Lähdettiin Lappeenrantaan

Hankkeessa ohjauksen koulutuksen harjoitteluaan suorittava opiskelija Ina Grönlund kirjoittaa oppilaitosvierailuistamme Lappeenrannassa:

Teimme 5.9.2019 valmennukseen osallistuvien nuorten ja muiden kiinnostuneiden kanssa päiväretken Lappeenrantaan. Kohteena meillä oli teeman mukaisesti korkeakouluopinnot, joita tarjoavat Lappeenrannassa ammattikorkeakoulu ja teknillinen yliopisto. Tarkoituksenamme oli saada tietoa molempien korkeakoulujen tutkinnoista, millaisiin työtehtäviin valmistumisen jälkeen on mahdollista päätyä ja millaiselta se opiskelijan arki Lappeenrannassa näyttää. Teknillisessä yliopistossa on mahdollista opiskella esimerkiksi energiatekniikkaa, tuotantotaloutta tai kauppatieteitä. Ammattikorkeakoulun tarjonnasta löytyy muun muassa kuvataide, hotelli- ja ravintola-ala ja sosiaali- ja terveysala. Tutkintoja yliopiston puolella on yhteensä kahdeksantoista ja ammattikorkeakoulussa sama määrä.

Aamuvarhaisessa lähdimme köröttelemään bussilla kohti määränpäätämme. Matkalla jaettu päivän teemaan liittyvä tehtävä viritti tunnelmaa bussissa. Osallistujat saivat pohdittavakseen mitkä alat kohteissa kiinnostavat itseä ja millaisiin asioihin toivoisi vastauksia päivän aikana. Osallistujien kiinnostuksen kohteet painottuivat erityisesti kuvataiteeseen, erilaisiin tekniikan aloihin, sosiaali- ja terveysalan tarjontaan ja liiketalouteen. Tietoa haluttiin myös opiskelijan arjesta, pääsykokeista ja työllistymisestä. Myös opiskelutilat kiinnostivat ja näiden esittelyä toivottiin.

”Mitä opintoihin kuuluu? Millaista opiskelu on? Mitkä ovat todistusvalinnan arvosanarajat? Mihin voin työllistyä?” -osallistujia askarruttaneita kysymyksiä.

Saavuttuamme määränpäähän, oli ensimmäisenä vuorossa ruokailu. Tässä samalla saimme hyvän silmäyksen teknillisen yliopiston yhteisiin tiloihin. Hälinää riitti ja moni osallistuja sai varmasti ensimmäisen kosketuksen yhteen oleellisimmista opiskelijajutuista, eli opiskelijaruokailuun. Tunnelma ruokalassa oli rento ja kansainvälinen. Parhaimmillaan opiskelijoita on ollut kampuksella yli kahdeksastakymmenestä eri maasta! Seuraavaksi lähdimme sovittuun tapaamispaikkaan, jossa meidät otti vastaan yksi yliopiston abitiimiläinen ja suuntasimme hänen perässään kohti tiloja, jossa kuulisimme esittelyn.

Abitiimiläisten esitys oli hyvin informatiivinen ja selkeästi kohderyhmälle mietitty. Asiaa oli runsaasti ja saimmekin paljon uutta tietoa yliopiston opintotarjonnasta. Opiskelun arjesta kertovat tarinat hymyilyttivät ja kuuluisa Skinnarilan henki loisti läsnäolollaan. Tiimi kehui vuolaasti miten hieno yhteishenki kampuksella on ja heidän kertomat tarinansa vain vahvistivat tätä. Tietoisku ei keskittynyt vain opiskeluun, vaan oli hienosti sidottu myös työelämään. Lopuksi vielä saimme aikaa esittää kysymyksiä ja moni nuori lähestyikin abitiimiläisiä, jotka olivat valmiina auttamaan.

Ammattikorkeakoulun esittelystä vastasi itse rehtori. Hän kertoi tiiviisti Saimaan ammattikorkeakoulun tarjonnasta ja opiskelusta. Painopiste ammattikorkeakoulun esittelyssä oli kierrokset eri alojen tiloihin. Jakaannuimme kiinnostuksen kohteiden mukaisesti eri ryhmiin ja lähdimme kiertämään tiloja oppaidemme johdolla. Saimme tavata ammattikorkeakoulun henkilökuntaa, jotka kertoivat opettamistaan aineista ja opiskelijoistaan. Saimme myös kuulla Lappeenrannan ja Lahden ammattikorkeakoulujen yhdistymisestä, joka tulee mahdollistamaan joustavamman opintotarjonnan eri yksiköiden välillä! Lopuksi saimme vielä yleissilmäyksen ammattikorkeakoulun yhteisiin tiloihin, kun päätimme kierroksemme kahvin ja makean äärelle ruokalassa.

Kotimatkalla vielä pohdittiin mitä reissusta jäi käteen. Osallistujien kommenteista nousi esiin abitiimin energinen esittely ja opettajien tapaaminen ammattikorkeakoulun puolella. Koulutustarjonnan hyvä esittely keräsi myös kiitosta. Monia askarruttanut opiskelijan arki tuli myös tutuksi abitiimin kertomana ja mitä se opiskelu käytännössä on. Erityisen hyväksi mainittiin myös päivän liikuntasaldon täyttyminen, niin paljon tuli askeleita päivän aikana! Kaipaamaan jäätiin yliopiston tilojen esittelyä ja mahdollisuutta päästä ”tositoimiin”, eli vaikka näkemään joitakin laitteita käytössä. Päivämme oli hyvin uuden tiedon täyteinen ja jokainen osallistuja sai varmasti jotain uutta tietoa Lappeenrannan korkeakoulujen laajasta tarjonnasta. Kiitos vielä Lappeenrantaan!

”Sain paljon uutta tietoa tekniikan aloista!”

”Kaikki tieto oli oikeastaan uutta.”

”Nyt tiedän tarkemmin, mitkä alat kiinnostavat minua!”

”Millaisiin tehtäviin voisin työllistyä.”

”Sain tietää millaista yliopistossa opiskelu on.”

-osallistujien kommentteja päivästä.

”Suosittelen muillekin”

Hankkeen seuraava Kohti korkeakouluopintoja -valmennusryhmä nuorille alkaa tiistaina 27.8. klo 16 Itä-Suomen yliopiston tiloissa, salissa F210.

Ennen sitä on hyvä hetki katsahtaa menneeseen. Moni valmennuksessa mukana ollut sai kesällä postia korkeakoulusta. Tulosten varmistuttua otin yhteyttä viime kevään valmennuksessa olleisiin ja selvisi, että ilahduttavan moni sai toivomansa opiskelupaikan korkeakoulusta! Onnittelut vielä heille!
Yhtä iloiseksi tulin myös niistä keskusteluista, joissa todettiin, että opiskelupaikkaa ei vielä tällä kertaa tullut, mutta hakijalla on jo nyt selvät suunnitelmat syksyä varten, esimerkiksi opiskelu avoimessa korkeakoulussa.
Voimme todeta, että hankkeen tulokset ovat varsin hyviä! Tavoitteenammehan on, että osallistuja löytää itselleen sopivan korkeakoulualan, johon hakea, tai että hän löytää myös uusia vaihtoehtoja ja reittejä päästä kohti unelmien korkeakoulua.

”Valmennukseen kannatti osallistua”

Keräämme jatkuvasti palautetta osallistujilta ja muokkaamme valmennuksen sisältöä sen avulla. Valmennus rakentuu neljän pääteeman ympärille: itsetuntemus, työelämätietous, korkeakouluopiskelutietous sekä valintojen tekeminen. Lisäksi ennen valintakoetta prepataan mm. pienryhmissä ja harjoitellaan mahdollisia haastattelutilanteita varten. Mitkä asiat siis koettiin hyödyllisiksi edellisessä valmennusryhmässä? Mm nämä asiat saivat kiitosta:

  • Pienryhmissä työskentely
  • Vertaistuki ja sosiaalistuminen
  • Kivaa tekemistä välivuodelle
  • Uudet kaverit
  • Kiinnostavat työpaikkavierailijat

Ja tällaisin kommentein osallistujat kertoivat omista kokemuksistaan:

”Auttoi laajentamaan omia vaihtoehtoja, koska valmennuksessa sai tietoa eri opiskelupaikoista.”

”Löysin alan ja vaihtoehto B:n valmennuksessa, vierailijoiden ja tutustumisten kautta.”

”Hyötyä VAKAVAan valmistautumisessa.”

”Ei mitään huonoa sanottavaa valmennuksesta!”

