Voit­ta­jat ratken­neet Kier­rosta kasvuun -tulevaisuusmyllytyksessä

Kier­rosta kasvuun -tule­vai­suus­myl­ly­tyk­sessä haet­tiin uutta käyttöä maaseu­dun yritys­ten sivu­vir­roille ja kolme parasta tiimiä palkit­tiin. Lapissa ja Pohjois-Karja­lassa sijait­se­vat yrityk­set pysty­vät hyödyn­tä­mään kehi­tet­tyjä ideoita liiketoiminnassaan. 

Maaseu­dun yritys­ten hyödyn­tä­mät­tö­mille sivu­vir­roille etsit­tiin uusia käyt­tö­mah­dol­li­suuk­sia Kier­rosta kasvuun -tule­vai­suus­myl­ly­tyk­sessä eli virtu­aa­li­sessa hackat­ho­nissa helmi­kuussa 2021. Viit­tä­toista sivu­vir­ta­haas­tetta oli toimek­sian­ta­jien lisäksi ratkai­se­massa yhteensä yli 100 osal­lis­tu­jaa. Pääosin yrityk­siltä saaduissa toimek­sian­noissa etsit­tiin uusia ideoita ja ratkai­suja mm. inki­vää­ri­leh­tien hyöty­käyt­töön, poro­ta­lou­den sivu­vir­toi­hin ja mehus­ta­mon puris­tus­jät­tei­siin. Lisäksi haet­tiin uusia keinoja esimer­kiksi vieras­kas­vien niit­to­mas­san hyödyn­tä­mi­seen, liian pienien puiku­la­pe­ru­noi­den jalos­ta­mi­seen ja roska­vil­lan jatkokäsittelyyn. 

Toimek­sian­toja esit­tä­neet yrityk­set edus­ti­vat laajasti maaseu­dun yrityk­siä ja toimia­loja Pohjois-Karja­lassa ja Lapissa. Mukana haas­tei­den anta­jina olivat myös Luon­non­va­ra­kes­kus ja VTT. Viikon kestä­neen työs­ken­te­lyn päät­teeksi parhaat ratkai­sut palkit­tiin kaksi­vai­hei­sessa pitc­haus­kil­pai­lussa 11.2.2021. Esityk­siä arvioi­massa oli moni­puo­li­nen asian­tun­ti­ja­tuo­ma­risto, jossa oli mukana mm. Busi­ness Finlan­din Bio and Circu­lar Finland -ohjelma, Lapin Kaup­pa­ka­mari, rahoit­ta­ja­ta­hoja sekä maaseu­dun yrittäjiä. 

Kilpai­lun voit­ta­jiksi vali­koi­tui­vat jouk­ku­eet, jotka kehit­ti­vät ratkai­suja marjo­jen proses­soin­nista yli jääville osille kosme­tiik­ka­teol­li­suu­dessa sekä uusia käyt­tö­muo­toja pure­tuille poroai­ta­ma­te­ri­aa­leille. Yleisö äänesti suosi­kik­seen puoles­taan poron­tal­joille uusia käyt­tö­tar­koi­tuk­sia etsi­neen jouk­ku­een. Kaik­kiin viiteen­toista haas­tee­seen kehi­tet­tiin erin­omai­sia ratkai­suja ja palaut­teen perus­teella toimek­sian­ta­jat saivat käyt­töönsä hyödyl­li­siä ideoita yritys­toi­min­nan kehit­tä­mi­sen tueksi. 

Voit­ta­ja­jouk­kuei­den ratkaisut: 

  • Mehus­ta­mo­y­ri­tyk­sen marja­jään­nök­sen feno­lei­den jalos­tus korkeam­man jalos­tusar­von kuluttajatuotteeksi 
  • Vanhat aita­ra­ken­teet hyödyksi sekä pienessä mitta­kaa­vassa (esim. Puuk­ko­jen raaka-aineeksi) että suuressa (metri­ta­va­rana sisus­tuk­seen, rauta­kaup­poi­hin, ym.) 
  • Ilma­kui­vat­tu­jen poron raaka­tal­jo­jen myynti ja tuot­tei­den jalos­tus. Lisäksi selvi­telty mahdol­li­suuk­sia käyttää taljoja lemmi­kin­ruo­kien raaka-aineena 

Muita ideoita: 

  • Puutar­ho­jen muovi­ruuk­ku­jen ja paali­muo­vien panttijärjestelmät 
  • Poron­veri lisä­ra­vin­tei­den raaka-aineena 
  • Roska­villa eris­teenä ja ekolo­gi­sena hirvikarkottimena 
  • Liian pienen puiku­la­pe­ru­nan brän­däys ravintoloille 
  • Hyön­teis­bio­massa ekolo­gi­seksi kananravinnoksi 
  • Kuivat­tu­jen inki­vää­rin­leh­tien uutta­mi­nen juomien raaka-aineeksi 

Lisä­tie­toja kehi­te­tyistä ratkai­suista löytyy tästä linkistä sekä sivulta https://ruralfuture.karelia.fi/tulevaisuusmyllytys/.

Tule­vai­suus­myl­ly­tyk­sen järjesti Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun, Lapin ammat­ti­kor­kea­kou­lun sekä Itä-Suomen ja Lapin ProAgrioi­den /Maa- ja koti­ta­lous­nais­ten toteut­tama Rural Future -hanke yhteis­työssä Pohjois-Karja­lan ja Lapin Kaup­pa­ka­ma­rien, VTT:n, Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen sekä yritys­ten kanssa. Euroo­pan maaseu­dun kehit­tä­mi­sen maata­lous­ra­has­ton rahoit­ta­man Rural Future -hank­keen ensi­si­jai­sena tavoit­teena on innos­taa maaseu­tu­yrit­tä­jiä ja yrit­tä­jyy­destä kiin­nos­tu­neita kehit­tä­mään liike­toi­min­taansa siten, että siitä tulee kannat­ta­vaa ja houkut­te­le­vaa myös tule­vai­suu­dessa. Hank­keessa kannus­te­taan myös lisää­mään pieny­rit­tä­jien toimin­nan kannat­ta­vuutta pienten inno­vaa­tioi­den käyt­töö­no­tolla esimer­kiksi jalos­tusar­von lisää­mi­seksi paikal­li­sesti. Hank­keen toiminta jatkuu loka­kuu­hun 2021 saakka.