Karelia-amk:n median koulutus mukana Viscult-NAFA 2019 -tapahtumassa

 

Joensuun vuosittainen, jo 17. etnografinen elokuvafestivaali Viscult järjestetään Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella 22.–25.10.2019. Tapahtuma on nimeltään Viscult–NAFA 2019: Cultural Connections. Tänä vuonna Viscult-tapahtuma on laajempi ja entistä kansainvälisempi, sillä Viscultin vieraana tapahtumassa on pohjoismainen antropologisen elokuva-alan tekijöiden ja tutkijoiden järjestö Nordic Anthropological Film Association – NAFA. Se tuo tapahtumaan elokuvaohjelmiston ja lukuisia asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Ohjelma koostuu elokuvista ja asiantuntijaluennoista.

Viscult–NAFA 2019 -ohjelmistoon kuuluu 13 uutta dokumenttielokuvaa, jotka on kuvattu ja valmistettu eri puolilla maailmaa. Lisäksi professorit Timo Kallinen (Itä-Suomen yliopisto) ja Timo Kaartinen (Helsingin yliopisto) pitävät tapahtumassa plenaariluennot. Työpajoissa pidetään myös kansainvälisiä tutkijaesitelmiä.

Kotimaista dokumenttielokuvaa edustaa ohjelmistossa Kira Jääskeläisen toteuttama tuore dokumentti Northern Travelogues (2019), jossa jäljitetään kansatieteilijä Sakari Pälsin tunnetun Itä-Siperiaan vuonna 1917 suuntautuneen kenttätutkimusmatkan vaiheita ja myös paikalliskulttuurien nykyistä tilannetta. Norjalaisen Julia Alva Cleven elokuvasta Barefoot in the Forest (2019) puolestaan löytyy yhteys Joensuuhun: elokuvan päähenkilö on eräopas ja aktivisti Huck Middeke. Sekä ohjaaja että päähenkilö ovat paikalla Viscultin näytöksessä vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Viscult–NAFA 2019 on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuma on englanninkielinen. Dokumenttielokuvat esitetään englanniksi tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Myös luennot ovat englanniksi. Keskeinen osa ohjelmasta lähetetään suoratoistona, joten ohjelmaa on mahdollista seurata myös verkossa. Linkki lähetykseen löytyy tapahtuman aikana Viscultin sivuilta www.viscult.net.

Viscultin järjestävät Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry, Karelia-ammattikorkeakoulun median koulutus ja Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteet yhteistyössä NAFA-järjestön kanssa. Karelia vastaa tapahtuman monikamerakuvauksesta ja streamauksesta sekä muistakin teknisistä järjestelyistä.