Voimala ja sen tarjoamat mahdollisuudet

Olen viidennen lukukauden fysioterapeuttiopiskelija. Suoritan tällä hetkellä Voimalassa neljättä harjoitteluani. Harjoitteluni kesto oli 12 opintopistettä. Näiden lisäksi suoritan vielä yhden opintopisteen verran työtunteja, jotka menevät täydentäviin opintoihin.

Harjoittelu on tarjonnut minulle mahdollisuuden tehdä paljon moniammatillista yhteistyötä eri ammattikuntien kanssa. Työharjoittelun aikana pääsin tekemään yhteistyötä sairaanhoitaja-,  terveydenhoitaja- sekä sosionomiopiskelijoiden kanssa. Pääsin myös olemaan yhteistyössä aloilla jo työskentelevien kanssa, joten moniammatillisuus ei jäänyt pelkästään opiskelijoiden keskeiseksi. Tapasin harjoitteluni aikana sosionomeja ja sairaanhoitajia sekä lähihoitajia.

Harjoittelu tarjosi minulle myös mahdollisuuden työskennellä vaihto-opiskelijoiden kanssa. Otimme vaihto-opiskelijat mukaan tiimimme moniin projekteihin ja he olivatkin toivottu lisä myös asiakkaiden puolelta. Moni asiakas oli innoissaan, kun pääsi vaihtamaan kuulumisia ulkomaalaisen kanssa, eikä kielitaitokaan ollut suuri este monenkaan kohdalla. Vaihto-opiskelijat osallistuivat mielellään projekteihin ja saivat samalla kokemusta Suomalaisesta kulttuurista, opiskelusta ja työstä Voimalassa.

Minulla oli harjoittelun aikana todella laaja asiakaskunta. Se koostui mielenterveyskuntoutujista, ikäihmisistä, lapsista ja nuorista. Jokaisella asiakkaalla oli yksilölliset vaivat ja niihin perehtyminen opetti minua paljon. Opin myös ihmisen kohtaamisesta. Jokainen kuntoutuja on yksilö ja täytyy kohdata yksilönä. Asiakkaan kuunteleminen ja läsnäoleva keskustelu auttoi monia jaksamaan arjessa eteenpäin.

Fysioterapian näkökulmasta pääsin tekemään monenlaisia asioita eri kuntoisten ihmisten kanssa. Pääsin mm. lenkille skitsofreniaa sairastavan ihmisen kanssa ja tehtiin nilkan alueen vahvistavia harjoitteita nilkkamurtuma-asiakkaan kanssa. Pelattiin Mototiles-peliä 1-3 luokkalaisten kanssa Karhunmäen alakoulussa sekä mietittiin luontoyhteyttä ikääntyneiden muistisairauden kanssa. Pidimme työparini kanssa koulutusta työttömille ja syrjäytymisvaarassa oleville ja kävin Kolilla viettämässä leirielämää 1. tyypin diabetesta sairastavien lasten ja nuorten kanssa.

Kokonaisuudessaan harjoittelu siis tarjosi minulle todella monipuoliset mahdollisuudet toteuttaa fysioterapiaa monilla eri työkentillä. Niin mielenterveyspuolella kuin lasten ja ikäihmistenkin parissa tarvitaan todella paljon laaja-alaista osaamista ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Harjoittelu antoikin minulle aihetta miettiä voisiko fysioterapeutti tulevaisuudessa työllistyä myös muihin tehtäviin kuin plintin vierelle mobilisoimaan asiakkaan olkaniveltä.

Teemu, fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *