Vaihto-opinnot Botswanassa antoivat uutta perspektiiviä

 

Oona Rantalainen

Insinööri (AMK), ympäristöteknologia (2015)
Master's Degree in Systems Engineering and Management, Kuala Lumpur, Malesia

 

Vietin jo valmistumistani edeltäneen vuoden 2014 lähes kokonaan pääkaupunkiseudulla työskennellen Helsingin kaupungin energiayhtiölle Helen Oy:lle. Aikaisemmin työskentelin yhtiössä kesän kaukojäähdytyksen myynnin assistenttina. Palasin sittemmin samaan paikkaan töihin kaukolämmön myyntiin.

Kaukolämmön myynnissä ja markkinoinnissa työpäiväni koostuivat pääosin teknisestä myynnistä ja asiakaspalvelusta sekä tarjouslaskennasta ja teknisten piirustusten ja laskelmien tarkastuksesta. Opiskelujen loppuvaiheessa olevalle insinöörinalulle työ tarjosi sopivasti teknisiä pähkinöitä. Koinkin usein suuria oivaltamisen ja onnistumisen tunteita, kun oppimisympäristöstä tutut asiat seisoivat työpöydällä oikeina työtehtävinä.

Meitä insinöörejäkin on veistetty monesta puusta. Tiesin aina, ettei liian staattinen, puhtaasti tekninen työ sopisi minulle. Parasta työssäni olikin saada virikkeitä myös terävälle päälleni ja sulavalle kielelleni erilaisten asiakaskohtaamisten muodossa. Työssäni siis yhdistyivät vahvasti koulutukseni energiatekniikan ja projektijohtamisen opit, sekä erinomaiset sosiaaliset taitoni ja ongelmanratkaisukykyni. Luulenkin, että alun perin Karelian insinööriopintoihin minut vei sekä kiinnostukseni ympäristöön, että taipumukseni tehokkaaseen pulmanratkaisuun.

Aktiivisina opintoaikoinani Joensuussa olin opiskelijajärjestön puuhanainen ja työskentelin myös markkinointituutorina opiskelijarekrytoinnissa. Parhaat opiskelumuistoni liittyvät ehdottomasti opiskeluvaihtooni Afrikassa ja ympäri Suomea suuntautuneisiin opiskelijarekrytointitapahtumiin. Vaihto-opintoni Botswanassa, eteläisessä Afrikassa, tarjosi mielenkiintoisen uuden näkökulman ympäristö- ja energia-asioihin. Aamulenkit antilooppien kanssa ja luennot sadan opiskelijan luentosaleissa olivat uskomaton kokemus nuorelle naiselle. Suomalaista ja pohjoiskarjalaista cleantech-osaamista pidettiin siellä suuressa arvossa, ja sain usein esiintyä yleisölle ja vastata laajoihin kysymyksiin Euroopan trendejä koskien.

Valmistuttuani päätin lähteä katsomaan maailmaa ja valmistumistani juhlin Malesiassa huhtikuussa 2015. Lähes vuotta myöhemmin aloitin maisteriopintoni Kuala Lumpurissa Malaysia University of Science and Technologyssa. Tällä hetkellä kirjoitan pro gradu -tutkielmaani toimeksiantona suomalaiselle monikansalliselle yhtiölle vesivoiman huoltoliiketoiminnan markkinoista Kaakkois-Aasiassa.

Kareliassa meitä kouluttivat tolkun ihmiset, jotka kannustivat meitä tekemään asiat aina vähän paremmin ja ympäristöä kunnioittaen. Mukaani sieltä tarttuivat vihreät arvot ja proaktiivinen työskentelytapa. Tulevaisuuden urasuunnitelmani suuntautuvat yhä insinööri-intensiivisien teollisuudenalojen pariin. Motivoidun työtehtävistä ja tuotteista, joiden uskon muuttavan maailmaa hieman paremmaksi.

Karelian uusille hakijoille toivotan kovasti onnea yhteishakuun ja pääsykokeisiin. Jos olet epävarma mitä haluat tehdä, kokeile vanhaa kikkaa kirjoittaa ylös listoja asioista, joista pidät ja joissa olet hyvä. Ole rohkea. Uskalla tehdä omia päätöksiä, joiden eteen haluat työskennellä tavoitteidesi saavuttamiseksi. Joensuu on opiskelukaupunkina ihan paras, toivottavasti siekii oot siellä!

 

Tutustu energia- ja ympäristötekniikan koulutukseen >