PIPO unelmoiva repulla 240x300 - Mitä valintakokeen jälkeen?Julkaistu 21.5.2018.

Valintakokeet voivat olla koetinkivenä monella tapaa. Vaikka valmistautuisit itse kokeeseen ja tilanteeseen kaikin tavoin, et silti välttämättä tule valituksi. Tällöin on hyvä alkaa pohtimaan tulevaa vuotta ja miten sen käyttäisi hyväkseen parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Hyviä vaihtoehtoja on ainakin pari:

1) Onko valitsemasi ura se, mitä todella haluat vai voisiko jokin toinen urapolku kiinnostaa? Yksin erilaisten uramahdollisuuksien puntarointi voi olla vaikeaa ja juuri tähän Korkeakoulustartti haluaa antaa neuvoja, keskustelevaa pohdintaa eri valintojen välillä, konkreettista korkeakouluopintoihin ja työelämään tutustumista sekä vertaistukea. Oman urapolun löytyminen on kaikille yksilöllistä, ja voi olla haastavaakin. Monet korkeakouluopiskelijat eivät ole päässeet ensimmäiseen hakukohteeseensa opiskelijaksi ja ovat ottaneet paikan seuraavilta sijoilta. Ensimmäinen vuosi on kuitenkin osoittanut tämän olleen juuri oikea vaihtoehto opiskelijalle, eivätkä he ole hakeutuneet uudelleen edelliseen ensimmäiseen hakukohteeseensa. Jokaisen uravalinta on monen osatekijän summa.

2) Jos kuitenkin valintakoe oli juuri omalle oikealle (ja ehkä ainoalle) urapolulle, voi välivuoden käyttää opiskeluun (avoimet korkeakoulut, polkuopiskelu, valmennukset, …), työkokemuksen kartuttamiseen omalle alalle tai valmistautumiseen uutta valintakoetta varten. Korkeakoulustartti ei anna valmennusta mihinkään yksittäiseen valintakokeeseen, mutta Kohti valintakoetta! -valmennus antaa työkaluja ja asennetta valintakokeessa menestymiseen.

Jos haluamasi koulutuspaikka ei tällä kerralla auennut, niin sitä ei kannata jäädä murehtimaan. Tässä voi olla alku jollekin uudelle – sinun täytyy vain antaa sille mahdollisuus.

Korkeakoulustartin ura- ja valmennuspolut alkavat heti kesän jälkeen. Ota rohkeasti yhteyttä!

Joni Ranta