Kiikarissa Kiina: FEFEn valmennusohjelma käynnissä

Kirsi Taskinen

FEFE-hankkeen (Further East from the East) valmennusohjelma tarjoaa suomalaisille yrityksille kontakteja ja näkyvyyttä Suomessa ja Kiinassa, kansainvälistymisvalmennusta sekä apua ja verkostoja uusien tuotteiden, palveluiden ja markkinointimateriaalien tuottamiseen. Valmennusohjelman yrityksillä on myös mahdollisuus lähteä FEFEn mukana Kiinaan tutustumaan paikallisiin toimijoihin ja solmimaan yhteistyösuhteita paikan päällä. FEFE on Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteinen hanke, ja sen perimmäisenä tavoitteena on edistää valmennusohjelman ja yhteistyön avulla ikääntyvien hyvinvointia sekä Suomessa että Kiinassa.

Syksyn valmennuspajoissa matkailua ja kansainvälistymistä

FEFEn valmennusohjelma pyörähti käyntiin jo viime syksyn puolella ja kaksi valmennuspajaa tavoittivat mukavasti osallistujia. Syksyn ensimmäisessä valmennuspajassa pohdittiin, millaisia asioita on huomioitava, kun matkailuyritys ottaa vastaan kiinalaisia vieraita. Asiantuntijavieras Xiang Zheng Timetravels Incoming Ltd:stä toi esiin mm. uusien elämysten merkityksen kiinalaisille vieraille. Yleisössä pohdittiin myös, miten nostaa esiin pohjoiskarjalaisen matkailutuotteen erityislaatu ja kiinnostavuus nimenomaan kiinalaisesta näkökulmasta.

Syksyn toisen valmennuspajan asiantuntija oli Enteqin Kai Stenberg, joka johdatti osallistujat pohtimaan niitä näkökulmia, joita yrityksen kansainvälistyminen tuo tullessaan. Yritysten verkostoituminen nähtiin tärkeänä yksin yrittämisen sijaan. Olennaisena pidettiin myös tutustumista kulttuurisiin eroihin ja niiden merkitykseen sekä henkilöstön valmentautumista muutokseen. Ajatuksia herätti lisäksi tuotteiden ja palvelujen soveltuvuuden ja erottuvuuden arviointi uusilla markkinoilla.

Valmennusohjelmassa lukuisia yhteistyömahdollisuuksia

Vuoden 2017 valmennusohjelma julkaistiin tammikuun puolivälissä. Ohjelmassa on mm. valmennuspajoja, matkoja, seminaareja ja muita yhteistyömahdollisuuksia, joiden avulla yritykset saavat näkyvyyttä Suomessa ja Kiinassa. Seminaarit ovat avoimia kaikille. Valmennuspajat, matkat ja muu yhteistyö edellyttävät sopimusta FEFE-hankkeen kanssa. Sopimusyrityksiä on tällä hetkellä yli 10, ja uudetkin yritykset mahtuvat vielä mukaan. Valmennusohjelman laajuuden voi valita itse ja poimia näin ohjelmasta oman yrityksen kannalta tärkeät osiot. Parhaan hyödyn ohjelmasta saa osallistumalla ainakin kaikkiin neljään valmennuspajaan, jotka liittyvät toisiinsa ja joiden sisältöjen suunnittelussa otetaan huomioon osallistujien toiveet.

Vuoden ensimmäinen valmennuspaja järjestetään 7.2. Joensuussa ja ensimmäiselle Kiinan-matkalle lähdetään jo helmikuun lopulla. Matkan aikana vieraillaan China International Senior Care Expo -messuilla Pekingissä ja tehdään yritysvierailuja mm. paikallisiin hoitokoteihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin Harbinissa.

Tarkemmat tiedot valmennusohjelmasta: http://fefe.karelia.fi/ajankohtaista
Yhteistyösopimukset: projektipäällikkö Päivi Franssila, paivi.franssila@karelia.fi, p. 050 315 6571

Kirsi Taskinen
projektikoordinaattori
Karelia-ammattikorkeakoulu

812 Artikkelin näyttökerrat