Työpai­kat ja työn­haun kanavat

Millai­sia työpaik­koja on tarjolla? Mistä niitä työpaik­koja löytyy? Millaista osaajaa toiveam­mat­tiini etsi­tään?
Omien verkos­to­jen läpi­käynti, työpaik­kail­moi­tus­ten sään­nöl­li­nen selaa­mi­nen ja yhtey­de­no­tot mielen­kiin­toi­siin työpaik­koi­hin vievät askel aske­leelta kohti päämää­rää eli työtä. Muista, että oma asenne ratkai­see paljon! 

Mieli­kuva ammateista

Voi olla, ettet ole vielä ollen­kaan työs­ken­nel­lyt alalla, jota nyt opis­ke­let. Tällöin voi olla, että sinulla ei ole vielä paljon tietoa siitä, millaista työ todel­li­suu­dessa on. Kaikilla meillä on kuiten­kin jonkin­lai­nen mieli­kuva siitä, millai­nen ammatti ja sen työteh­tä­vät ovat tai voivat olla. 

Tehtävä 1. Tutki urata­ri­noi­den pohjalta, (löydät tarinat alla olevista linkeistä) millai­sia työteh­tä­viä omalla alal­lasi on ja mitä ominai­suuk­sia työssä tarvitaan.

Minua kiin­nos­ta­vat työpaikat 

Millaista työuraa ja työpaik­kaa tavoit­te­let? Millai­nen on oman alasi työpaikka johon haluat työl­lis­tyä? Haluatko tehdä töitä asia­kas­pal­ve­lussa vai pidätkö yksin työs­ken­te­lystä luonnon keskellä? Arvos­tatko jous­ta­via työai­koja vai pidätkö kiin­teästä työajasta klo 8-16? Millai­sia ovat työteh­tä­vät, jotka moti­voi­vat sinua tai millai­sessa työym­pä­ris­tössä haluat tehdä töitä? Entä millai­sia ominai­suuk­sia ja osaa­mista vaadi­taan alasi ammattilaiselta?

Tehtävä 3

  1. Mieti, millai­sissa työteh­tä­vissä tai missä työpai­kassa sinä voisit tule­vai­suu­dessa työs­ken­nellä. Mikä on tavoi­te­työ­paik­kasi ja millai­sia ovat ihan­ne­työ­teh­tä­väsi? Millai­nen työil­ma­piiri ja työym­pä­ristö tule­vai­suu­den työpai­kas­sasi on? Ketkä ovat asiak­kaita ja millai­sia palveluita/tuotteita yritys tarjoaa?
  2. Tutki ja selvitä: sinua kiin­nos­ta­vat yrityk­set, joihin haluaisit/voisit tule­vai­suu­dessa työl­lis­tyä. Yrityk­siä tulee olla vähin­tään 3.
  3. Selvitä, löytyykö sinua kiin­nos­ta­vista yrityk­sistä työtehtäviä/työpaikkaa, johon sinä voisit hakea.
  4. Kerro, mitä osaa­mista työn suorit­ta­mi­nen edel­lyt­tää? Mitä henki­lö­koh­tai­sia ominai­suuk­sia työssä tarvitaan?
  5. Arvioi, miten sopisit kysei­seen työpaikkaan.

Erilai­sia kanavia ja uusia tapoja tehdä ja välit­tää töitä

Osa työnan­ta­jista ilmoit­taa avoimia työpaik­koja edel­leen esimer­kiksi paikal­lis­leh­dissä, mutta inter­net on helpot­ta­nut ja muut­ta­nut työn­ha­kua huomat­ta­vasti. Ihmiset eivät enää vält­tä­mättä työs­ken­tele koko työuraansa saman työnan­ta­jan palve­luk­sessa, vaan hakeu­tu­vat yhä useam­min työs­ken­te­le­mään uusille aloille. Myös tavat tehdä töitä ovat muut­tu­neet. Nämä aset­ta­vat uusia vaati­muk­sia myös työn­vä­li­tyk­selle. Enää ei riitä, että etsit töitä päivän lehdestä, vaan kanavia ja tapoja työpaik­kail­moit­te­luun ja työn­ha­ke­mi­seen on monia.

Avoimia työpaik­koja, projek­teja ja työmah­dol­li­suuk­sia löytyy monesta eri kana­vasta. Työpaik­ka­se­lai­lusta on mobi­li­saa­tion kautta tullut entistä helpom­paa ja nopeam­paa. Erilais­ten työn­ha­kuso­vel­lus­ten ja -palve­lui­den kautta avoimia työpaik­koja voi selata ja hakea ajasta ja paikasta riippumatta.

Alus­ta­työ tai crowdwork eli jouk­kois­tettu työ

Työtä tarjo­taan ja etsi­tään erilai­sissa netti­pal­ve­luissa, netissä olevien kohtaa­mis­paik­ko­jen, eli digi­taa­lis­ten alus­to­jen kautta.

Työn­te­kijä ilmoit­taa alus­talla etsi­vänsä työtä tai ottaa/hakee siellä jo tarjolla olevaa työtä tai tehtä­vää. Työn teetät­täjä taas ilmoit­taa alus­talla työstä, tehtä­västä tai hank­keesta. 

Työn­te­ki­jän ja työn teetät­tä­jän välissä on siis digi­taa­li­nen alusta, jonka yllä­pi­tä­mi­nen on alustan yllä­pi­tä­jälle liike­toi­min­taa. Alustan yllä­pi­täjä saattaa huoleh­tia palkan­mak­susta, veroista ja työnan­ta­ja­mak­suista (mm. työelä­ke­va­kuu­tus­maksu, sosi­aa­li­tur­va­maksu, sairas­va­kuu­tus­maksu, työta­pa­tur­va­va­kuu­tus­maksu) tai työ voidaan tehdä myös itse­näi­senä yrit­tä­jänä, jolloin maksuista huoleh­di­taan itse.

Tutustu erilai­siin työpaik­ka­si­vus­toi­hin, työn­ha­kuso­vel­luk­siin sekä rekry­tointi- ja henki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­siin tämän listan avulla 
Työmark­ki­na­tori
Duuni­tori
Jobly
Rekrytointi.com
Eezy
listaa päivi­te­tään

TE-palve­lut työt­tö­mille työnhakijoille

TE-palve­lut löyty­vät TE-palve­lui­den verk­ko­si­vuilta. Sieltä löydät apua, tietoa ja neuvoja mm. työn­ha­kuun, työt­tö­myy­den varalle, nuori­so­ta­kuusta, opis­ke­lusta sekä TE-toimis­ton palve­lu­tar­jon­nasta. Käytös­säsi on mm. videoita palveluista.

Tässä TE-toimis­ton vinkit valmistuville

Henki­lös­tö­pal­velu ja rekrytointiyritykset

Henki­lös­tö­pal­velu

Henki­lös­tö­pal­velu tarjoaa yrityk­sille apua henki­lös­tö­vuo­krauk­sessa, vaki­tui­sen henki­lö­kun­nan rekry­toin­nissa, sovel­tu­vuusar­vioin­nissa tai ulkois­ta­mi­sessa. Heidän kaut­taan yrityk­set saavat työvoi­maa niin tila­päi­seen kuin määrä­ai­kai­seen­kin tarpee­seen. Työn­te­kijä solmii työsuh­teen henki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­sen kanssa, ja tekee heidän kaut­taan töitä toiseen yrityk­seen. Tämä on keino kartut­taa työko­ke­musta, ja tutus­tua eri alojen töihin. Vuokra­työ sopii esimer­kiksi lyhyitä keik­ka­töitä etsi­välle.

Rekry­toin­tiy­ri­tyk­set

Rekry­toin­tiy­ri­tyk­set tarjoa­vat rekry­toin­ti­pal­ve­luita muille yrityk­sille ja väylän työelä­mään työn­ha­ki­joille. Rekry­toin­tiy­ri­tyk­set ovat väli­kä­siä, jotka tutus­tu­vat työn­ha­ki­joi­hin yrityk­sen puolesta. Lisäksi ne antavat haki­joille lisä­tie­toja yrityk­sistä, vapaista työpai­koista sekä valmis­ta­vat heitä haas­tat­te­luita varten. Rekry­toin­tiy­ri­tyk­set helpot­ta­vat työnan­ta­jien rekry­toin­ti­pro­ses­sia, sillä ne karsi­vat haki­ja­jou­kosta vain murto-osan lopul­li­seen haas­tat­te­luun varsi­nai­sen työnan­ta­jan kanssa. Rekry­toin­ti­fir­mat myös mainos­ta­vat aktii­vi­sesti työpai­koista omilla sivuil­laan ja sosi­aa­li­sen median kanavissaan.

Tehtävä 4. Voisitko työl­lis­tyä rekry­toin­tiy­ri­tyk­sen kautta?

Selvitä, mitkä rekry­toin­tiy­ri­tyk­set tarjoa­vat alasi töitä.
Listaa rekry­toin­tiy­ri­tyk­sen nimi ja millai­sen avoimen työpai­kan sieltä löysit.
Etsi ilmoi­tuk­sesta seuraa­vat asiat:

  • mitä koulu­tusta työteh­tä­vässä vaaditaan
  • mitä alakoh­taista osaa­mista työteh­tä­vässä vaaditaan
  • millaista työko­ke­musta työteh­tä­vässä vaaditaan
  • mikä muu osaa­mi­nen katso­taan työteh­tä­vässä eduksi

Piilo­työ­pai­kat

Työpaikka, jota ei ole laitettu avoi­mesti tai julki­sesti hakuun, on piilo­työ­paikka. Niiden etsi­mi­seen tarvi­taan luovuutta ja etsivän into­hi­moa, mutta ei hätää, alla esit­te­lemme sinulle muuta­mia vink­kejä piilo­työ­paik­ko­jen etsintään.

Tehtävä 1. Katso webi­naari Piilo­työ­pai­kat – askel aske­leelta. Jotta pääset katso­maan webi­naa­ria, sinun on rekis­te­röi­dyt­tävä sähkö­pos­tin avulla. (Momen­tum-hanke 2021)

Miten ja mistä näitä piilo­työ­paik­koja sitten löytää ja millai­sin keinoin niitä kannat­taa hakea?

Tässä webi­naa­rissa käydään läpi konkreet­ti­set askeleet:

  • Piilo­työ­paik­ko­jen etsi­mi­seen ja juuri sinulle oikean löytymiseen.
  • Oman osaa­mi­sen kuvaa­mi­seen ja kohden­ta­mi­seen työhön, jota ei ehkä ole vielä olemassakaan.
  • Joukosta erot­tu­mi­seen ja oman lisä­ar­von osoit­ta­mi­seen poten­ti­aa­li­sille työnantajille.


Lisää vink­kejä:

Tark­kaile uutisia, lehtiar­tik­ke­leita, blogeja ja sosi­aa­lista mediaa.
Ajan­koh­tai­sia uutisia seuraa­malla voi saada paljon vink­kejä uusista työpaikoista.

  • Nimi­ty­suu­ti­set – yrityk­sessä voi vapau­tua uusia työpaikkoja
  • Yritys­ten fuusio- ja sanee­raus­ti­lan­teet, laajen­tu­mi­nen sekä uudet projek­tit – yrityk­sessä voi syntyä uusia tehtä­viä ja töitä
  • Kasva­vien alojen yrityk­set ja star­tu­pit – tarvetta uusille osaajille
  • Uudet yrityk­set paik­ka­kun­nalla – halua­vat palkata paikal­lista työvoimaa
  • Tietoa sosi­aa­li­sen median hyödyn­tä­mi­sestä työhaussa löydät osiosta Sosi­aa­li­nen media työnhaussa

Alan tapah­tu­mat, semi­naa­rit ja messut

Tapah­tu­mat ovat hyvä tapa tehdä tutta­vuutta yritys­ten edus­ta­jien kanssa. Aloita rohkeasti keskus­telu ja tapaa yritys­ten edus­ta­jia. Kasva­tat verkos­toasi ja jäät parem­min mieleen. Jos annat hyvän vaiku­tel­man, saatat olla työnan­ta­jan mielessä, kun uusi avoin työpaikka aukeaa.

Suora kontak­tointi

Ole yhtey­dessä yrityk­siin ja lähetä avoimia hake­muk­sia vaikkei avointa työpaik­kaa olisi tarjolla. Tarve voi syntyä hyvän hake­muk­sen myötä tai ehkä rekry­toin­ti­pro­ses­sia ollaan juuri harkit­se­massa. Säästät näin heidän aikaansa kymme­nien tai ehkä satojen hake­mus­ten läpikäymisessä.

Hyödynnä omia verkos­to­jasi ja luo uusia

Verkostoni

Kuuletko usein sanon­nan että vain suhteilla pääsee töihin? Ainakin osit­tain se on totta, sillä tämän päivän työelä­mässä verkos­toi­tu­mi­sen ja omien verkos­to­jen merki­tys kasvaa koko ajan. Työn­haku vaatii aktii­vi­suutta ja verkos­toi­tu­mi­nen voi helpot­taa ja tehos­taa sitä.

Verkos­toi­tu­mi­nen tapah­tuu ihmis­ten tai yritys­ten välillä. Se voi aiheut­taa ahdis­tusta monelle, jotka eivät koe vahvuu­dek­seen uusia, sosi­aa­li­sia tilan­teita. Onko pakko mennä tutus­tu­maan tunte­mat­to­miin ihmi­siin jos ei halua? Verkos­toi­tu­mi­nen ei tarkoita pelkäs­tään vain sitä, että yrität tutus­tua mahdol­li­sim­man moneen uuteen ja tunte­mat­to­maan ihmi­seen. Verkos­toi­tu­mi­nen on myös tuttu­jen ihmis­ten tapaa­mista, niiden jotka tietä­vät sinut jo etukä­teen. He tietä­vät mahdol­li­sesti jo jotain taus­tas­tasi ja osaa­mi­ses­tasi. He voivat ehkä esitellä sinut ihmi­sille, joita et vielä tunne tai he voivat suosi­tella työpaik­koja, joita he tietä­vät omista verkos­tois­taan löyty­vän. 

Verkos­toosi kuulu­vat mm.

  • perhe ja sukulaiset
  • tutta­vat ja ystävät
  • opis­ke­lu­ka­ve­rit
  • sisa­rus­ten tai vanhem­pien ystävät
  • naapu­rit ja tutuntutut
  • luot­ta­mus­teh­tä­vistä ja harras­tuk­sista tutut ihmiset
  • entiset työpai­kat ja työkaverit
  • harjoit­te­lu­pai­kat, kesä­työ­pai­kat ja niiden työntekijät
  • sosi­aa­li­sen median seuraa­jat ja tykkää­jät yms.

Missä voi luoda uusia verkostoja?

Kaik­kialla! Erilai­sissa tapah­tu­missa ja tilai­suuk­sissa, messuilla tai vaik­kapa harras­tus­ten parissa kannat­taa olla mieli avoinna ja silmät ja korvat tark­kana. Koskaan et voi tietää, missä tapaat ihmisen, joka tietää yrityk­sen, jossa tarvi­taan juuri sinun osaa­mis­tasi! Amma­til­li­nen verkos­toi­tu­mi­nen on helppoa myös esimer­kiksi sosi­aa­li­sen median palve­lui­den, kuten Linke­dI­nin kautta.

Miksi verkos­toja kannat­taa hyödyntää?

Käymällä läpi omia jo olemassa olevia verkos­toja voit löytää työpai­kan, jota et ole osannut ajatel­la­kaan. Joku tuntee aina jonkun, joka saattaa tietää työpai­kan, johon etsi­tään osaajaa. Kannat­taa siis sanoa ääneen, kertoa kaikille, että etsit töitä, sillä he voivat kertoa asiasta eteen­päin!

Vink­kejä verkostoitumiseen


Duuni­to­rin työn­ha­kuop­paassa anne­taan hyviä vink­kejä verkos­toi­tu­mi­seen ja verkos­to­jen hyödyn­tä­mi­seen työnhaussa:

  1. Tapaa tuttu­jasi, ystä­viäsi tai muita kontak­te­jasi jotka voivat suosi­tella sinua uuteen työpaik­kaan tai esitellä sinut omille kontakteilleen.
  2. Mieti omia tavoit­tei­tasi. Mitkä alat kiin­nos­ta­vat sinua ja onko jokin yritys, jonne todella haluai­sit töihin?
  3. Ota selvää, keneen sinun kannat­taa ottaa yhteyttä toivey­ri­tyk­ses­säsi ja kuka sinun verkos­tos­tasi voisi tuntea hänet.
  4. Kysy muiden mieli­pi­dettä työha­ke­muk­ses­tasi ja ansioluettelostasi.
  5. Pidä verkos­toasi yllä, mutta älä ole maan­vaiva.
  6. Pidä kalen­te­ria tapaa­mi­sis­tasi; kenet tapasit, milloin ja miten otat heihin yhteyttä seuraa­van kerran.
  7. Muista, että verkos­toi­tu­mi­nen ei ole yksi­suun­taista. Sinun on myös oltava valmis ja kiin­nos­tu­nut autta­maan muita verkos­tos­sasi olevia.

Tehtävä 5. Tee verkos­to­kartta (esim. Mindmap-muodossa)

  1. Lisää kart­taan kaikki verkos­toosi tällä hetkellä kuulu­vat ihmiset ja yritykset.
  2. Tee verkos­to­kartta halua­mal­lasi väli­neellä, esim. Padle­tilla, Wordilla,  Power­Poin­tilla tai paperille.

Tässä vink­kejä Padle­tin käyt­töön https://youtu.be/F0Am40Mq3hM

Tehtävä 6. Laajenna verkos­toasi! Tee jompi­kumpi alla olevista vaih­toeh­doista. Tee ensin suun­ni­telma tutustumiskäynnistä/verkostoitumistilaisuudesta.

  1. Tee vierailu ja tutustu opis­ke­lu­to­ve­risi harjoittelupaikkaan/työpaikkaan, tutta­vasi työpaik­kaan tai uuteen oman alasi työpaik­kaan. Juttele siellä olevien ihmis­ten kanssa, kysele heidän työs­tään ja yrityk­sestä. Jos olet kiin­nos­tu­nut työpai­kasta kysei­sessä yrityk­sessä, ilmaise se ja jätä yhteys­tie­tosi. Jos tutus­tut opis­ke­lu­to­ve­risi harjoit­te­lu­paik­kaan, kysy voisitko mahdol­li­sesti myöhem­min päästä harjoit­te­luun kysei­seen paik­kaan. Pohdi etukä­teen, mitä muita asioita tutus­tu­mis­käyn­nillä olisi hyvä tehdä tai sanoa.
  2. Osal­listu johon­kin ammat­tia­lasi tilai­suu­teen, koulu­tuk­seen, messuille tms. jossa pääset keskus­te­le­maan ja verkos­toi­tu­maan oman alasi ihmis­ten kanssa. Kysele, katsele, kerro itses­täsi ja jätä yhteys­tie­to­jasi. Pohdi etukä­teen, mitä muita asioita tilai­suu­dessa olisi hyvä tehdä tai sanoa.

Lähde: Sujuvat työn­ha­ku­mark­ki­nat –hanke. Crea­tive Commons Nimeä-EiKau­pal­li­nen-JaaSa­moin 4.0 Kansain­vä­li­nen -lisens­sillä.