Palve­lut lähellä – etänäkin

Palve­lut lähellä – etänäkin

Korona-kriisin myötä tapah­tui muuta­massa viikossa hämmäs­tyt­tävä digi­loikka. Nyt monet aikai­sem­min mahdot­to­milta tuntu­neet ratkai­sut ovatkin – pakon edessä – osoit­tau­tu­neet mahdol­li­siksi. Monet asiat, jotka ennen tehtiin kasvok­kain, tehdään nyt etänä, mutta silti inhi­mil­li­nen lähei­syys säilyt­täen. Opis­kelu ja erilai­set pala­ve­rit ovat siir­ty­neet verk­koon niin vauh­dik­kaasti, että tuskin enää haluamme palata lähtö­ta­solle. Vähem­mälle huomiolle ovat jääneet ne kaikki arjen palve­lui­hin ja hyvin­voin­tiin liit­ty­vät uudet inno­vaa­tiot, joita tilanne on synnyttänyt.

Järjes­töt ovat hyvin nopeasti reagoi­neet ikäih­mis­ten kauppa-apuna ja ostos­ten teke­mi­sessä on tapah­tu­nut muuta­massa viikossa mullis­tus. Samoin harras­ta­mi­nen on löytä­nyt uusia muotoja ja myös kult­tuu­ri­ta­pah­tu­mia toteu­te­taan virtu­aa­li­sesti. Virtu­aa­li­sesti toteu­te­tut kahvi­tauot eivät hämmäs­tytä ketään. Tuskin ilman koronaa olisin itse saanut ainut­laa­tui­sen koke­muk­sen osal­lis­tu­mi­sesta 1 120 laula­jan virtuaalikuoroon!

En tieten­kään toivo kriisin jatku­mista. Sen sijaan toivon, että tunnis­tamme lähiyh­tei­sö­jen ja arjen inno­vaa­tioi­den merki­tyk­sen hyvin­voin­nin lähteenä myös koronan jälkeen.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun lähi­vuo­sien haas­tava tavoite on tukea osaavan henki­lös­tön saata­vuutta hyvin­voin­ti­pal­ve­lui­hin koko maakun­tamme alueella. Tarvi­taan uutta otetta luoda Pohjois-Karja­lan eri kolk­kiin kestä­vää hyvin­voin­tia tukevia tuot­teita, palve­luja ja toimin­nan malleja. Tekno­lo­gis­ten ratkai­su­jen löytä­mi­nen on tärkeäm­pää kuin koskaan, ja juuri näitä koro­na­kin nyt yllät­täen synnyttää.

Virtu­aa­li­sesti toteu­te­tut opinnot ovat todel­li­nen vaih­toehto ja asen­teet etätyötä kohtaan ovat muut­tu­neet nopeasti myön­tei­seen suun­taan. Koulu­tus­toi­min­nan infraa, siihen liit­ty­viä ratkai­suja ja osaa­mista on kehi­tet­tävä määrä­tie­toi­sesti jatkos­sa­kin. Osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen on mahdol­lista yhä enemmän asuin­pai­kasta riip­pu­matta, mikä lisää koulu­tuk­sen alueel­lista tasa-arvoa. 

Karelia toimii Pohjois-Karja­lan nosta­mi­seksi hyvin­voin­nin ja tervey­den edis­tä­mi­sen sekä ikäys­tä­väl­li­syy­den kärki­maa­kun­naksi. Tähän tavoit­tee­seen pääse­mi­seksi tarvi­taan ennak­ko­luu­lo­tonta ja rajat ylit­tä­vää yhteis­työtä. Vahvan perus­tan yhteis­työlle luo maakun­nan uusi hyvin­voin­ti­stra­te­gia, joka on otsi­koitu ”Pohjois-Karjala hyvin­voin­nin edelläkävijäksi”.

Opis­ke­li­jat ovat merkit­tävä ja vielä­kin alihyö­dyn­netty resurssi kehit­tä­mis­työssä. Rohke­nen ehdot­taa, että antai­simme Pohjois-Karjala-projekti II:n ideoi­ta­vaksi monia­lai­sille kansain­vä­li­sille opis­ke­li­ja­tii­meille. Projek­tin teemana voisi olla: ”Millai­nen on hyvin­voin­nin, tervey­den, osal­li­suu­den ja ikäys­tä­väl­li­syy­den kärki­maa­kunta Pohjois-Karjala vuonna 2025?”.

Kehit­tä­mis­pääl­likkö Tuomas Lappa­lai­nen
Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu

Artik­keli on julkaistu Sano­ma­lehti Karja­lai­sessa 9.5.2020 kolum­ni­sar­jassa Suomi murroksessa.