Iira Lintu: Parhaat koke­muk­set synty­vät, kun heit­täy­tyy mukaan seikkailuun

Iira Lintu, fysio­te­ra­peutti (AMK), Terveydenhoitajaopiskelija

Lukiossa oli monia sellai­sia aineita, jotka minua kiin­nos­ti­vat ja edel­leen tuntui hanka­lalta selvit­tää, että mitähän sitä lähtisi opis­ke­le­maan. Histo­ria, yhteis­kun­taoppi, terveys­tieto, ainakin nämä olivat mielui­sia aineita. Kaiken kaik­ki­aan opis­kelu lukiossa oli muuten­kin mulle mieluista, olen aina tykän­nyt opis­ke­lusta. Muistan että vierai­limme lähi­kau­pun­gin korkea­kou­luissa, yliopis­tossa ja amk:ssa.

Kuiten­kin yksi kurssi muutti hieman suun­ni­tel­mia sen suhteen mitä tekisin lukion jälkeen. Kurssin nimi taisi olla ”turva­kurssi”, kurs­silla vierai­limme muun muassa pelas­tus­lai­tok­sella ja Kontio­ran­nan varus­kun­nassa. Kipi­nästä jatko­ja­los­tui päätös inttiin lähtemisestä.

iira fb mainos

Kun valko­lakki päähän napsahti alkoi aamujen laske­mi­sen vuoro. Intti alkoi vajaan kahden kuukau­den päästä lakkiai­sista heinä­kuussa. Vuosi vierähti armei­jan palve­luk­sessa ja kotiu­duin reser­vin vänrik­kinä seuraa­van vuoden heinä­kuussa. Tästä aihees­ta­han voisi kirjoit­taa vaikka koko­nai­sen kirjan, mutta jääköön nyt tämän postauk­sen osalta aiheen käsit­tely tähän.

Kuiten­kin armeija ei pelas­ta­nut siltä, että edel­leen oli hakusessa se tule­vai­suu­den ammatti. Tässä vaiheessa minulla oli jo selkeästi tiedossa, että ihmis­ten parissa haluan tehdä töitä, yksi­näi­nen puur­ta­mi­nen ei niin­kään kiin­nos­ta­nut. Sattu­man kautta päädyin hake­maan myös fysio­te­ra­peu­tiksi Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­luun. Muistan kun menin pääsy­ko­kei­siin armei­jasta suoraan kurk­kusa­laat­ti­ver­meissä ja jännitti niin pirusti. Vielä ennen kotiu­tu­mista armei­jasta sain kirjeen kotiini, jossa kerrot­tiin että minut on valittu opiskelemaan.

Uusi elämän­vaihe armei­jan jälkeen alkoi nopeasti, sillä kotiu­duin heinä­kuussa, ja jo syys­kuun alussa olin koulun penkillä. Sitä ennen olin ehtinyt löytää asunnon ja muuttaa Joensuuhun.

Opis­ke­lun ensim­mäi­nen vuosi oli mieles­täni hämmen­tävä. Osal­taan tämä johtui varmasti siitä, että ensim­mäi­nen työhar­joit­te­lumme oli vasta toisen vuoden syksyllä. Ensim­mäi­nen fysio­te­ra­piao­pin­to­jen aikai­sista wow-koke­muk­sista oli, kun menin työhar­joit­te­luun Austra­li­aan ja toinen kun menin fysio­te­ra­piao­pin­to­jen viimei­seen työhar­joit­te­luun silloi­seen Paiho­lan psykiat­ri­seen sairaa­laan. Paiho­lassa harjoit­te­lussa olles­sani koin jonkin­lai­sen valais­tu­mi­sen. Olin aina ollut kiin­nos­tu­nut mielen­ter­vey­teen liit­ty­vistä asioista ja erityi­sesti sairauk­sista ja niiden hoitamisesta.

Aloitin työn­haun jo ennen valmis­tu­mista. Tuossa vaiheessa ajat­te­lin, että ihan sama minne pääsen töihin kunhan vaan pääsen. Tällä menta­li­tee­tilla hain raivoi­sasti töitä joka puolelta Suomea. Eräänä päivänä Inarin kunnan terveys­kes­kuk­sesta tuli puhelu, joka osoit­tau­tui työhaas­tat­te­luksi. Puhelu kesti noin 15 minuut­tia ja ajat­te­lin, että eihän tuon perus­teella kukaan varmasti voi minua palkata töihin. Toisin kuiten­kin kävi ja minut valit­tiin fysio­te­ra­peu­tin määrä­ai­kai­seen sijaisuuteen.

Siinä vaiheessa kun olin pakan­nut pienen autoni kattoa myöten täyteen tava­roi­tani ja edessä oli 980 kilo­met­rin ajomatka mietin mieles­säni, että mihin­kö­hän olen nyt lähdössä. Muistan myös googlet­ta­neeni missä Inari sijait­see ja vasta silloin tajusin, että nyt mennään sitten kyllä aika kauas kotoa. Sain Ivalosta työsuh­dea­sun­non. Olin vuoden Ivalossa töissä ja näin jälki­kä­teen speku­loi­tuna tuo vuosi Pohjois-Lapissa on varmasti tähän asti elämäni ikimuistoisin.

Kuiten­kin jo tuol­loin minusta alkoi tuntua, että haluan tietää lisää tervey­teen liit­ty­vistä asioista ja sairauk­sien hoita­mi­sesta laajem­min. Ivalossa viete­tyn vuoden jälkeen palasin takai­sin kotoi­saan Joen­suu­hun ja tein töitä Ilomant­sissa yksi­tyi­sessä fysio­te­ra­piay­ri­tyk­sessä. Päätin hakea opis­ke­le­maan tervey­den­hoi­ta­jaksi Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­luun. Opin­toja on takana nyt lähes 1,5 vuotta, enkä voisi olla tyyty­väi­sempi tähän tilanteeseen.

Ylävi­to­nen siulle, joka jaksoit lukea tänne asti! Miun tarinan opetus on ehkä se, että asiat ei vält­tä­mättä koskaan mene niin kuin suun­nit­te­lisi, mutta ainakin miun elämän parhaat koke­muk­set ovat synty­neet, kun on vaan heit­täy­ty­nyt mukaan seikkailuun.

Lue lisää fysio­te­ra­peu­tin koulutuksesta>>

Lue lisää terveyhdenhoitajakoulutuksesta>>