Millaisia työpaikkoja on tarjolla? Mistä niitä työpaikkoja löytyy? Millaista osaajaa toiveammattiini etsitään?
Omien verkostojen läpikäynti, työpaikkailmoitusten säännöllinen selaaminen ja yhteydenotot mielenkiintoisiin työpaikkoihin vievät askel askeleelta kohti päämäärää eli työtä. Muista, että oma asenne ratkaisee paljon!
Mielikuva ammateista
Voi olla, ettet ole vielä ollenkaan työskennellyt alalla, jota nyt opiskelet. Tällöin voi olla, että sinulla ei ole vielä paljon tietoa siitä, millaista työ todellisuudessa on. Kaikilla meillä on kuitenkin jonkinlainen mielikuva siitä, millainen ammatti ja sen työtehtävät ovat tai voivat olla.
Tehtävä 1. Tutki uratarinoiden pohjalta, (löydät tarinat alla olevista linkeistä) millaisia työtehtäviä omalla alallasi on ja mitä ominaisuuksia työssä tarvitaan.
- Te-palvelujen ammattinetin uratarinat.
- Töissä.fi -sivuston valmistuneiden kertomuksia.
- MyTech uratarinat – Mitä korkeakoulutututkinnon suorittaneet tekevät teknologiayrityksissä?
- Rekrytointi.com uratarinoita
- Oikotie.fi uratarinoita
Minua kiinnostavat työpaikat
Millaista työuraa ja työpaikkaa tavoittelet? Millainen on oman alasi työpaikka johon haluat työllistyä? Haluatko tehdä töitä asiakaspalvelussa vai pidätkö yksin työskentelystä luonnon keskellä? Arvostatko joustavia työaikoja vai pidätkö kiinteästä työajasta klo 8-16? Millaisia ovat työtehtävät, jotka motivoivat sinua tai millaisessa työympäristössä haluat tehdä töitä? Entä millaisia ominaisuuksia ja osaamista vaaditaan alasi ammattilaiselta?
Tehtävä 3
- Mieti, millaisissa työtehtävissä tai missä työpaikassa sinä voisit tulevaisuudessa työskennellä. Mikä on tavoitetyöpaikkasi ja millaisia ovat ihannetyötehtäväsi? Millainen työilmapiiri ja työympäristö tulevaisuuden työpaikassasi on? Ketkä ovat asiakkaita ja millaisia palveluita/tuotteita yritys tarjoaa?
- Tutki ja selvitä: sinua kiinnostavat yritykset, joihin haluaisit/voisit tulevaisuudessa työllistyä. Yrityksiä tulee olla vähintään 3.
- Selvitä, löytyykö sinua kiinnostavista yrityksistä työtehtäviä/työpaikkaa, johon sinä voisit hakea.
- Kerro, mitä osaamista työn suorittaminen edellyttää? Mitä henkilökohtaisia ominaisuuksia työssä tarvitaan?
- Arvioi, miten sopisit kyseiseen työpaikkaan.
Erilaisia kanavia ja uusia tapoja tehdä ja välittää töitä
Osa työnantajista ilmoittaa avoimia työpaikkoja edelleen esimerkiksi paikallislehdissä, mutta internet on helpottanut ja muuttanut työnhakua huomattavasti. Ihmiset eivät enää välttämättä työskentele koko työuraansa saman työnantajan palveluksessa, vaan hakeutuvat yhä useammin työskentelemään uusille aloille. Myös tavat tehdä töitä ovat muuttuneet. Nämä asettavat uusia vaatimuksia myös työnvälitykselle. Enää ei riitä, että etsit töitä päivän lehdestä, vaan kanavia ja tapoja työpaikkailmoitteluun ja työnhakemiseen on monia.
Avoimia työpaikkoja, projekteja ja työmahdollisuuksia löytyy monesta eri kanavasta. Työpaikkaselailusta on mobilisaation kautta tullut entistä helpompaa ja nopeampaa. Erilaisten työnhakusovellusten ja -palveluiden kautta avoimia työpaikkoja voi selata ja hakea ajasta ja paikasta riippumatta.
