Blogi

Sähköisen terveyskyselyn kehittäminen opiskeluterveydenhuoltoon

Karelia-ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden opiskelijat täyttävät kartoittavan terveyskyselylomakkeen paperiversiona opintojen alkaessa. Terveydenhoitaja siirtää manuaalisesti lomakkeilla olevat tiedot opiskeluterveydenhuollossa käytössä olevaan potilastietojärjestelmä Mediatriin. Paperisten lomakkeiden kerääminen ja tietojen siirtäminen on aikaa vievää ja työlästä. Myös tietosuojan turvaaminen niiden kanssa on haastavaa. Halusimme muutosta paperisten lomakkeiden käsittelyyn ja tietojen siirtämiseen sähköiseen muotoon. Syntyi ajatus sähköisestä terveyskyselystä. Keskustelimme asiasta …

Sote atk-päivät – Digiä ja tunnelmaa

Jyväskylä näytti sään puolesta parhaat puolensa, aurinkoa ja hellettä, osallistuessamme 21.5.2018 Sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan ja tiedonhallinnan tutkimuspäiville sekä 22−23.5.2018 Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päiville. Molemmat tapahtumat järjestettiin Jyväskylän Paviljongissa. Tutkimuspäivien antia Tutkimuspäivät järjestettiin 21. kerran. Päivillä esitellyt tutkimukset ja kehittämishankkeet sekä niistä laaditut artikkelit koskivat pääosin kansalaisten käytössä olevia sähköisiä palveluja, ammattilaisten käyttämiä tietojärjestelmiä ja …

Opinnäytetyönä etävastaanoton kehittäminen

Kesäauringon lämmittäessä tuntuu vapauttavalta muistella vuoden kestänyttä uurastusta YAMK opinnäytetyön parissa. Tiesimme opinnäytetyön tekemisen vaativan todella paljon aikaa, sitkeyttä sekä paneutumista aiheeseen, joten halusimme tehdä työn aiheesta, joka olisi mielenkiintoinen ja liittyisi tulevaisuuden terveydenhuollon palveluihin. Erilaiset etänä annettavat terveydenhuollon palvelut yleistyvät kovaa vauhtia. Halusimme olla mukana kehittämässä uusia ja asiakaslähtöisiä palveluita. Siihen tarjoutuikin loistava tilaisuus, …

Uusinta tietoa eHealth and Telemedicine konferenssista

Kauniina keväisenä päivänä laivan irtautuessa Katajanokan satamasta kohti Tukholmaa, käynnistyi Suomen telelääketiede ja eHealth seuran (Finnish Society of Telemedicine and eHealth, FSTeH) järjestämä kansainvälisen konferenssi. Konferenssin teemat toivat esiin kansainvälisen ja pohjoismaisen terveys- ja informaatioteknologian eri suuntauksia ja ratkaisuja laajasti ja monipuolisesti. FSTeH:n tehtävänä on ollut perustamisvuodestaan 2004 lähtien edistää terveyttä välittämällä tietoa telelääketieteen ja …

Terveisiä HUS:n tekoälyseminaarista

Osallistuin maaliskuun puolessa välissä HUS:n kehittämisyksikön järjestämään Tekoäly ja virtuaalinen todellisuus erikoissairaanhoidossa -seminaariin. Matkalla Helsinkiin mietin, että ymmärränköhän mitään kuulemastani. Tekoälyn määritelmät, joita netistä löysin, eivät ainakaan helpottaneet epävarmuuttani. Niitä oli yhtä monta kuin oli määrittelijää. Vuosien varrella määritelmä oli myös muuttunut. Ylen sivuilta löytyi juttu siitä miten tekoäly ja robotit ovat muuttaneet maailmaa. Kesäkuussa …

Sote-alan yrittäjät ja järjestöt Digikiihdyttämöä käynnistämässä

Digikiihdyttämö on Pohjois-Karjalan Digisote-hankkeen toteuttama valmennus- ja kehittämisohjelma sote-alan yrityksille ja järjestöille. Se koostuu kokonaisuudesta, johon kuuluvat mm. työpajatyyppiset valmennustilaisuudet, palveluprosessien kehittämiskokeilut ja yhteiskehittäminen monialaisessa verkostossa ja asiantuntijoiden sparrauksessa.  Valmennuksen tavoitteena on tarjota osallistujille tukea uusien palveluiden ja asiakaslähtöisten palveluprosessien kehittämiseen sekä digitaalisten välineiden hyödyntämiseen niissä. Valmennuksen teemat suunnitellaan osallistujien tarpeita kuunnellen. Digikiihdyttämön Starttiin 21.3.2018 …

Terveys ja hyvinvointi hackathonin kokemukset

Pohjois-Karjalan ensimmäinen terveys ja hyvinvointi hackathon –tapahtuma näki päivänvalon Joensuun Suunnittelupajan tiloissa ja tuotteistamassa Pajathonissa 23.-25.2.2018. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Pohjois-Karjalan DigiSote – hanke yhteistyössä Lumo2- ja Epic Challenge – hankkeiden kanssa. Hackathon tapahtumana on rajatun ajan tilaisuus, jossa keskitytään intensiivisesti tietyn yleensä ennalta-asetettujen haasteiden ratkaisemiseen.  Kyseessä on samalla myös kilpailu, jossa parhaat palkitaan. Hackathon voi …

Työharjoittelussa graafisena suunnittelijana

Aloitin DigiSote-hankkeessa media-alan harjoittelijana seitsemän viikkoa sitten. Tuolloin en vielä osannut yhtään aavistaa, mitä kaikkea sitä taas tulisi kokemaan ja oppimaan harjoittelun aikana. Olen pitänyt paljon työharjoitteluista korkeakouluopintojeni aikana, sillä koen että olen oppinut niissä kaikista eniten verrattuna siihen, mitä koulussa olemme kokonaisuudessa tehneet. Pääsee näkemään miltä tuntuisi olla oikeasti oman alansa työelämässä ja harjoittelut …

Harjoittelijana DigiSote -hankkeessa

Eräänä keväisenä, melkein kesä päivänä avasin tietokoneeni, sen avauduttua klikkasin internet selaimen auki lukeakseni koulumme sähköpostin – katsoakseni olisiko keneltäkään tullut työharjoittelupaikka viestejä. Huomasin siinä ohi mennen selatessani sähköpostia opinto-ohjaajamme viestin DigiSote -hankkeesta, joka etsi markkinoija harjoittelijaa media-alan opiskelijoista. En huomioinut viestiä sen kummenin, koska enhän ollut opiskellut markkinointia melkein ollenkaan kolmen vuoden opiskeluideni aikana. …

Viekö digitalisaatio SOTE-johtajaa vai johtaja digitalisaatiota?

Artikkeli käsittelee lähijohtamisen haasteita sekä mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalan, sote:n, digitalisoituvassa palvelurakenneuudistuksessa. Tuntemattoman digitulevaisuuden johtaminen haastaa esimiehiä vision ja strategian luomisessa. Sote-alan digiuudistus vaatii esimiehiltä sekä asiakkaiden että työntekijöiden jaettua osallisuutta substanssin innovoinnissa ja mahdollisuuksien tunnistamisessa.