Pyöritän yritystä ja saan siitä opintopisteitä

Henry Klefström
Tradenomiopiskelija

henry fb mainos

Olen Henry Klefström ja opiskelen kolmatta vuotta liiketaloutta Kareliassa. Olen 22-vuotias ja kotoisin Lohjalta, Uudeltamaalta. Pääsin ylioppilaaksi vuonna 2015  ja Kareliassa aloitin opiskelun syksyllä 2016. Karelian Y-akatemiassa aloitin pilottiryhmän mukana ja siellä olen toiminut tiimin vetäjänä, eli Team leaderinä tähän syksyyn asti. Mielenkiinnon kohteitani ovat tiimioppiminen, tiimityöskentely, liikunta, yrittäjyys ja kirjat. Opiskelun ohella teen omissa, sekä toisten yrityksissä erilaisia kaupallisia projekteja.

Minulta kysytään usein, miksi tai miten olen päätynyt niin kauas opiskelemaan kotikaupungistani. Tarina tänne susirajalle alkaa siitä, kun puolisoni haki opiskelupaikkaa fysioterapian koulutuksesta Kareliasta syksyn yhteishaussa. Meistä kumpikaan ei tiennyt Joensuusta nimeä enempää. Ensimmäiset vaikutelmamme Pohjois-Karjalasta ajomatkallamme valintakokeisiin olivat metsän ja vesistöjen paljous lokakuisena syyspäivänä. Emme olleet etelässä tottuneet pitkiin välimatkoihin ja pieniin metsäteihin. Matka Varkaudesta Joensuuhun tuntui loputtomalta. Vain sysimetsää ja mäkiä, sekä kirsikkana kakun päällä paljon peltipoliiseja pelottelemassa kokematonta kulkijaa. Matka meni hyvin ja pääsykoepäivä vierähti nopeasti. Paluumatkaan oli helpompi varautua ja sitä matkaa siivitti armoton lumisade. Hengissä kuitenkin selvittiin takaisin Lohjalle asti!

Minulle oli itsestäänselvää, että jos ja kun puolisoni saa opiskelupaikan, niin otan hypyn tuntemattomaan ja lähden hänen kanssaan, minne ikinä tie viekään. Tammikuussa 2016 aloitimme uuden elämän Joensuussa. Molemmat asuivat nyt ensi kertaa omillaan ja molempien vanhemmat ja sukulaiset majailivat 400 kilometrin päässä. Vanhemmista irtautumisprosessin tapahtui siis nopeasti ja opettelimme omillaan elämisen taitoja. Opin nopeasti, että ruoka ei sinne itsestään ilmesty. Sehän pitää itse käydä kaupasta ostamasta ja laittaa sinne!

Keväällä 2016 en vielä tiennyt yhtään mikä minusta tulee isona. Minua kiinnostivat silloin jonkin verran humanistiset alat, mutta totta puhuen en ollut miettinyt tulevaisuuttani. Olin peruskoulussa ja lukiossa tykännyt historiasta ja yhteiskuntaopista, joten ajattelin, että lähden niitä opiskelemaan. Miksi ihmeessä valitsin liiketalouden?

Lohjalla olin lukioikäisenä töissä eräässä päivittäistavarakaupan yrityksessä. Meidän toimipisteemme oli remontin myötä saanut uuden ilmeen ja siihen tulivat tutustumaan koko organisaation hallintoelimet johtoportaasta asti. Pitäessämme ruokataukoa pöytäseurueessamme keskusteltiin taloudesta, suhdanteista, trendeistä ja niiden vaikutuksesta päivittäistavarakaupan alaan. Aikamme rupateltua eräs aluepäällikkö kysyi, olenko ikinä harkinnut hankkia korkeakoulututkintoa kaupalliselta alalta. Sanoin sen enempää miettimättä, että ei se ole pois suljettu vaihtoehto. Hän kertoi olevansa itse koulutukseltaan tradenomi ja totesi tradenomitutkinnon antavan hyvät valmiudet alalla etenemiseen.  Silloin ajattelin, että ei minusta ole opiskelemaan kaupallista-alaa, koska en ole erityisen hyvä matematiikassa. Tämä ruokatauolla käyty keskustelu oli painunut unholaan, ennen kuin vuoden 2016 yhteishaussa täyttelin hakulomaketta Opintopolussa. Lyhyt dialogi tuntemattoman aluepäällikön kanssa pompahti mieleeni. Aikani muisteltuani ajattelin, pitäisikö minun sittenkin pohtia tosissaan suuntautumista kaupalliselle alalle? Tykkäsin työskennellä päivittäistavaraliikkeessä ja yrityksen arvot olivat lähellä minun arvojani. Nautin työskentelystä ihmisten kanssa ja minua kiinnostavat suhdanteet, trendit ja liiketoimintojen seuranta.

Selvitin, mistä koulutuksesta saisin hyvät valmiudet toimia kaupallisella alalla, sekä yrittäjänä Joensuussa. Yrittäjyys on tuttua perheessäni ja olen aina uskonut, että bisnestä oppii tekemään vain bisnestä tekemällä. Googlea selailtuani huomasin, että Kareliassa on mahdollisuus valita tradenomin erikoistumisvaiheessa yrittäjyyspolku. Pystyisin siis opiskelujen aikana pyörittämään liiketoimintaa ja saamaan siitä opintopisteitä. WAU! Tämä sinetöi päätökseni ja laitoin hakemuksen vetämään.

Jos opiskelen alaa, niin haluan tehdä sen mahdollisimman käytännönläheisesti. Eihän juoksijakaan tule olympiamitalistiksi vain kävelemällä ja lukemalla kirjaa siitä, että miten juostaan. Minun kohdallani teorian ja käytännön yhdistäminen on tukenut oppimistani erinomaisesti. Olemalla sekä yrittäjä, että opiskelija saan myös hyvän läpivalaisun kaikista yrityksen perusprosesseista, joita elinvoimaisen liiketoiminnan harjoittaminen vaatii.

Tutustu liiketalouden koulutukseen>>

Tutustu Y-akatemiaan>>