Saimme siis suorastaan huikean hyvää palautetta, eli osallistujat ovat kokeneet hyötyvänsä valmennuksesta. Näiden palautteiden jälkeen on mukava jatkaa uuteen syksyyn uuden ryhmän kanssa!

 

teksti: Niina Pennanen, projektipäällikkö

 

 

 

Korkeakoulustartti-valmennuksessa sytytellään oivalluksen kipinöitä

valmennusk19 300x225 - Korkeakoulustartti-valmennuksessa sytytellään oivalluksen kipinöitäHankeharjoittelija Päivi Häkkisen mietteitä Korkeakoulustartti-hankkeesta:

Tammikuun alussa hyppäsin mukaan Korkeakoulustartti-hankkeeseen osana ohjausalan harjoitteluani. Kuluneet viikot ovat olleet intensiivinen matka niihin palasiin, joista oma ura- ja koulutusvalinta koostuu.

Parikymmentä nuorta aikuista on tiistai toisensa jälkeen kokoontunut tutkimaan omia lahjakkuuksiaan, kiinnostuksiaan, unelmiaan ja arvojaan. Onpa kokeiltu myös intuitiivista urahaaveista kirjoittamista ja työstetty analyysia omista resursseista.

Koulutus- ja uravalintaan liittyvää päätöksentekoa voi lähestyä siis monesta kulmasta. Pinnan alla on usein kysymyksiä, tunteita ja tekijöitä, joita on hyvä pysähtyä miettimään tarkemmin. Esimerkiksi aiemmat kokemuksemme vaikuttavat siihen, miten paljon uskomme kykyihimme tänään. Joskus meillä on myös haaveita,   joita emme ole uskaltaneet sanoa vielä edes ääneen.

Mutkien kautta oikealle reitille

Nyt, kun yli 30-vuotiaana aikuisopiskelijana muistelen ensimmäistä koulutusvalintaani liki 15 vuotta sitten, tajuan selvemmin, miten vähäisen tiedon varassa ison päätöksen jouduin tekemään. Olisin luultavasti hyötynyt paljon Korkeakoulustartti-valmennuksen kaltaisesta työskentelystä. Vasta ensimmäisen tutkinnon kesken jättäneenä ja työelämässä monta vuotta oman ”uraidentiteettini” kanssa rimpuilleena, heräsin tarkemmin pohtimaan asiaa omien arvojeni ja sisäisen motivaationi kautta.

Prosessin tuloksena päädyin takaisin koulun penkille ja nyt olen taas askelen pari lähempänä omalta tuntuvaa tietä. Samalla olen yhä vakuuttuneempi siitä, että monenlaiset kierrokset ja kaarrokset – harharetketkin kasvattavat ymmärrystä itsestämme ja elämästä ylipäätään. Niin lattean kliseiseltä kuin se kuulostaakin, usein matka on päämäärää tärkeämpi…Tai ainakin vähintään yhtä tärkeä 😉

Mutta vielä on kevättä jäljellä ja monta valmennus-iltaa edessä. Toivottavasti se tarkoittaa myös monta oivalluksen hetkeä ja kipinän syttymistä valmennusryhmässämme!

Teksti: Päivi Häkkinen, hankeharjoittelija ja tuleva ohjausalan osaaja

20190205 valmennusk19 300x225 - Korkeakoulustartti-valmennuksessa sytytellään oivalluksen kipinöitä

valmennus1 some 1024x768 - Kohti korkeakouluopintoja -valmennus osallistujien ja ohjaajien silmin

Kohti korkeakouluopintoja -valmennus osallistujien ja ohjaajien silmin

Kohti korkeakouluopintoja on valmennus, jossa 18–29 -vuotiaat pohjoiskarjalaiset nuoret hiovat ryhmän tuella urasuunnitelmiaan, tutustuvat erilaisiin opiskelu- ja työpaikkoihin ja valmistautuvat haluamansa korkeakoulun pääsykokeisiin. Valmennusta vetävät Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteisen Korkeakoulustartti-hankkeen asiantuntijat.

Elokuun lopulla startanneessa valmennuksessa on tutustuttu eri oppilaitoksiin, kuultu uratarinoita ja käyty vierailemassa kiinnostavien työnantajien luona paikan päällä. Lisäksi on pohdittu mm. itsetuntemukseen liittyviä asioita ja mietitty omia vahvuuksia.

