Työelä­män lain­sää­däntö ja pelisäännöt

Minkä­lai­sia käsit­teitä, peli­sään­töjä ja lakeja työn teke­mi­seen liittyy? Lain­sää­däntö, sopi­muk­set ja työpai­kat muovaa­vat työelä­män käytän­töjä. Keskei­sim­mät työelä­män lait koske­vat työso­pi­muk­sia, työeh­to­so­pi­muk­sia, työrau­haa, työai­kaa, vuosi­lo­mia, työter­veyttä ja -turval­li­suutta, tasa-arvoa sekä yhteis­toi­min­taa yrityksissä.

Työyh­tei­söissä pela­taan jouk­kue­pe­liä, ja kuten missä tahansa jouk­kue­la­jissa, peliin tarvi­taan yhtei­set säännöt, jotta tiimi pelaa tehok­kaasti kohti yhteistä tavoi­tetta. Yhtei­sesti ymmär­re­tyt vastuut ja velvol­li­suu­det edis­tä­vät myös hyvän työsuh­teen jatku­vuutta

Työyh­tei­sö­tai­dot koske­vat kaikkia asemaan, suku­puo­leen tai ikään katso­matta. Jokai­nen on vastuussa työpai­kan hyvästä ilma­pii­ristä. Työyh­tei­sö­tai­dot tarkoit­ta­vat mm. vastuun­ot­toa omista työteh­tä­vistä ja sovi­tuista asioista. Lisäksi ne ovat jokai­selle tuttuja käytös­ta­poja sekä toisten ihmis­ten huomioin­tia. Terveh­ti­mi­nen, kiit­tä­mi­nen, anteeksi pyytä­mi­nen ja anta­mi­nen ovat äärim­mäi­sen tärkeitä taitoja ja tapoja työyh­tei­sössä. Lisäksi palaut­teen anta­mi­nen ja vastaa­not­ta­mi­nen raken­ta­valla tavalla kuulu­vat työpai­kalla tarpeel­li­siin vuoro­vai­ku­tus­tai­toi­hin.

Työlain­sää­däntö ja työeh­to­so­pi­mus eli TES

Sekä työnan­ta­jan että työn­te­ki­jän toimin­nan ehdot määrit­te­le­vät työlain­sää­däntö ja oman alan työeh­to­so­pi­mus. Työn­te­kijä- ja työnan­ta­ja­lii­tot solmi­vat työeh­to­so­pi­muk­sen eli TES:n. Se on yleis­so­pi­mus alalla nouda­tet­ta­vista työeh­doista. Työso­pi­muk­sessa tulisi mainita minkä alan työeh­to­so­pi­musta noudatetaan.

Työeh­to­so­pi­muk­sessa sovit­ta­via asioita ovat muun muassa:

  • alan mini­mi­palkka
  • ylityön korvaa­mi­nen (jos poik­keaa työaikalaista)
  • alan yleiset palkankorotukset
  • työn­te­ki­jälle kuulu­vat sosi­aa­li­set etuudet

Jos haluat saada neuvoa työlain­sää­dän­nöl­li­sissä kysy­myk­sissä, voit ottaa yhteyttä esimer­kiksi työpaik­kasi luot­ta­mus­mie­heen. Jos kuulut Ammat­ti­liit­toon, saat ilmaista apua omalta liitol­tasi. Netissä tietoa voit hakea mm. finlex.fi -sivuilta. Työsuo­je­lu­vi­ran­omais­ten tai ammat­ti­liit­to­jen sivuilta voit tarkis­taa, minkä työeh­to­so­pi­muk­sen piiriin alasi kuuluu ja minkä­laista palkkaa alal­lasi tulisi maksaa.

Tehtävä 1:

Etsi netistä oman alasi työeh­to­so­pi­mus.
Tutki, mitä siellä sano­taan muun muassa palk­kauk­sesta, lomista ja vapaa­päi­vistä.
Ota selvää:

  • Mikä on suurin työn­te­ki­jöi­den keskus­jär­jestö sekä työnan­ta­jien keskusjärjestö?
  • Ketkä solmi­vat työehtosopimuksen?
  • Mikä merki­tys työeh­to­so­pi­muk­sella on työnan­ta­jalle sekä työntekijälle?
  • Mihin ammat­ti­liit­toon suurin osa opis­ke­le­masi amma­tin­har­joit­ta­jista kuuluu?
  • Kuka on valta­kun­nan­so­vit­te­li­jamme? Mitkä ovat hänen tehtävänsä?
  • Mihin asioi­hin työmark­ki­na­jär­jes­töt ovat viime aikoina puut­tu­neet? Tieto­läh­teinä voit käyttää uutisia, jouk­ko­vies­ti­miä tai esimer­kiksi järjes­tö­jen www-sivuja.

