Aurin­koe­ner­gian ja puupolt­toai­neen hyödyn­tä­mistä kehi­te­tään energiapuistossa

Sirk­ka­laan raken­net­tiin vuonna 2014 valta­kun­nal­li­sesti ainut­laa­tui­nen uusiu­tu­van ener­gian tutki­mus-, kehitys- ja oppi­mi­sym­pä­ristö. Ener­gia­puisto on tarjon­nut sen vieraille helpon mahdol­li­suu­den kokeilla ja tutus­tua uusiin teknii­koi­hin ja ratkai­sui­hin ennen mahdol­li­sia omia investointia.

Sirk­ka­lan Ener­gia­puis­ton raken­ta­mi­nen aloi­tet­tiin vuonna 2014 Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­has­ton tuke­malla kehit­tä­mis- ja inves­toin­ti­han­ke­ko­ko­nai­suu­della. Ener­gia­puisto sisäl­tää laajan vali­koi­man puuta ener­gian­läh­tee­nään käyt­tä­viä sähkön ja lämmön­tuo­tan­to­lait­teita, sekä useita aurin­gosta ener­giaa tuot­ta­via yhdistelmiä.

Hankit­taessa lait­teita ne olivat tavalla tai toisella ainut­laa­tui­sia tai ainakin vähem­män tunnet­tuja ratkai­suita. Ener­gia­puis­ton lait­teet esit­te­le­vät uusia teknii­koita inves­toin­neista kiin­nos­tu­neille ja tuot­ta­vat puolu­ee­tonta tietoa päätök­sen­teon tueksi.

Sirk­ka­lan Ener­gia­puis­toon raken­tui lopulta aurin­koe­ner­giaa ja puupolt­toai­neita hyödyn­tä­vien kiin­teis­tö­ko­ko­luo­kan tuotan­to­lait­tei­den demon­strointi- ja pilotointiympäristö.

Hyötyä koulu­tuk­selle, yrityk­sille ja kehittäjille

Ener­gia­puis­tossa on käynyt tasai­sen virtana vierai­li­joita ja lait­teis­toja sekä toimin­taa on esitelty lukui­sille eri vierailijaryhmille.

Raken­ta­mi­sen käyn­nis­tä­neessä hank­keessa tarkas­tel­tiin useita erilai­sia toimin­ta­mal­leja, joilla ener­gia­puis­ton laite­kan­nan hyödyn­tä­mi­nen sekä toimin­taym­pä­ris­tön pitkä­jän­tei­nen toiminta ja yllä­pito saatai­siin optimoitua.

Jatku­vassa käytössä oleva moni­puo­li­nen laite­kanta tarjoaa alustan uusille opin­näy­te­töille sekä harjoit­te­luille, joita on tehty yhdessä yritys­ten kanssa.

Tärkeinä teki­jöinä tarkas­te­luissa olivat tekni­sen laite- ja ympä­ris­tö­ko­ko­nai­suu­den integrointi Kare­lian perus­kou­lu­tuk­seen ja kehit­tä­mis­toi­min­taan ja yhteis­työ energia-alan yritys­ten ja alan kehit­tä­mi­sor­ga­ni­saa­tioi­den kanssa.

Muutto takana ja ehkä edessä

Ener­gia­puis­ton toimin­taym­pä­ris­tössä tapah­tui suuria muutok­sia jo alku­pe­räi­sen hank­keen aikana. Sirk­ka­lassa joudut­tiin teke­mään muutok­sia syksyllä 2016, kun saman kiin­teis­tön yhtey­teen muutti Ranta­ky­lästä satoja koulu­lai­sia. Tämä aiheutti kiin­teis­tön piha-alueella mitta­via muutostöitä.

Vuonna 2021 ollaan suun­nit­te­le­massa Ener­gia­puis­ton toimin­to­jen siir­tä­mistä uuteen, parem­min tarkoi­tuk­seen sopi­vaan sijain­tiin. Uutta sijain­tia on haettu etenkin Wärt­silä-kampuk­selta, jossa suurin osa Ener­gia­puis­toa käyt­tä­vistä opis­ke­li­joista suorit­taa opintojaan.

Ener­gia­puis­tossa on käynyt tasai­sen virtana vierai­li­joita ja lait­teis­toja sekä toimin­taa on esitelty lukui­sille eri vierailijaryhmille.