Selkeyttä urasuunnitelmiin

Moni valmennuksen osallistujista on paikalla saadakseen selkeyttä urasuunnitelmiinsa.

– Tiesin, että haluan yliopistoon, mutta en tiennyt, mitä haluan opiskella, kertoo tällä hetkellä valtiotieteen opintoja suunnitteleva Meeri Tillonen.

Osa valmennettavista suunnittelee alanvaihtoa. Yksi heistä on rakennusmaalarina toimiva Elisa Liimatta, joka pohtii joko fysioterapeutin tai kirjanpitäjän ammattia.

– Ammattikorkeakoulu on ollut minulle ajatuksen tasolla mörkö, sillä en ole itse uskonut, että osaisin opiskella siellä. Päätin, että nyt otan itseäni niskasta kiinni ja yritän päästä opiskelemaan, hän kertoo.

Monelle osallistujalle merkityksellistä on myös valmennusryhmän tuki.

– Yritän selkeyttää sitä, mihin hakisin. Lisäksi minua kiinnostaa vertaistuki, toteaa Elisa Kontkanen.

Nuoret ovat tyytyväisiä valmennuksen tähänastiseen antiin.

– Tämä on ollut avartava kokemus ja olen saanut hirveästi uutta tietoa. Esimerkiksi avoimen ammattikorkeakoulun mahdollisuudet tulivat uutena asiana minulle, Liimatta sanoo.

– Parasta ovat aktiviteetit, jotka antavat osviittaa omista näkemyksistä. Täällä esitellään monia vaihtoehtoja, joista voi valita, Tillonen kiittelee.

Ryhmästä ideoita ja tukea tulevaan

Syyskuun alussa hankkeeseen mukaan tullut Heli Pesonen on lähtenyt innolla mukaan valmentamaan nuoria. Kohti korkeakouluopintoja -ryhmän lisäksi hän on ehtinyt antaa myös yksilöohjausta.

– Valmennukseen osallistuvien tämän hetkiset elämäntilanteet ovat erilaisia. Kaikilla on kuitenkin sama päämäärä ja suuri halu päästä korkeakouluopintoihin. Toivon, että he saavat sekä valmennuksen että myös toistensa kautta ideoita ja tukea tulevaan, Pesonen sanoo.

Hankkeen projektipäällikkö Niina Pennanen kertoo, että valmennuksesta tehdään nuorten tarpeiden mukainen ja näköinen.

– Nuorten antama palaute ja toiveet ovat meille erittäin tärkeitä. Olemme olemassa nuoria varten ja etsimme yhdessä vastauksia askarruttaviin kysymyksiin.

Pennanen korostaa, miten tärkeää on huomata, ettei nuoren arvo määrity onnistumisen perusteella.

– Toivon, että nuoret muistavat, että he eivät ole yksin, vaan ryhmässä on muita, jotka ovat samassa tilanteessa. Nykyään on monia reittejä omiin unelmiin ja korkeakouluopintoihin, ja välivuosi voi olla nuorelle tärkeä ja antoisa.

Teksti & kuva: Kirsi Taskinen, Karelia-amk

valmennus4 1024x768 - Arvot ammatinvalinnan tukena

Arvot ammatinvalinnan tukena

Puheensorina täytti Itä-Suomen yliopiston luokkahuoneen sateisena lokakuun iltana, kun kokoonnuimme jälleen Kohti korkeakouluopintoja -valmennukseen pohtimaan urasuunnitelmia. Vetäjinä toimivat tällä kerralla Korkeakoulustartti-hankkeen asiantuntijat Niina Pennanen Karelia-ammattikorkeakoulusta ja Heli Pesonen Itä-Suomen yliopistosta.

Tunnelma oli leppoisa ja ilta käynnistyi mukavasti Helin omalla uratarinalla. Oli mielenkiintoista kuulla, miten monen mutkan kautta oma paikka voi löytyä ja miten sattumallakin voi olla vaikutusta asiaan.

Unelma-ammattien plussat ja miinukset

Pian päästiin pohtimaan pienryhmissä omien unelma-ammattien plussia ja miinuksia. Osallistujien unelma-ammattien kirjo on suuri. Nuoria kiinnostavat mm. graafinen suunnittelu, psykologia, hoitotyö, kaupallisen alan ammatit, fysiikan ja kemian ala sekä valtiotieteet.

Monella on mielessään useampia vaihtoehtoja, joten plussien ja miinuksien pohtiminen auttaa tekemään ratkaisuja vaihtoehtojen välillä.

Toiset ovat pyrkineet jo useaan otteeseen opiskelemaan kiinnostavaa alaa, mutta yrityksistä huolimatta opiskelupaikka ei ole auennut. He saavat valmennuksesta apua vaihtoehtoisten suunnitelmien laatimiseen.

Arvojen merkitys tulevassa ammatissa

Elokuun lopulla startanneessa valmennuksessa on tutustuttu eri oppilaitoksiin, kuultu uratarinoita ja käyty vierailemassa kiinnostavien työnantajien luona paikan päällä. Lisäksi on pohdittu mm. itsetuntemukseen liittyviä asioita ja mietitty omia vahvuuksia.

Tällä kerralla illan pääteemana pohdittiin omia arvoja ja sitä, kuinka arvot vaikuttavat opiskelu- ja työpaikan valintaan. Niina esitteli listan, johon oli kerätty erilaisia arvoja kuten vastuullisuus, tyyneys, rohkeus, kohteliaisuus, tehokkuus, onnellisuus, terveys, asiantuntemus ja käytännöllisyys.

Kukin osallistujista valitsi listalta 9 itselleen merkityksellisintä arvoa. Sen jälkeen pohdimme, kuinka tärkeä mikin arvoista on omassa elämässä ja miten hyvin itse toteutamme kyseistä arvoa arjessa.

– Minusta oli kivaa, sillä en ole aiemmin miettinyt arvonäkökulmaa ammatinvalinnassa. Haluan, että tärkeimmät arvot toteutuvat tulevassa ammatissa, yksi osallistujista totesi.

valmennus3 200x300 - Arvot ammatinvalinnan tukena  valmennus5 300x225 - Arvot ammatinvalinnan tukena  valmennus2 some 300x225 - Arvot ammatinvalinnan tukena

Teksti & kuvat:
Kirsi Taskinen, Karelia-amk

Korkeakoulustartti seminaarisarja 1024x683 - Yhdessä kehittämään nuorten ohjausta

Yhdessä kehittämään nuorten ohjausta

Olen iloinen, että pohjoiskarjalaiset ohjaustoimijat ovat löytäneet hankkeemme! Yhteistyö ja verkostoituminen nuorten ohjaustahojen kanssa on toiminnallemme merkittävää.

Olemme tavanneet tapahtumissa ja saaneet yhteydenottoja ohjaustoimijoilta sosiaalisen median ja perinteisten viestimien välityksellä. Päämääränä on ollut yhteisen tiedon lisääminen ja nuorten ohjaaminen tarkoituksenmukaiseen toimintaan. Hankkeen valmennukseen on ohjattu nuoria mm. Ohjaamojen ja muiden nuorten palveluiden kautta. Olemme päässeet lukioihin tsemppaamaan abeja ja pohtimaan toisen vuoden opiskelijoiden kanssa oman uran suunnittelua.

Yhteiskehittäminen on yksi tärkeä Korkeakoulustartin toimintatapa. Yhteistyön tarkoituksena on luoda toimivia ja sovellettavissa olevia työkaluja nuorten parissa työskentelevien tahojen käyttöön, niin lukioihin, Ohjaamoihin, työpajoihin kuin muihinkin nuorten ohjaustoimiin. Ideana on, että voimme yhdessä kehittäen tarjota ohjaustoimijoille räätälöityjä menetelmiä, jotka toimivat juuri heidän nuortensa ohjaukseen. Samalla lisääntyy oma tietomme mahdollisista ohjauksen haasteista ja niiden erilaisista ratkaisuista.

Hanke toimii maakunnallisesti, joten tavoitteenamme on verkostoitua laajasti Pohjois-Karjalan alueella toimivien tahojen kanssa ja tulla tutuksi jokaisessa kunnassa.

Valmennusryhmiä maakuntaan

Suunnitteilla on perustaa nuorten valmennusryhmiä eri puolille maakuntaa, jolloin nuorten mahdollisuus päästä mukaan hankkeen toimintaan tasa-arvoistuu. Valmennuksen toteuttamiseksi teemme yhteistyötä paikallisten ohjaustoimijoiden kanssa. Yhteistyötä tekemällä saamme koottua valmennusryhmän, levitettyä kehitteillä olevaa valmennusmallia ja työstettyä sitä paikallisesti sopivaksi. Valmennusta voidaan toteuttaa alun lähitapaamisten jälkeen myös etäohjauksen avulla.

Maakunnan nuoret ja jatko-opinnot -seminaarisarja

Ohjauksen yhteiskehittämistä jatketaan seminaarisarjassamme Maakunnan nuoret ja jatko-opinnot. Pohdimme yhdessä nuorten kohtaamia haasteita jatko-opintoihin siirtymisessä, ohjauksen keinoja ja lopulta maakunnan tarjoamia mahdollisuuksia. Sarjan ensimmäinen seminaari järjestetään Joensuussa 27.11. ja sinne ovat tervetulleita kaikki nuorten kanssa toimivat!

Niina Pennanen
projektipäällikkö
Karelia-amk

040918avoin 1024x566 - Kohti korkeakouluopintoja -valmennus käynnissä

Kohti korkeakouluopintoja -valmennus käynnissä

Elokuun lopussa käynnistyi Korkeakoulustartti-hankkeen pohjoiskarjalaisille nuorille tarjoama maksuton valmennus. Valmennuksen tavoitteena on pohtia asiantuntijoiden tuella omia uravalintoja, tutustua erilaisiin opiskelu- ja työpaikkoihin sekä valmistautua itseä kiinnostavan korkeakoulun valintakokeeseen.

Kaksi ensimmäistä valmennuskertaa on nyt takana ja noin parikymmentä osallistujaa on ehtinyt jo tutustua toisiinsa ja käynnistää oman urapolun suunnittelun. Valmennuksia vetävät Korkeakoulustartti-hankkeen Niina Pennanen, Katariina Waltzer sekä hankkeen asiantuntijaryhmään tänä syksynä liittynyt Satu Saarinen.

Toisella valmennuskerralla asiantuntijavieraiksi saatiin myös Tiina Juurela Aducatesta ja Mervi Lätti Karelia-amk:sta, jotka kertoivat opiskelumahdollisuuksista avoimessa yliopistossa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Osa valmennukseen osallistuvista nuorista aikoo hakea korkeakouluun syksyn yhteishaussa. Heitä varten järjestetään erikseen ylimääräisiä tapaamisia, jotta yhteishaku sujuisi mallikkaasti. Koko ryhmän ohjelmassa on syksyn aikana erilaisia teemaluentoja ja vierailuja työpaikoille ja oppilaitoksiin.

blogikuva1 1024x612 - Mitä valintakokeen jälkeen?

Mitä valintakokeen jälkeen?

PIPO unelmoiva repulla 240x300 - Mitä valintakokeen jälkeen?Valintakokeet voivat olla koetinkivenä monella tapaa. Vaikka valmistautuisit itse kokeeseen ja tilanteeseen kaikin tavoin, et silti välttämättä tule valituksi. Tällöin on hyvä alkaa pohtimaan tulevaa vuotta ja miten sen käyttäisi hyväkseen parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Hyviä vaihtoehtoja on ainakin pari:

1) Onko valitsemasi ura se, mitä todella haluat vai voisiko jokin toinen urapolku kiinnostaa? Yksin erilaisten uramahdollisuuksien puntarointi voi olla vaikeaa ja juuri tähän Korkeakoulustartti haluaa antaa neuvoja, keskustelevaa pohdintaa eri valintojen välillä, konkreettista korkeakouluopintoihin ja työelämään tutustumista sekä vertaistukea. Oman urapolun löytyminen on kaikille yksilöllistä, ja voi olla haastavaakin. Monet korkeakouluopiskelijat eivät ole päässeet ensimmäiseen hakukohteeseensa opiskelijaksi ja ovat ottaneet paikan seuraavilta sijoilta. Ensimmäinen vuosi on kuitenkin osoittanut tämän olleen juuri oikea vaihtoehto opiskelijalle, eivätkä he ole hakeutuneet uudelleen edelliseen ensimmäiseen hakukohteeseensa. Jokaisen uravalinta on monen osatekijän summa.

2) Jos kuitenkin valintakoe oli juuri omalle oikealle (ja ehkä ainoalle) urapolulle, voi välivuoden käyttää opiskeluun (avoimet korkeakoulut, polkuopiskelu, valmennukset, …), työkokemuksen kartuttamiseen omalle alalle tai valmistautumiseen uutta valintakoetta varten. Korkeakoulustartti ei anna valmennusta mihinkään yksittäiseen valintakokeeseen, mutta Kohti valintakoetta! -valmennus antaa työkaluja ja asennetta valintakokeessa menestymiseen.

Jos haluamasi koulutuspaikka ei tällä kerralla auennut, niin sitä ei kannata jäädä murehtimaan. Tässä voi olla alku jollekin uudelle – sinun täytyy vain antaa sille mahdollisuus.

Korkeakoulustartin ura- ja valmennuspolut alkavat heti kesän jälkeen. Ota rohkeasti yhteyttä!

Joni Ranta

oppilaat www 1024x670 - Kohti valintakoetta! -valmennuksen pilottiryhmä teki sen!

Kohti valintakoetta! -valmennuksen pilottiryhmä teki sen!

Korkeakoulustartin keskeinen ajatus on toimia pohjoiskarjalaisen nuoren tukena hänen pohtiessaa mahdollisia uravalintojaan ja korkeakouluopintojaan.

Hankkeen käynnistyessä kevään yhteishaku oli jo lähellä ja ensimmäisen vaiheen uravalintojen pohdinta päästään toteuttamaan ensimmäisen kerran syksyllä 2018. Tämä ei kuitenkaan estänyt pilotoimasta toisen vaiheen toimintaa, valmennusta valintakokeeseen.

Valmennustoiminnan nimeksi hioutui Kohti valintakoetta! johon ilmoittautui nuoria joko suoraan, maakunnan infojen yhteydessä tai pohjoiskarjalaisten ohjaustoimijoiden kautta. Ryhmäkoko oli lopulta 11 valmennettavaa, joka oli iloinen yllätys hyvin nopealla aikataululla käynnistettyyn valmennukseen. Valmennus toteutui intensiivisenä kahdessa viikossa sisältäen neljä kolmen tunnin iltatapaamista kotitehtävineen. Aiheina oli a) valintakoe ja siihen valmistautuminen, b) valintakoeaineisto, oppiminen ja lukutekniikka, c) ajankäyttö ja vastaustekniikka koetilanteessa sekä d) valintakoehaastattelu ja ryhmätilanne. Tapaamiset koostuivat kotitehtävästä keskustelusta, keskustelevasta luennosta teemaan liittyen sekä orientaatiosta seuraavaan tehtävään. Jokaisen tapaamisen jälkeen nuoret antoivat palautetta tapaamiskerrasta.

Ryhmä rentoutui valmennuksen edetessä ja tunnelma oli kokonaisuudessaan iloinen ja rentoutunut. Ohjaajat kertoivat kokemuksistaan valintakoetoimijoina sekä niistä nousevista ajatuksista keskusteltiin avoimesti. Osallistujat saivat kysyä mieltä painavia kysymyksiä, ja he myös kertoivat mahdollisia omia kokemuksiaan menneistä valintakokeista.

Muutama palaute tapaamiskerroista: ”Ryhmässä oli alkujännityksen jälkeen rento ilmapiiri, siitä iso kiitos ohjaajille! Jaetut linkit olivat hyviä. Sain lisää motivaatiota opiskeluun!”, ”Pidin tästä tapaamiskerrasta paljon, oli niin paljon hyvää asiaa. Odotan innolla seuraavaa kertaa.” ja ”Tapaamiset ovat olleet kivoja ja ohjaajat mukavia. Tapaamiset ovat lisänneet motivaatiotani opiskella. Olen tyytyväinen että sain tehtyä lukusuunnitelman ja olen toistaiseksi pystynyt noudattamaan sitä, kun aiempina vuosina en ole osannut tehdä lukusuunnitelmaa…”

Kohti valintakoetta! -ryhmän ohjaajana olen lopulta todella tyytyväinen valmennuksen toteutukseen, sisältöön sekä erityisesti valmennukseen osallistuviin nuoriin. Yhteistyö ei välttämättä ole ohi, vaan nuori voi edelleen olla yhteydessä Korkeakoulustarttiin esimerkiksi uusien ura-ajatusten kanssa tai vaikkapa uuteen valintakoekierrokseen valmistautumisessa.

Omasta ja koko Korkeakoulustartti -väen puolesta toivotan kaikille oikein erityistä menestystä valintakokeisiin!

ryhma4 1 - Kohti valintakoetta! -valmennuksen pilottiryhmä teki sen!

