Raken­ta­minen

Suomessa on yli 1.5 miljoonaa raken­nusta, joiden kerrosala on lähes puoli miljoonaa neliö­metriä. Raken­nusten osuus Suomen kokonai­se­nergian kulutuk­sesta on noin 40% ja ne aiheut­tavat noin 36% kasvi­huo­ne­pääs­töistä. Olemassa olevasta raken­nus­kan­nasta puretaan vuosittain noin 1%, joista syntyy jätettä noin puoli­toista miljoonaa tonnia ilman maamassoja.

Europan komissio, valtiot ja kaupungit ovat asettaneet omia tavoit­teitaan olla tulevai­suu­dessa hiili­neut­raaleja. Näihin tavoit­teisiin pääse­mi­seksi on myös raken­nus­teol­li­suuden tehtävä oma osansa. Raken­ta­mi­sessa tulisikin pyrkiä luonnon­va­rojen tehok­kaaseen käyttöön, energia­te­hok­kuuden paran­ta­miseen ja hiili­ja­lan­jäljen pienen­tä­miseen.

Raken­ta­misen alan kehit­tä­minen on yksi Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun strate­gi­sista valin­noista osana Ratkaisuja vihreään siirtymään ja älykästä tuotantoa ja palveluja teemoja*. Kehit­tä­minen tapahtuu koulu­tuksen sekä sovel­tavan tutkimus- ja kehitys­toi­minnan kautta osana rakennus- ja talotek­niikan koulu­tus­vas­tuu­alueiden toimintaa.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun raken­ta­miseen liittyvän osaamisen ydin on raken­nus­tek­niikan, raken­nus­fy­siikan ja talotek­niikan ratkai­sujen sovel­ta­minen raken­ta­miseen. Näiden lisäksi puumateriaaliin‑, ympäris­tö­vai­ku­tuksien arviointiin- ja digita­li­saa­tioon liittyvät osaamiset täyden­tävät ydinosaa­misia.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun raken­ta­misen alaan liittyvän tutkimus- ja kehit­tä­mis­toi­minnan painopisteet ovat:

Tutustu myös: WoodJoensuu.fi

* Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun strate­giassa on määri­telty viisi keskeistä teemaa, jotka ohjaavat koko organi­saation toimintaa.