Työso­pi­mus

Uuden työsuh­teen alkaessa huolehdi, että sinun ja työnan­ta­jan välillä solmi­taan asial­li­nen työso­pi­mus. Tämä on tärkeää myös kesä­töissä ja muissa lyhyissä työsuh­teissa. Työso­pi­muk­sessa sovi­taan työsuh­tee­seen liit­ty­vistä asioista ja sään­nöistä, joita kumman­kin sopi­jaos­a­puo­len tulee noudat­taa kysei­sessä työpai­kassa ja tehtä­vässä. Lue sopimus huolel­li­sesti ennen alle­kir­joit­ta­mista, sillä sopi­muk­sen alle­kir­joit­ta­mi­nen sitoo kumpaa­kin osapuolta.

Tutustu tarkem­min työso­pi­muk­sen tekoon videon avulla. 

Video on otettu esimer­kiksi työso­pi­muk­sen teke­mi­sestä Suomen Ekono­mit -liiton sivuilta. 

Pereh­dyt­tä­mi­nen

Työelä­mässä sekä työnan­ta­jan että työn­te­ki­jän tulee noudat­taa työpai­kan ja työelä­män peli­sään­töjä työn suju­vuu­den ja työtur­val­li­suu­den vuoksi. 

Menes­ty­mi­nen edel­lyt­tää, että säännöt ovat kaikille selvät, ja jokai­nen on sitou­tu­nut niihin. Ne vaati­vat opet­te­lua, jota voi edesaut­taa näyt­tä­mällä nuorelle työn­te­ki­jälle esimerk­kiä, opas­ta­malla sekä olemalla käytet­tä­vissä kun kysyt­tä­vää tulee varsi­nai­sen pereh­dy­tyk­sen jälkeen­kin. Tätä tehtä­vää voi hoitaa esimies, mentori, muu pereh­dy­tyk­sestä vastaava henkilö ja koko työyhteisö

Esimie­hellä on oikeus ja velvol­li­suus johtaa työtä ja sen teke­mistä. Työnan­ta­jalla on velvol­li­suus huoleh­tia, ettei työstä aiheudu vaaraa työn­te­ki­jän tervey­delle tai turval­li­suu­delle. Työhön pereh­dyt­tä­mi­nen on tämän velvol­li­suu­den noudat­ta­mi­sessa tärkeässä roolissa.

Pereh­dy­tyk­sessä työnan­ta­jan on käsi­tel­tävä työn­te­ki­jän kanssa vähin­tään seuraa­vat seikat:

  • kuinka vaarat ja haitat vältetään
  • työteh­tä­vät
  • työpai­kan olosuhteet
  • työme­ne­tel­mät ja -välineet
  • väli­nei­den oikea käyttö
  • turval­li­set työtavat.

Tutustu lisää pereh­dyt­tä­mi­seen videon avulla 

https://www.youtube.com/watch?v=lZg9CK7q1aY

Lähde: Sujuvat työn­ha­ku­mark­ki­nat –hanke. Crea­tive Commons Nimeä-EiKau­pal­li­nen-JaaSa­moin 4.0 Kansain­vä­li­nen -lisens­sillä.

Työtur­val­li­suus ja -terveys

Työnan­ta­jalla on velvol­li­suus huoleh­tia, ettei työstä aiheudu vaaraa työn­te­ki­jän tervey­delle tai turvallisuudelle.

Työhy­vin­voin­nilla tarkoi­te­taan sitä tunnetta ja koke­musta, joka sinulla on työpai­kas­tasi. Siihen liittyy kokemus siitä, että työ on turval­lista ja terveel­listä. Tämän lisäksi tunne työn arvos­tuk­sesta, hyvästä johta­mi­sesta, tilan­tei­den hoita­mi­sesta ja ammat­ti­tai­dosta, muodos­ta­vat työhy­vin­voin­nin sisällön.

Työtur­val­li­suu­den hoita­mista ohjaa työtur­val­li­suus­laki, jonka tarkoi­tuk­sena on paran­taa työym­pä­ris­töä ja työolo­suh­teita työn­te­ki­jöi­den työky­vyn turvaa­mi­seksi ja yllä­pi­tä­mi­seksi. Lailla pyri­tään myös ennal­taeh­käi­se­mään ja torju­maan työta­pa­tur­mia, ammat­ti­tau­teja ja muita työstä tai työym­pä­ris­töstä johtu­via työn­te­ki­jöi­den henki­sen ja fyysi­sen tervey­den hait­toja ja vaaroja.

Tehtävä 2. Kartoita omalla alal­lasi tärkeim­mät työtur­val­li­suu­teen ja työhy­vin­voin­tiin olen­nai­sesti liit­ty­vät asiat. Mate­ri­aa­lina voit käyttää mm. sivus­toa http://www.sedu.fi/tyoturvallisuus/