ihmisiä seisoo ja istuu valkokankaan edessä

Opis­ke­li­jay­rit­tä­jyy­den tuki­jasta ammat­ti­lais­ten yrittäjyysohjelmaksi

Draft-yrit­tä­jyys­oh­jelma on pitkäi­käi­nen korkean osaa­mi­sen yrit­tä­jyy­den tukija. Kohta kymmen­vuo­tias oppi­lai­tos­ten yhtei­nen ylimaa­kun­nal­li­nen ohjelma on laajen­tu­massa yksit­täis­ten tiimien valmen­ta­jasta ja rahoit­ta­jasta käytän­nöl­lis­ten digi­taa­lis­ten hyöty­jul­kai­su­jen tuot­ta­jaksi ja koko maakun­nan yrit­tä­jyyttä edis­tä­väksi mediaksi.

Draft-ohjelma, viral­li­selta nimel­tään Draft Program, on yksi Suomen pitkäi­käi­sim­mistä yhtä­jak­soi­sesti toimi­neista korkea­kou­lu­jen yrit­tä­jyys­oh­jel­mista. Draftin juuret ovat vuosina 2008–2011 toimi­neessa silloi­sen Tekesin TULI-ohjel­massa, missä haet­tiin opis­ke­li­joilta ja henki­lö­kun­nalta hyviä kaupal­lis­tet­ta­via ideoita.

Draf­tiksi nimeä­mi­sen jälkeen vuonna 2012 Karelia ja UEF yhdis­ti­vät voimansa yrit­tä­jyy­den edis­tä­mi­sessä. Ohjel­man kautta autet­tiin korkea­kou­lu­jen oman rahoi­tuk­sen turvin erityi­sesti opis­ke­li­ja­tii­mejä kokei­le­maan ja selvit­tä­mään liikei­deansa kannat­ta­vuutta. Vuoteen 2018 mennessä ohjelma oli laajen­tu­nut niin, että Pohjois-Karja­lassa mukaan liittyi Riveria ja Pohjois-Savossa Savonia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Savon koulutuskuntayhtymä.

Näiden vuosien aikana Draft on ollut monille se ensim­mäi­nen matalan kynnyk­sen auttaja yrit­tä­jyys­po­lulla, ennen kuin he ovat siir­ty­neet esimer­kiksi Busi­ness Joen­suun tarjoa­mien palve­lui­den piiriin.

12 uutta yritystä viimei­sen parin vuoden aikana

Nyky­muo­toi­nen Draft-ohjelma tarjoaa mukaan vali­tuille tiimeille neljä valmen­nus­jak­soa ja 1000 euroa mikro­ra­hoi­tusta. Parhaat tiimit voidaan valita jatko­val­men­nuk­seen ja 3000 euron lisä­ra­hoi­tuk­sen saajiksi. Jokai­nen mukaan valittu tiimi saa vähin­tään yhden oman valmen­ta­jan. Valmen­ta­jan kanssa määri­tel­lään ohjel­man aikana toteu­tet­ta­vat kehittämistehtävät.

Ensim­mäis­ten toimin­ta­vuo­sien opis­ke­li­ja­fo­kus on laajen­tu­nut aikuis­opis­ke­li­joi­hin, oppi­lai­tos­ten henki­lö­kun­taan ja alum­nei­hin. Ohjel­massa on opittu tunnis­ta­maan vastuu siitä, että ohjel­man tuki ohja­taan tiimeille, joilla on parhaim­mat mahdol­li­suu­det onnis­tua. Tämä näkyy ohjel­maan valit­tu­jen tiimin keski-iän nousuna. Samalla resurs­sit on fokusoitu niin, että koko maakun­nan saama hyöty on mahdol­li­sim­man suuri.

Paino­tus kantaa hedel­mää, sillä viimei­sen parin vuoden aikana ohjel­maan osal­lis­tu­neet ovat perus­ta­neet 12 yritystä. Naisten rooli koros­tuu, sillä perus­te­tuista yrityk­sistä yhdek­sän on naisten perustamia.

Tutkiva yrit­tä­jyys auttaa muita 

Viimei­sen kahden vuoden aikana Draft-ohjel­massa on lansee­rattu kansain­vä­li­ses­ti­kin uutta tutki­van yrit­tä­jyy­den -mallia (eng. explo­ra­tory entrepre­neurs­hip). Tutkiva yrit­tä­jyys tarkoit­taa sitä, että ammat­ti­kor­kea­kou­lusta tuleva yritys­val­men­taja muuntaa tiimin kanssa työs­ken­te­lystä saadut uudet opit niin kutsu­tuiksi hyöty­jul­kai­suiksi. Hyöty­jul­kai­suja ovat mm. blogi­kir­joi­tuk­set, oppaat, videot ja podcastit.

Näiden vuosien aikana Draft on ollut monille se ensim­mäi­nen matalan kynnyk­sen auttaja yrit­tä­jyys­po­lulla, ennen kuin he ovat siir­ty­neet esimer­kiksi Busi­ness Joen­suun tarjoa­mien palve­lui­den piiriin.

Draft-ohjel­massa jokai­nen tiimi nähdään retki­kun­tana, jonka kautta voidaan oppia kysei­sen toimia­lan yrit­tä­jyys­po­lun kään­teistä oman maakun­nan näkö­kul­masta. Esimer­kiksi ohjel­man sivuilla julkais­tut Juuriska Oy:n opit matkalla glutee­nit­to­man hapan­juu­ri­lei­po­mon perus­ta­mi­seen autta­vat monia tulevia leipureita.

Samalla ammat­ti­kor­kea­kou­lun asian­tun­ti­joilla on mahdol­li­suus sovel­taa uusim­pia yritys­ke­hit­tä­mi­sen työka­luja ja tuottaa tietoa niiden sovel­tu­vuu­dessa paikal­li­seen konteks­tiin ja toimia­lalle. Esimerk­kejä Draft-ohjel­massa pilo­toi­duista työka­luista ovat mm. kään­tei­nen tulos­las­kelma ja yhden sivun liiketoimintasuunnitelma.

Tekno­lo­giay­rit­täjä ja fysio­te­ra­pian lehtori

Kare­lian fysio­te­ra­pian lehto­rin Anneli Muonan vuonna 2013 perus­tama CareCare Oy on hieno esimerkki Draft-ohjel­maan osal­lis­tu­neen tiimin yrit­tä­jyys­po­lusta ja moni­ta­soi­sesta merki­tyk­sestä myös ammat­ti­kor­kea­kou­lun opetuk­sen kehittämiselle.

CareCa­ren päätuote on tervey­den­huol­toon vanhuk­sille tarkoi­te­tut pito­su­kat, jotka ehkäi­se­vät liukas­tu­mi­sia kuivissa ja kosteissa sisä­ti­loissa. Suomen mark­ki­nassa yritys on saavut­ta­nut 60 % mark­ki­nao­suu­den ja kansain­vä­listä myyntiä on käyn­nis­telty muun muassa Tanskan kautta. Anneli Muonan mukaan matka­lau­kut on jo pakattu tulevia alan messuja varten, jonne pääs­tään, kunhan koro­na­ku­ri­mus helpottaa.

CareCare valmis­taa muun muassa liukas­tu­mista ehkäi­se­viä pitosukkia.

Draft-ohjelma oli ensim­mäi­nen stoppi CareCa­ren ja Muonan polulla, ja ohjel­massa keski­tyt­tiin tuol­loin liike­toi­min­nan kannalta tärkei­siin imma­te­ri­aa­lioi­keus­asioi­hin. Lehto­rin työn rinnalla harjoi­tettu yrit­tä­jyys on Anneli Muonan mukaan laajen­ta­nut merkit­tä­vällä tavalla ymmär­rystä tervey­den­huol­to­jär­jes­tel­mämme yksi­tyi­sen puolen toiminnasta. 

Perin­tei­sesti sotea­lan ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tus on ollut keskit­ty­nyt yhteis­työ­hön suurten julki­sen sekto­rin toimi­joi­den kanssa, mutta yrit­tä­jyy­tensä ansiosta Muona on pysty­nyt tuomaan sekä opis­ke­li­joille että kolle­goille kaupal­li­sen toimi­jan tärkeää näkökulmaa.

Malli­ti­lalla viljel­lään hyviä käytäntöjä

Draft-ohjel­man tule­vai­suus näyt­täy­tyy jännit­tä­vänä. Tutki­van yrit­tä­jyy­den -toimin­ta­mal­lin ansiosta ohjelma on muut­tu­massa alueel­li­sesta toimi­jasta valta­kun­nal­li­seksi tärkeän yrit­tä­jyys­tie­don tuot­ta­jaksi. Tämän ansiosta ohjel­man vaikut­ta­vuus ulottuu paljon pelkäs­tään ohjel­maan osal­lis­tu­via tiimejä laajem­malle alueelle.

Tutki­van yrit­tä­jyy­den mallin kautta on löyty­mässä luon­tai­nen paikka oppi­lai­tos­ten yhtei­selle yrit­tä­jyys­oh­jel­malle maakun­nal­li­sessa yrit­tä­jyy­den edis­tä­mi­sen ekosys­tee­missä elin­kei­no­yh­tiöi­den ja yrit­tä­jä­jär­jes­tö­jen kump­pa­nina. Kuulu­han uuden tiedon etsi­mi­nen ja hyöty­jul­kai­su­jen tuot­ta­mi­nen korkea­kou­lu­jen ydintehtäviin.

Malliy­ri­tys­ten kautta herä­tel­lään uudel­leen henkiin vuosi­sa­taista malli­ti­la­jär­jes­tel­mää, jonka avulla kehi­tet­tiin maata­loutta myös Pohjois-Karjalassa.

Parin seuraa­van vuoden aikana Draft-ohjel­massa aiotaan kokeilla yhteis­työtä niin kutsut­tu­jen malliy­ri­tys­ten kanssa. Malliy­ri­tyk­set ovat menes­ty­neitä yrityk­siä, jotka halua­vat avata ovensa yrit­tä­jyys­po­lun alku­pät­kää kulke­ville. Malliy­ri­tys­ten tarinan ja ratkai­su­jen kautta voivat alkavat yrit­tä­jät kiih­dy­te­tysti oppia kent­tä­tes­ta­tuista hyvistä käytännöistä.

Malliy­ri­tys­ten kautta herä­tel­lään uudel­leen henkiin vuosi­sa­taista malli­ti­la­jär­jes­tel­mää, jonka avulla kehi­tet­tiin maata­loutta myös Pohjois-Karjalassa.

Teksti:
Heikki Immonen, yliopet­taja, Karelia-ammattikorkeakoulu