Energia-agentit ja -sankarit seikkailevat kouluilla lokakuussa

 

Energia-agentit ja -sankarit seikkailevat kouluilla lokakuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Agenttiseikkailu on verkossa toteutettava energiansäästökilpailu. Energia-agenttien tehtäviin kuuluu esimerkiksi sähkölaitteiden sammuttaminen, kierrätys ja vedensäästäminen. Agentit kirjaavat tehtävät agenttikorttiin päivittäin ja opettajat kirjaavat suoritukset Agenttiseikkailun verkkosivustolle. Seikkailu on osa lokakuun toisella viikolla vietettävää valtakunnallista energiansäästöviikkoa.

Pohjois-Karjalan kouluissa tapahtuu muutakin. Agenttiseikkailussa kilpailevat Enon, Iiksenvaaran, Karhunmäen, Nepenmäen ja Liperin koulut polkevat kilpaa myös sähköä tuottavaa polkupyörää. Kouluista etsitään myös Energiasankaria nettipelillä, jonka on suunnitellut ja toteuttanut ENO-verkkokoulu. Koululaiset voivat osallistua peliin joko kootusti oppitunnilla tai vapaa-ajallaan. Lisäksi 5-6 –luokkalaiset pääsevät tutustumaan erilaisiin sähköntuotantomenetelmiin Voimala-materiaalin havainnollistamana.

Sähköä tuottava polkupyörä havainnollistaa koululaisille energiantuotantoa ja –kulutusta. Polkupyörät ovat kullakin osallistuvalla koululla kaksi päivää koko koulun oppilaiden ja henkilökunnan poljettavana. Tapahtuman järjestäjät vierailevat osallistuvissa kouluissa Agenttiseikkailun aikana ja kertovat mm. energiansäästöstä arjessa.

Järjestelyistä ja kouluvierailuista vastaavat Karelia-ammattikorkeakoulun SECURE- ja Joensuun kaupungin Ilmastokorttelit-hanke sekä ENO-verkkokoulu. Tapahtumaa tukee myös Pohjois-Karjalan sähkö. Valtakunnallinen Energiansäästöviikko on Motivan koordinoima energiansäästöön ja resurssitehokkuuteen liittyvä vuosittainen kampanja. Vuoden 2018 Energiansäästöviikon teemana on kestävä liikkuminen.

Karelia-ammattikorkeakoulu osallistuu Energiansäästöviikkoon 8. - 12.10.2018 myös tarjoamalla opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen tietoa energiankäytöstä ja -tuotannosta. Huomiota kiinnitetään erityisesti työ- ja koulumatkaliikkumiseen. Vuosittain toteutettava energia-aiheinen kysely tuottaa tietoa henkilö- ja opiskelijakunnan energiatietämyksestä.

Kouluvierailut:

Nepenmäen koulu, tiistai 2.10.2018
Karhunmäen koulu, keskiviikko 3.10.2018
Enon koulu, perjantai 5.10.2018 klo 9 - 9.45
Liperin koulu, tiistai 9.10.2018 klo 9 - 9.45
Iiksenvaaran koulu, torstai 11.10.2018 klo 9 – 9.45

Lisätietoja:
Karelia-amk/SECURE-hanke: Kaija Saramäki, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 441 2853
ENO-verkkokoulu: Mika Vanhanen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 507 0725
Ilmastokorttelit-hanke: Juha Kettunen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 477 9004