halunnut. Heh!

Voimala eroaa paljolti muista harjoittelupaikoista. Täällä tehdään projektityötä, eivätkä päivät ole koskaan samanlaisia. Voimalassa sattuu ja tapahtuu. Päivään voi esimerkiksi sisältyä suunnittelua, yksilöasiakkaita sekä jonkin ryhmän vetäminen taikka tapahtuma. Tai sitten ihan jotain muuta, kuten minun harjoittelussani olleet terveystarkastukset tai Valtimolla vierailu kyselyhaastatteluiden merkeissä. Myös työympäristö vaihtelee. Töitä voi tehdä esimerkiksi koululla, asiakkaiden luona, erilaisissa yhteisötiloissa ja sairaalassa. Olenpa löytänyt itseni myös Lykynlammelta ja jo aiemmin mainitsemaltani Valtimolta.

Voimalassa kaikki projektit suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa moniammatillisessa tiimissä. Harjoitteluni aikana tein yhteistyötä sairaanhoitaja-, sosionomi- ja fysioterapia opiskelijoiden kanssa. Lisäksi Voimalassa oli useita vaihto-opiskelijoita, joten englannin kieltäkin tuli palautettua hyvin mieleen. Moniammatillinen tiimi tuo monipuolisuutta ja erilaisia näkökulmia.

Voimalassa korostuu hyvin vastuu ja vapaus. Työajat määräytyvät pitkälti omien projektien ja itse sovittujen aikataulujen pohjalta. Tämä tuo sekä vapautta, että vastuuta, sillä Voimalassa vastuu suunnittelusta ja suunnitelmien toteutumisesta on itsellä.

Tämän harjoittelun perusteella voisin suositella harjoittelua Voimalassa jokaiselle opiskelijalle, joka on vähänkään kiinnostunut projektityyppisestä työskentelystä. Jos myös haluat kokeilla jotain ihan erilaista, niin ei kun kipin kapin Voimalaan!

Aurinkoista päiväjatkoa!

Saara, terveydenhoitajaopiskelija

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *