Valtakunnallinen puupalkinto Joensuu Lighthouselle - Karelia palkittiin tutkimusyhteistyöstä  

 

Vuoden 2019 Puupalkinnon on saanut Joensuun Lighthouse, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto ja urakoitsijana toimi Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy. Palkinto julkistettiin Puupäivässä 28.11.2019 Helsingissä. Perusteluissa todetaan, että Joensuun Lighthouse on Suomen ensimmäinen 14-kerroksinen puukerrostalo. Lähes 50 metriin kohoavaa opiskelija-asuntolaa voidaan pitää uraauurtavana työnä korkean puurakentamisen kehittämisessä ja myös kansainvälisesti mielenkiintoisena esimerkkinä.

Hankkeen toteutus on edellyttänyt puurakentamisen ratkaisujen ja prosessien kehittämistä useilla eri alueilla. Lighthouse Joensuu toimii jatkossakin puurakentamisen edistäjänä, sillä kohteessa jatkuvat Karelia-ammattikorkeakoulun akustiikkatutkimukset sekä rakenteiden lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan ja rungon siirtymien seuranta mukaan lukien huojunta ja hiipuma. Karelia-ammattikorkeakoulun puurakentamisen osaamisen ydin on rakennustekniikan ja rakennusfysiikan soveltamista puurakentamisessa käytettyihin materiaaleihin. Puurakentamisen kehittäminen tapahtuu koulutuksen, tuotekehityksen ja alan arvoketjujen kehittämisen kautta.

-  Puurakentaminen on yksi Karelian tutkimustoiminnan painoaloista. Olemme tehneet pitkäjänteistä tutkimus- ja kehittämistyötä puurakentamiseen liittyen. Suuren mittakaavan puurakentamiseen liittyvän tutkimustoiminnan lisäksi uusimpana avauksena tutkimme vähähiilisiä rakentamisen ratkaisuja yhteistyössä yritysten kanssa. Haluamme tehdä Pohjois-Karjalasta puurakentamisen mallimaakunnan ja kouluttaa kansainvälisen tason osaajia työelämän tarpeisiin, kertoo tutkimus- ja kehittämisjohtaja Anne Ilvonen.

Karelia-ammattikorkeakoulu palkittiin tutkimusyhteistyöstä. Karelian puolesta Puupalkinnon vastaanotti projektipäällikkö Mikko Matveinen.

Puuinfon myöntämä Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.

 

puupalkinto

Vuoden 2019 Puupalkinto Joensuuhun Lighthouse-puukerrostalolle. Karelia-ammattikorkeakoulu on ollut mukana tekemässä kohteessa tutkimus- ja kehitystyötä. Kareliaa palkintojakotilaisuudessa edusti Mikko Matveinen.