1.6.5 Paikkatietojärjestelmien tiedostoformaatit

 

1. Grafiikkaformaatit

TIFF-formaatit

TIFF-formaatit (TIFF = Tagged Image File Format)  ovat oikeastaan laaja kokoelma kuvaformaattistandardeja, joita on kehitetty kymmenien vuosien ajan. TIFF-standardi tukee lähes kaikkia mahdollisia kuvamuotoja (mm. 48-bittiset RGB-kuvat), ja sen käyttö on ohjelmistovalmistajille ilmaista. Niinpä TIFF-kuvia (ainakin jossain muodossa) lukee lähes jokainen ohjelmisto. 

Kuvan TIF-ekstensio ei toisaalta automaattisesti takaa kuvan luettavuutta. TIFF-standardi on niin laaja, että esimerkiksi LZW-pakattuja TIFF-kuvia eivät läheskään kaikki ohjelmistot kykene lukemaan.  Sama koskee myös GeoTIFF-formaattia.   

GeoTIFF

TIFF 6.0-formaatin laajennus, joka mahdollistaa koordinaatistoon asemoidun kuvan lähettämisen yhtenä *.tif-tiedostona. Asemointi- ja koordinaatistotiedolle on varattu paikka kuvatiedoston header-osassa. Läheskään kaikki paikkatieto-ohjelmistot eivät tue ko. formaattia.

Formaatin header-osa antaa mahdollisuuden välittää myös käytettävän koordinaatiston tärkeimmät parametrit.

JPG-formaatti

JPEG-standardin mukainen Fourier-pakkausta käyttävä kuvaformaatti. Pakkaus hävittää informaatiota (lossy compression), mutta pakkaustehoa ja häviön määrää voi säätää. JPEG tukee kaikkia kuvatyyppejä 24-bittiseen RGB-kuvaan asti. Uusi JPG2000-formaatti on siirtynyt käyttämään wavelet-kompressiotekniikkaa.

Jpeg-pakkaus on kehitetty erityisesti runsaasti yksityiskohtia sisältävien valokuvien pakkaamiseen. Tasaisia väripintoja sisältävän grafiikan (esim. kartat) tallentamiseen formaatti sopii huonommin.

GIF

GIF-formaatti (Compuserve Graphics Interchange Format) on häviöttömästi pakkaava grafiikkaformaatti (LZW-pakkaus), joka tukee korkeintaan 8-bittisiä värikuvia (256 väriä/sävyä). Se on suosittu etenkin selainkäytössä, koska formaatti tukee värien läpinäkyvyyttä. Animoitu GIF tukee kuvan vaihtumista, ja sillä on helppo luoda erilaisia liikkuvia kuvia, kuvanäyttelyitä jne.

GIF on hyvin käyttökelpoinen formaatti yhtenäisiä väripintoja käyttäville grafiikkakuville (esim. kartat). GIF-tiedostoja luotaessa on kuitenkin varmistuttava, että ohjelma löytää lähimmät yhtenäiset käytettävän GIF-paletin värit, eikä yritä luoda haluttua sävyä käyttämällä eri värisiä pisteitä vierekkäin.

PNG-formaatti

PNG-formaatti on kehitetty korvaamaan GIF-formaatti, jonka käytöstä (tai oikeastaan sen sisältämän pakkausalgoritmin käytöstä) on pyritty perimään lisenssimaksuja. PNG on häviöttömästi pakkaava formaatti, joka tukee myös 24-bittisiä rasterikuvia. Käyttöä rajoittaa vielä ohjelmistojen tuki.

ERM-formaatti

ERM-formaatti on Earth Resource Mapping Corporationin (ER-Mapper) kehittämä Wavelet-kompressiota käyttävä grafiikkaformaatti, joka on kehitetty ennen kaikkea karttojen ja kuvien Internet-välitystä varten. Erikoisuuksina mainittakoon skaalautuva kuvanvälitys, mahdollisuus suojata tiedosto salasanalla, vesileima ja resoluutiorajoitukset.

MrSID-formaatti

MrSID on LizardTech Corporationin kehittämä tehokasta Wavelet-pakkausta käyttävä kuvaformaatti, joka mahdollistaa multiresoluutiokuvion tallentamisen ja jakelun verkossa. MrSID-tukia on saatavana moniin kuvankäsittelyohjelmiin (esim. Adobe Photoshop).

Grafiikkaformaateissa ei tavallisesti siirry asemointi- tai koordinaatistotietoa. Yleensä grafiikkaformaatti vaatii tuekseen jonkun ohjaustiedoston, jonka avulla se luetaan oikeaan maantieteelliseen paikkaan (MapInfo *.TAB, ArcView *.TFW)

Edellisten lisäksi on suuri joukko ohjelmistojen sisäisiä grafiikkaformaatteja, joiden tuki on rajallinen. Näitä ovat esim.Erdas Imagine, Erdas 7.4 LAN ja ArcInfo GRID. 

Vektoriformaatit

Vektoriformaattien suuri määrä aiheuttaa paljon ylimääräistä työtä paikkatietoammattilaisille. Vaikka ohjelmissa on tuontisuotimia "vieraille" formaateille, harva formaattimuunnos toimii täydellisesti. Jotta muunnos olisi täydellinen, ohjelmistojen välillä tulisi siirtyä:

  • Karttakohde ja sen topologia

  • Piirtotyylit ja karttakuvaus

  • Ominaisuustieto

  • Tietokantarakenne

  • Tieto käytetystä koordinaatistosta, ellipsoidista ym.  

Ohjelmistoissa on yleensä ns. export- eli vientiformaatti, joka on ascii-muotoinen yhdestä tai korkeintaan kahdesta tiedostosta muodostuva formaatti, jossa siirtyy niin geometria- kuin ominaisuustietokin. MapInfo MIF tai ArcView Shape (.shp) ovat tyypillisiä ascii-muotoisia polygoniformaatteja, joissa jokaisessa kahden alueen rajassa siirtyy 2 viivaa. 

Muita yleisesti käytettyjä siirtoformaatteja ovat ArcInfon Generate, FINGIS, Autocad DXF tai MicroStationin DGN.

Paikkatieto-ohjelmistot lukevat ja kirjoittavat nykyisin monenlaisia formaatteja, mutta karttakuvauksen (piirtotyylien) ja koordinaatistotietojen siirto saattaa tuottaa ongelmia. Turhan työn välttämiseksi on syytä pitäytyä tunnetuissa ja hyväksi havaituissa muunnosketjuissa ja siirtoformaateissa.

  

 

 

 

 

 


Formaattimuunnokset ovat joskus vaikeita, ja nostavat uusien aineistojen käyttöönottokustannuksia.

 

Täältä löydät linkit lähes kaikkiin formaatti- standardeihin (Martin Reddyn kokoelma).

Lue lisää GeoTIFFistä OpenGIS -konsortiumin www-sivuilta

 

JPG2000-standardin odotetaan yleistyvän.

Lue lisää muuttuvan kokoisia kuvaelementtejä käyttävästä  wavelet-pakkauksesta

Englanninkielinen WWW-sivu pakkaus- esimerkein

Lisää PNG-formaatista TKK:n harjoitustyöstä!