Artik­keli: Digital Twin : Kiin­teistö- ja talo­tek­nii­kan kestä­vät palve­lut ja osaaminen

Digi­ta­li­saa­tio on tullut osaksi lähes jokai­sen elämää viimeis­tään tällä vuosi­tu­han­nella. Samalla lailla se on tullut osaksi kiin­teis­tö­jen elin­kaarta. Suun­nit­telu on siir­ty­nyt piirus­tus­pöy­dältä CAD-sovel­luk­seen, kiin­teis­tö­jen ener­gian kulu­tusta simu­loi­daan ja mate­ri­aa­lien uusio­käy­tön hiili­ja­lan­jäl­jestä tehdään mallin­nuk­sia. Kiin­teis­tön elin­kaa­ren aikana käyte­tään useita eri ohjel­mis­toja ja järjes­tel­miä tiedon tuot­ta­mi­seen, kerää­mi­seen, simu­loin­tiin, visua­li­soin­tiin ja analy­soin­tiin. Nykyi­sin mukana on myös teko­ä­lyä ja koneop­pi­mista, joilla pyri­tään esimer­kiksi havain­noi­maan poik­kea­ma­ti­lan­teet ennalta tai enna­koi­maan tulevia tapah­tu­mia. Keski­tetty kiin­teis­tö­tie­don hallinta onkin monessa tapauk­sessa vaikeaa, ellei jopa täysin mahdo­tonta tiedon pirs­ta­loi­tu­mi­sen ja järjes­tel­mien epäyh­teen­so­pi­vuuk­sien takia. Kiin­teis­tö­tie­don käyt­tä­jien määrä kasvaa jatku­vasti ja tiedon käyt­tö­tar­peet laaje­ne­vat käyt­tä­jä­mää­rän kasvaessa. Kiin­teis­tö­tie­don hallin­taan on siis tarvetta saada yhte­ne­vät käytän­teet tai jopa standardeja.

Digital Twin -hanke kehit­tää koulu­tusta laajalla verkostolla

ESR-hank­keen ”Digital Twin – Kiin­teistö- ja talo­tek­nii­kan kestä­vät palve­lut ja osaa­mi­nen” tavoit­teena on kehit­tää Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun koulu­tusta huomioi­maan sekä tällä hetkellä olemassa olevat että tule­vai­suu­den tekno­lo­giat ja järjes­tel­mät. Hank­keessa tehdään myös kattava doku­men­taa­tio kiin­teis­tö­tie­don hallin­nan nyky­ti­lan­teesta ja tule­vai­suu­den näky­mistä. Samalla luodaan pohja koulu­tuk­sen kehit­tä­mi­selle opetus­ma­te­ri­aa­lin päivi­tyk­sen ja sisäl­lön tuoton avulla. Hanke alkoi 1.1.2021 ja se kestää vuoden 2023 kesä­kuun loppuun saakka. Hank­kee­seen ovat sitou­tu­nut tähän mennessä Joen­suun kaupunki Tila­kes­kus, Cave­rion Suomi Oy, Fidelix Oy, Gran­lund Joensuu Oy, Schnei­der Elect­ric Finland Oy ja Process Genius Oy. Mukaan on tulossa vielä muita­kin IoT- ja kiin­teis­tö­alan toimi­joita, joiden kanssa neuvot­te­lut ovat kesken.

Digital Twin -termiä käyte­tään hyvin moniin eri tarkoi­tuk­siin sekä kirjal­li­suu­dessa että kaupal­li­sissa tarkoi­tuk­sissa, ja hank­keen yhtenä tavoit­teena onkin vakiin­tu­neen määri­tel­män selvit­tä­mi­nen ja avaa­mi­nen selko­kie­lelle. Hank­keessa pyri­tään myös löytä­mään digi­taa­li­sille kakso­sille eri käyt­tö­tar­koi­tuk­sia raken­nuk­sen elin­kaa­ren eri vaiheissa, joissa sen käyttö on tarkoi­tuk­sen­mu­kaista ja tuottaa lisä­ar­voa. Esimerk­kinä raken­nuk­sen toimin­nan simu­laa­tiot elin­kaa­ren eri vaiheissa.

Selvi­tyk­siä, tutki­muk­sia ja demoympäristö

Digital Twin -hanke on jaettu neljään eril­li­seen työpa­ket­tiin, joista kolme sisäl­tää selvi­tyk­siä ja tutki­musta ja neljäs kokoaa tiedot yhteen paket­tiin ja toteut­taa demo­ym­pä­ris­tön, jota voidaan käyttää sekä tekno­lo­gian esit­te­lyyn että oppimisympäristönä.

Ensim­mäi­senä hank­keessa tutki­taan, miten kiin­teis­tö­da­taa tuote­taan, käsi­tel­lään ja hyödyn­ne­tään kiin­teis­tön elin­kaa­ren eri vaiheissa ja näin saada kattava käsitys mitä vaati­muk­sia kiin­teis­tö­tie­don keski­te­tylle hallin­ta­jär­jes­tel­mälle tällä hetkellä on. Myös käyt­tä­jä­läh­töi­set vaati­muk­set (käyt­tö­ta­pauk­set) selvi­te­tään hank­keessa mukana olevien yhteis­työ­kump­pa­nei­den näkö­kul­masta sekä haas­ta­tel­laan eri käyt­tä­jä­ryh­miä mahdol­li­sim­man kattavasti.

