Tavoitteena ihmisläheinen työ – sosionomiksi monimuoto-opintoina

Henna Knif
Opiskelija, sosionomi-monimuoto-opinnot

valmis kuva sosionomi4


Opiskelen sosionomiksi kolmatta vuotta ja tavoitteenani on valmistua maalis-huhtikuussa 2018 eli hiukan normiaikaa nopeammin. Koska sisällytän opintoihini varhaiskasvatuksen opinnot, saan samalla lastentarhanopettajan pätevyyden.

Olen alanvaihtaja ja takanani on monta vuotta kaupan alalla myyjänä ja esimiestehtävissä. Kaipasin enemmän ihmisläheistä työtä ja sitä, että pääsen kulkemaan asiakkaan rinnalla hänen arjessaan. Niinpä hain sosionomiopintoihin ja pääsin opiskelemaan. Myös luonto on lähellä sydäntä ja sitä haluan yhdistää sosiaalialaan. Opintopolkuni on ollut haastava ja vaihteleva. Opintojen myötä olen päässyt tutustumaan sosiaalialaan laajalla skaalalla niin harjoitteluissa kuin muissa tehtävissä. Harjoittelut olen tehnyt kehitysvammaisten asumisyksikössä, varhaisen tuen perhetyössä, esikoulussa ja päiväkodissa, jossa nyt suoritan viimeistä pedagogista harjoittelua.

Sosionomi-monimuoto-opinnoissa lähiviikkoja on ollut noin kerran kuussa. Nyt loppuajasta lähiviikkoja on vähemmän, lähinnä ihan ykköspäiviä, koska olen suurimman osan opintojaksoista jo suorittanut. Muu aika on itsenäistä opiskelua varten ja silloin tehdään lähiviikoilla saatuja tehtäviä Moodlessa. Ryhmätöitä on ollut paljon ja niiden avulla saa uutta näkökulmaa ja myöskin jaksamista opiskeluun muiden tsempin avulla. Meidän ryhmämme onkin ollut ihan loistava ja kaikki tsemppaavat toisiaan eikä tyhmiä kysymyksiä ole.

Monimuoto-opiskelu vaatii itsekuria ja aikataulutusta. Koska et istu 8h/päivässä koulun penkillä opiskelemassa, sinun tulee itse suunnitella, milloin opiskelet kotona tai muualla. Eli olet itse oman opiskelusi herra ja voit vaikuttaa tehtävien palautuksen lähestyessä iskevän paniikin määrään. Välillä kun itsekuri on ollut hukassa, reflektointi opiskelukavereiden kanssa on riittänyt.

Monimuoto-opiskelu on mahdollistanut myös keikkatyöt koko opiskeluajan ja olen myös luonteeltani sellainen, etten jaksaisi istua joka päivä kahdeksaa tuntia koulun penkillä. Välillä perheen, opiskelujen ja työn yhdistäminen on tuntunut väsyttävältä, mutta kaikesta on selvinnyt ja kun vaan jotain tarpeeksi haluaa niin jaksaahan sitä. Väliaikaistahan tämä opiskelu on, ja nyt jo tuntuukin, että mitähän sitä seuraavaksi valmistumisen jälkeen?

Opinnoissa on ollut parasta vaihtelevuus. Harjoittelujen ja erilaisten vierailuiden myötä on löytyneet asiakasryhmät, joiden kanssa haluan työskennellä eli kehitysvammaisten ja lasten. Sosionomiopinnoissa opiskellaan paljon luovia menetelmiä ja ne ovat olleet todella hyviä hetkiä. Myös tilanteet opiskeluympäristö Simulassa ovat olleet opettavaisia ja mieleenpainuvia. Suosittelen sosionomi-monimuoto-opintoja sinulle, jota monipuolinen sosiaaliala kiinnostaa ja koet, että itsekuria ja motivaatiota löytyy tarpeeksi itsenäiseen opiskeluun.

Lue lisää sosionomiopinnoista>>