 

Joni Ranta

WEB page ajankohtaista 1024x431 - Korkeakoulustartti-hanke auttaa jatko-opintoihin ohjaamisessa

Korkeakoulustartti-hanke auttaa jatko-opintoihin ohjaamisessa

 

Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston toteuttama Korkeakoulustartti -hanke on käynnistynyt tämän vuoden alussa ja hankkeen toiminta-alue on koko Pohjois-Karjala. Hanke kehittää ohjaus- ja valmennusmallia korkeakouluopintoihin ohjaamiseen ja tukee korkeakouluopinnoista kiinnostuneita nuoria jatko-opintoihin hakeutumisessa ajalla 1.1.2018-31.7.2020. Toimintaa rahoittavat Euroopan Unionin Euroopan Sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Korkeakoulustartin tavoitteena on tuottaa ohjausmalli ja työkaluja nuorten ohjaamiseen korkeakouluopintoihin. Teemme kehittämistyötä yhdessä maakunnan ohjaustoimijoiden kanssa, jotta ohjausmalli ja ohjaustyökalut saadaan eri toimijoiden käyttöön soveltuviksi, esimerkiksi lukioihin, Ohjaamoihin ja muihin ohjauspalveluihin. Nuorten tarpeiden ja ohjaushenkilöstön näkemysten kuulemiseksi teemme mielellämme yhteistyötä mm. lukioiden opinto-ohjaajien kanssa. Hankkeen kohderyhmää ovat sekä korkeakouluopinnoista kiinnostuneet pohjoiskarjalaiset nuoret että maakunnan ohjaustoimijat.

Korkeakouluopinnoista kiinnostuneille nuorille Korkeakoulustartti järjestää ohjausta ja valmennusta jatko-opintoihin hakeutumiseen. Haluamme tavoittaa erityisesti toisen asteen tutkinnon suorittaneita ja lukiolaisia, joiden jatko-opintosuunnitelmat ovat vielä selkiytymättömät sekä niitä, jotka ovat jo hakeneet korkeakouluopintoihin, mutta eivät ole syystä tai toisesta vielä saaneet opiskelupaikkaa. Hankkeen järjestämä valmennus ja muut tilaisuudet ovat kaikille kiinnostuneille avoimia ja maksuttomia!

 Korkeakouluhakuihin tähtäävä valmennus

Korkeakoulustartin järjestämä valmennus sisältää sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista toimintaa ja sitä toteutetaan lähi- ja etäohjauksen keinoin. Valmennuksen sisältö ja kesto määräytyvät osallistujan tarpeen mukaan. Valmennuksessa tähdätään seuraavaan korkeakoulujen yhteishakuun valmistautumiseen ja mukaan voi tulla itselle sopivassa elämäntilanteessa.

Valmennus sisältää mm.PIPO unelmoiva repulla 150x150 - Korkeakoulustartti-hanke auttaa jatko-opintoihin ohjaamisessa

  • itseä kiinnostaviin opintoaloihin ja korkeakouluopiskeluun tutustumista
  • tutustumista työelämään ja työtehtäviin, joissa tarvitaan korkeakouluopintoja
  • opiskelutaitojen ja –tekniikoiden preppaamista ja valintakokeisiin valmistautumista.

Yhteiskehittäminen ohjaustoimijoiden kanssa

Korkeakoulustartti pyrkii tavoittamaan korkeakouluopinnoista kiinnostuneita nuoria koko Pohjois-Karjalan alueelta, ja heidän tavoittamisekseen tulemme tekemään yhteistyötä maakunnan lukioiden, Ohjaamoiden, TE-palvelujen ja muiden ohjaustahojen kanssa.

Nuorten korkeakouluopintoihin ohjaamisessa hanke tukee eri ohjaustahoja erilaisin keinoin. Tulemme järjestämään lukioiden opinto-ohjaajille, uraohjaajille ja muille toimijoille suunnattuja infotilaisuuksia, koulutuksia ja työpajoja. Koulutuksissa kehitetään ja jaetaan ideoita ja kehitellään siirrettävissä olevia toimintamalleja ja työkaluja.

Kevään 2018 aikana järjestämme nuorille ja ohjaushenkilöstölle suunnattuja infotilaisuuksia, joissa kerromme lisää valmennuksesta ja kehittämistyöstä.

Tutustu toimintaamme FB:ssa ja nettisivuilla.