Toinen hank­keen työpa­ke­teista keskit­tyy nyky­ai­kais­ten kiin­teis­tö­au­to­maa­tio­jär­jes­tel­mien ominai­suuk­sien ja tarjon­nan selvi­tyk­seen sekä niiden tuot­ta­man tiedon saata­vuu­teen ja käytet­tä­vyy­teen. Lisäksi selvi­te­tään nyky­ai­kais­ten IoT-järjes­tel­mien, ennen kaikkea langat­to­mien tiedon­ke­ruu­jär­jes­tel­mien, sovel­tu­vuutta kiin­teis­tö­au­to­maa­tio­jär­jes­tel­mien tuki­jär­jes­tel­mäksi esimer­kiksi laajen­ta­maan kiin­teis­töön kohdis­tu­via mittauk­sia tai seuran­taa. Esimerk­kinä huoneen käyt­tö­as­teen seuranta käyt­tä­jä­mää­rää tark­kai­le­valla senso­rilla. Varsin­kin sanee­raus­koh­teissa jälki­kä­teen helposti asen­net­tava langa­ton järjes­telmä mahdol­lis­taa tiedon­ke­ruun laajen­ta­mi­sen järke­villä kustan­nuk­silla. Hank­keessa tutki­taan myös eri pilvi­pal­ve­lua­lus­to­jen, esimerk­kinä Micro­sof­tin Azure, tarjon­taa, jota voidaan sovel­taa kiin­teis­tö­tie­don hallin­nassa ja digi­taa­lis­ten kaksos­ten toteu­tuk­sessa. Monet pilvi­pal­ve­lut tarjoa­vat myös erilai­sia BI (Busi­ness Intel­li­gence) työka­luja tiedon tuot­ta­mi­seen ja visua­li­soin­tiin datamassasta.

Kolman­nessa työpa­ke­tissa selvi­te­tään kiin­teis­tö­tie­don hallin­taan liit­ty­vien järjes­tel­mien ja alus­to­jen nyky­ti­lan­netta sekä niiden tarjoa­mien palve­lu­jen laajuutta ja käytet­tä­vyyttä ensim­mäi­sen työpa­ke­tin käyt­tö­ta­paus­vaa­ti­muk­siin verrat­tuna. Hank­keessa tutus­tu­taan esimer­kiksi moder­nien kiin­teis­tö­au­to­maa­tio­jär­jes­tel­mien lisä­pal­ve­lui­hin, kuten pilvi­pal­ve­luina tarjot­ta­viin rapor­toin­tei­hin ja analy­tiik­ka­pal­ve­lui­hin sekä erilai­siin kehit­teillä oleviin tiedon­hal­lin­nan alus­toi­hin kuten Plat­form of Trust ja KEKO Ekosysteemi.

Neljän­neksi hank­keessa toteu­te­taan kiin­teis­tön digi­taa­li­nen kakso­nen tai kakso­set, kohteena Kare­lian Wärt­silä-kampuk­sen C-osa ja mahdol­li­sesti muita sovel­tu­via kohteita. Yksi digi­taa­li­sen kakso­sen ilmen­tymä voi olla digi­taa­li­nen (AR/XR) malli, johon tuodaan esimer­kiksi kulutus-, olosuhde- ja käyt­tä­jä­tie­toja näky­viin. Muita esimerk­kejä digi­taa­lis­ten kaksos­ten ilmen­ty­mistä ovat ener­gia­si­mu­loin­ti­mal­lit tai talo­tek­nii­kan simulointimallit.

Uutta osaa­mista Kare­li­aan ja Pohjois-Karjalaan

Digital Twin -hanke tuottaa uutta osaa­mista talo­tek­nii­kan, raken­nus­tek­nii­kan ja tieto­jen­kä­sit­te­lyn opetuk­seen Kare­lian sisällä. Lisäksi hank­keen aikana on tarkoi­tus lisätä paikal­lista osaa­mista Pohjois-Karja­lan yritys­ten sisällä tarjoa­malla kohdis­tet­tuja koulu­tuk­sia. Hank­keen suun­ni­tel­missa on myös usean semi­naa­rin sarja, joka omalta osal­taan auttaa sekä kerää­mään tietoa eri toimi­joilta, että luomaan paikal­li­sia osaa­ja­ver­kos­toja kiin­teis­tö­jen digi­ta­li­soin­nin ympärille.

Hanketta toteut­ta­vat Kare­liassa Ossi Laak­ko­nen (projek­ti­pääl­likkö) ja Jari Kuusisto (projek­ti­asian­tun­tija). Opet­taja-asian­tun­tija tulee mukaan myöhem­mässä vaiheessa, kun oikea osaa­mis­pro­fiili kysei­selle henki­lölle selviää hank­keen pyöräh­det­tyä kunnolla käyn­tiin. Hank­keen etene­mi­sestä tullaan vies­ti­mään Kare­lian viestintäkanavissa.

Kirjoit­ta­jat:

Ossi Laak­ko­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu
Jari Kuusisto, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu
Jyrki Kank­ku­nen, koulu­tus­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuva:  xf747695427 Pixa­baystä