Alustatyö tai crowdwork eli joukkoistettu työ
Työtä tarjotaan ja etsitään erilaisissa nettipalveluissa, netissä olevien kohtaamispaikkojen, eli digitaalisten alustojen kautta.
Työntekijä ilmoittaa alustalla etsivänsä työtä tai ottaa/hakee siellä jo tarjolla olevaa työtä tai tehtävää. Työn teetättäjä taas ilmoittaa alustalla työstä, tehtävästä tai hankkeesta.
Työntekijän ja työn teetättäjän välissä on siis digitaalinen alusta, jonka ylläpitäminen on alustan ylläpitäjälle liiketoimintaa. Alustan ylläpitäjä saattaa huolehtia palkanmaksusta, veroista ja työnantajamaksuista (mm. työeläkevakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu, sairasvakuutusmaksu, työtapaturvavakuutusmaksu) tai työ voidaan tehdä myös itsenäisenä yrittäjänä, jolloin maksuista huolehditaan itse.
Tutustu erilaisiin työpaikkasivustoihin, työnhakusovelluksiin sekä rekrytointi- ja henkilöstöpalveluyrityksiin tämän listan avulla
Työmarkkinatori
Duunitori
Jobly
Rekrytointi.com
Eezy
listaa päivitetään
TE-palvelut työttömille työnhakijoille
TE-palvelut löytyvät TE-palveluiden verkkosivuilta. Sieltä löydät apua, tietoa ja neuvoja mm. työnhakuun, työttömyyden varalle, nuorisotakuusta, opiskelusta sekä TE-toimiston palvelutarjonnasta. Käytössäsi on mm. videoita palveluista.
Tässä TE-toimiston vinkit valmistuville
Henkilöstöpalvelu ja rekrytointiyritykset
Henkilöstöpalvelu
Henkilöstöpalvelu tarjoaa yrityksille apua henkilöstövuokrauksessa, vakituisen henkilökunnan rekrytoinnissa, soveltuvuusarvioinnissa tai ulkoistamisessa. Heidän kauttaan yritykset saavat työvoimaa niin tilapäiseen kuin määräaikaiseenkin tarpeeseen. Työntekijä solmii työsuhteen henkilöstövuokrausyrityksen kanssa, ja tekee heidän kauttaan töitä toiseen yritykseen. Tämä on keino kartuttaa työkokemusta, ja tutustua eri alojen töihin. Vuokratyö sopii esimerkiksi lyhyitä keikkatöitä etsivälle.
Rekrytointiyritykset
Rekrytointiyritykset tarjoavat rekrytointipalveluita muille yrityksille ja väylän työelämään työnhakijoille. Rekrytointiyritykset ovat välikäsiä, jotka tutustuvat työnhakijoihin yrityksen puolesta. Lisäksi ne antavat hakijoille lisätietoja yrityksistä, vapaista työpaikoista sekä valmistavat heitä haastatteluita varten. Rekrytointiyritykset helpottavat työnantajien rekrytointiprosessia, sillä ne karsivat hakijajoukosta vain murto-osan lopulliseen haastatteluun varsinaisen työnantajan kanssa. Rekrytointifirmat myös mainostavat aktiivisesti työpaikoista omilla sivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.
Tehtävä 4. Voisitko työllistyä rekrytointiyrityksen kautta?
Selvitä, mitkä rekrytointiyritykset tarjoavat alasi töitä.
Listaa rekrytointiyrityksen nimi ja millaisen avoimen työpaikan sieltä löysit.
Etsi ilmoituksesta seuraavat asiat:
- mitä koulutusta työtehtävässä vaaditaan
- mitä alakohtaista osaamista työtehtävässä vaaditaan
- millaista työkokemusta työtehtävässä vaaditaan
- mikä muu osaaminen katsotaan työtehtävässä eduksi
Piilotyöpaikat
Työpaikka, jota ei ole laitettu avoimesti tai julkisesti hakuun, on piilotyöpaikka. Niiden etsimiseen tarvitaan luovuutta ja etsivän intohimoa, mutta ei hätää, alla esittelemme sinulle muutamia vinkkejä piilotyöpaikkojen etsintään.
Tehtävä 1. Katso webinaari Piilotyöpaikat – askel askeleelta. Jotta pääset katsomaan webinaaria, sinun on rekisteröidyttävä sähköpostin avulla. (Momentum-hanke 2021)
Miten ja mistä näitä piilotyöpaikkoja sitten löytää ja millaisin keinoin niitä kannattaa hakea?
Tässä webinaarissa käydään läpi konkreettiset askeleet:
- Piilotyöpaikkojen etsimiseen ja juuri sinulle oikean löytymiseen.
- Oman osaamisen kuvaamiseen ja kohdentamiseen työhön, jota ei ehkä ole vielä olemassakaan.
- Joukosta erottumiseen ja oman lisäarvon osoittamiseen potentiaalisille työnantajille.
Lisää vinkkejä:
Tarkkaile uutisia, lehtiartikkeleita, blogeja ja sosiaalista mediaa.
Ajankohtaisia uutisia seuraamalla voi saada paljon vinkkejä uusista työpaikoista.
- Nimitysuutiset – yrityksessä voi vapautua uusia työpaikkoja
- Yritysten fuusio- ja saneeraustilanteet, laajentuminen sekä uudet projektit – yrityksessä voi syntyä uusia tehtäviä ja töitä
- Kasvavien alojen yritykset ja startupit – tarvetta uusille osaajille
- Uudet yritykset paikkakunnalla – haluavat palkata paikallista työvoimaa
- Tietoa sosiaalisen median hyödyntämisestä työhaussa löydät osiosta Sosiaalinen media työnhaussa
Alan tapahtumat, seminaarit ja messut
Tapahtumat ovat hyvä tapa tehdä tuttavuutta yritysten edustajien kanssa. Aloita rohkeasti keskustelu ja tapaa yritysten edustajia. Kasvatat verkostoasi ja jäät paremmin mieleen. Jos annat hyvän vaikutelman, saatat olla työnantajan mielessä, kun uusi avoin työpaikka aukeaa.
Suora kontaktointi
Ole yhteydessä yrityksiin ja lähetä avoimia hakemuksia vaikkei avointa työpaikkaa olisi tarjolla. Tarve voi syntyä hyvän hakemuksen myötä tai ehkä rekrytointiprosessia ollaan juuri harkitsemassa. Säästät näin heidän aikaansa kymmenien tai ehkä satojen hakemusten läpikäymisessä.
Hyödynnä omia verkostojasi ja luo uusia
Verkostoni
Kuuletko usein sanonnan että vain suhteilla pääsee töihin? Ainakin osittain se on totta, sillä tämän päivän työelämässä verkostoitumisen ja omien verkostojen merkitys kasvaa koko ajan. Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja verkostoituminen voi helpottaa ja tehostaa sitä.
Verkostoituminen tapahtuu ihmisten tai yritysten välillä. Se voi aiheuttaa ahdistusta monelle, jotka eivät koe vahvuudekseen uusia, sosiaalisia tilanteita. Onko pakko mennä tutustumaan tuntemattomiin ihmisiin jos ei halua? Verkostoituminen ei tarkoita pelkästään vain sitä, että yrität tutustua mahdollisimman moneen uuteen ja tuntemattomaan ihmiseen. Verkostoituminen on myös tuttujen ihmisten tapaamista, niiden jotka tietävät sinut jo etukäteen. He tietävät mahdollisesti jo jotain taustastasi ja osaamisestasi. He voivat ehkä esitellä sinut ihmisille, joita et vielä tunne tai he voivat suositella työpaikkoja, joita he tietävät omista verkostoistaan löytyvän.
Verkostoosi kuuluvat mm.
- perhe ja sukulaiset
- tuttavat ja ystävät
- opiskelukaverit
- sisarusten tai vanhempien ystävät
- naapurit ja tutuntutut
- luottamustehtävistä ja harrastuksista tutut ihmiset
- entiset työpaikat ja työkaverit
- harjoittelupaikat, kesätyöpaikat ja niiden työntekijät
- sosiaalisen median seuraajat ja tykkääjät yms.

Missä voi luoda uusia verkostoja?
Kaikkialla! Erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, messuilla tai vaikkapa harrastusten parissa kannattaa olla mieli avoinna ja silmät ja korvat tarkkana. Koskaan et voi tietää, missä tapaat ihmisen, joka tietää yrityksen, jossa tarvitaan juuri sinun osaamistasi! Ammatillinen verkostoituminen on helppoa myös esimerkiksi sosiaalisen median palveluiden, kuten LinkedInin kautta.
Miksi verkostoja kannattaa hyödyntää?
Käymällä läpi omia jo olemassa olevia verkostoja voit löytää työpaikan, jota et ole osannut ajatellakaan. Joku tuntee aina jonkun, joka saattaa tietää työpaikan, johon etsitään osaajaa. Kannattaa siis sanoa ääneen, kertoa kaikille, että etsit töitä, sillä he voivat kertoa asiasta eteenpäin!
Vinkkejä verkostoitumiseen
Duunitorin työnhakuoppaassa annetaan hyviä vinkkejä verkostoitumiseen ja verkostojen hyödyntämiseen työnhaussa:
- Tapaa tuttujasi, ystäviäsi tai muita kontaktejasi jotka voivat suositella sinua uuteen työpaikkaan tai esitellä sinut omille kontakteilleen.
- Mieti omia tavoitteitasi. Mitkä alat kiinnostavat sinua ja onko jokin yritys, jonne todella haluaisit töihin?
- Ota selvää, keneen sinun kannattaa ottaa yhteyttä toiveyrityksessäsi ja kuka sinun verkostostasi voisi tuntea hänet.
- Kysy muiden mielipidettä työhakemuksestasi ja ansioluettelostasi.
- Pidä verkostoasi yllä, mutta älä ole maanvaiva.
- Pidä kalenteria tapaamisistasi; kenet tapasit, milloin ja miten otat heihin yhteyttä seuraavan kerran.
- Muista, että verkostoituminen ei ole yksisuuntaista. Sinun on myös oltava valmis ja kiinnostunut auttamaan muita verkostossasi olevia.
Tehtävä 5. Tee verkostokartta (esim. Mindmap-muodossa)
- Lisää karttaan kaikki verkostoosi tällä hetkellä kuuluvat ihmiset ja yritykset.
- Tee verkostokartta haluamallasi välineellä, esim. Padletilla, Wordilla, PowerPointilla tai paperille.
Tässä vinkkejä Padletin käyttöön https://youtu.be/F0Am40Mq3hM
Tehtävä 6. Laajenna verkostoasi! Tee jompikumpi alla olevista vaihtoehdoista. Tee ensin suunnitelma tutustumiskäynnistä/verkostoitumistilaisuudesta.
- Tee vierailu ja tutustu opiskelutoverisi harjoittelupaikkaan/työpaikkaan, tuttavasi työpaikkaan tai uuteen oman alasi työpaikkaan. Juttele siellä olevien ihmisten kanssa, kysele heidän työstään ja yrityksestä. Jos olet kiinnostunut työpaikasta kyseisessä yrityksessä, ilmaise se ja jätä yhteystietosi. Jos tutustut opiskelutoverisi harjoittelupaikkaan, kysy voisitko mahdollisesti myöhemmin päästä harjoitteluun kyseiseen paikkaan. Pohdi etukäteen, mitä muita asioita tutustumiskäynnillä olisi hyvä tehdä tai sanoa.
- Osallistu johonkin ammattialasi tilaisuuteen, koulutukseen, messuille tms. jossa pääset keskustelemaan ja verkostoitumaan oman alasi ihmisten kanssa. Kysele, katsele, kerro itsestäsi ja jätä yhteystietojasi. Pohdi etukäteen, mitä muita asioita tilaisuudessa olisi hyvä tehdä tai sanoa.
Lähde: Sujuvat työnhakumarkkinat –hanke. Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.