Ener­gia­puis­ton isoim­mat inves­toin­nit tehtiin hanke­ko­ko­nai­suu­dessa kolmessa hank­keessa. Ener­gia­puis­ton toiminta nivou­tui jo hanke­ai­kana voimak­kaasti yhteen Kare­lian koulu­tus- ja opetus­toi­min­nan kanssa.

Inves­toi­tua laite­kan­taa sekä niiden ympä­rille raken­net­tua toimin­taa on käytetty alus­tana useissa ympä­ris­tö­tek­no­lo­gian sekä kone­tek­nii­kan opin­näy­te­töissä ja useissa Kare­lian hank­keissa. Lisäksi kolme opis­ke­li­jaa on suorit­ta­nut AMK-insi­nöö­ri­kou­lu­tuk­seen kuulu­van harjoit­te­lu­jak­son Ener­gia­puis­ton yhteydessä.

Tulok­sia etenkin puupolt­toai­neen parissa

Varsi­nai­sen hankea­jan (2014–2017) kuluessa opis­ke­lija- ja koulu­tusyh­teis­työ on ollut vahvinta puupolt­toai­nei­den hyödyn­tä­mi­sen parissa.

Työtä on tehty muun muassa hakkeella toimi­van sähkön ja lämmön yhteis­tuo­tan­toon keskit­ty­vän CHP-lait­teis­ton sekä siihen liit­ty­vän toimin­ta­ko­ko­nai­suu­den kehit­tä­mi­sessä, pien­kat­tila- ja poltin­tek­nii­kan koulu­tuk­sessa, sekä puupolt­toai­nei­den jalos­ta­mi­sessa sekä laadun arvioinnissa.

Hankea­jan jälkeen Ener­gia­puisto on jatka­nut kiin­teää laaja-alaista yhteis­työtä eri opin­to­suun­tien kanssa. Jatku­vassa käytössä oleva moni­puo­li­nen laite­kanta tarjoaa alustan uusille opin­näy­te­töille sekä harjoit­te­luille, joita on tehty yhdessä yritys­ten kanssa.

Erityi­sesti pk-sekto­rin yritys­ten kanssa tehtävä jatkuva yhteis­työ tarjoaa opis­ke­li­joilla hyvän mahdol­li­suu­den päästä mukaan energia-alan yritys­ten kehit­tä­mis­toi­min­taan sekä sitä kautta myös työelämään.

Tieto leviää yhteistyöverkostoissa

Sirk­ka­lan Ener­gia­puis­ton hanke­ai­kana on saatu aikaan laaja kansal­li­nen ja kansain­vä­li­nen yhteis­työ­ver­kosto, joka tuo enene­vässä määrin uutta tunnet­tuutta sekä todel­li­sia yhtei­siä kehit­tä­mis­hank­keita Ener­gia­puis­ton laite­kan­nan parissa.

Sekä tutki­mus- ja koulu­tusor­ga­ni­saa­tioi­den että yritys­ten kanssa tehtävä kansain­vä­li­nen yhteis­työ uusiu­tu­van ener­gian parissa on tärkeässä roolissa Ener­gia­puis­ton jatkohyödyntämisessä.

Erityi­sesti puuhun perus­tu­van CHP-tuotan­non merki­tys on voimak­kaassa kasvussa kansain­vä­li­sesti. Siksi Ener­gia­puis­ton koke­muk­set ja toteu­tus toimi­vat erin­omai­sena maamerk­kinä hanke­ko­ko­nai­suu­den tuloksista.

Volter 40 – hakkeella toimiva pien-CHP

Yksi esimerkki Ener­gia­puis­ton lait­teis­tosta on Volter 40. Se on kont­tiin sijoi­tettu siir­ret­tävä CHP-laitos, jolla tuote­taan saman­ai­kai­sesti lämpöä ja sähköä puuha­ketta ener­gia­läh­teenä käyttäen.

Hake kaasu­te­taan kaasu­ge­ne­raat­to­rissa ja syntyvä kaasu käyte­tään moot­to­rin polt­toai­neeksi. Moot­tori pyörit­tää gene­raat­to­ria sähkön tuot­ta­mi­seksi. Sekä kaasu­ge­ne­raat­to­rista, että moot­to­rista syntyvä lämpö otetaan talteen ja se on käytet­tä­vissä veden lämmittämiseen.

Laitos toimii täysin auto­maat­ti­sesti ja sitä voidaan seurata verkon kautta. Laitosta voidaan tarvit­taessa käyttää itse­näi­sesti ja täysin irti sähköverkosta.

Kirjoit­taja:
Ville Kuit­ti­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu