ihmisiä seisoo yritysvierailulla pietarissa

Vakiin­tu­neet verkos­tot ovat Venäjä-yhteis­työn perusta

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulla on ollut pitkään vakiin­tu­neet yhteis­työ­ver­kos­tot Venä­jälle ja erityi­sesti Karja­lan Tasa­val­lan alueelle. Näitä verkos­toja on hyödyn­netty vahvasti myös yhtei­sessä tutki­mus- ja kehit­tä­mis­työssä. Tämä on luon­nol­lista rajan lähei­syy­den vuoksi etenkin siksi, koska molem­milla puolin rajaa on yhteistä histo­riaa ja kulttuuriperimää.

Tärkeim­pinä instru­ment­teina Kare­lian ja sen venä­läis­kump­pa­nien yhtei­sessä tutki­mus- ja kehit­tä­mis­toi­min­nassa ovat olleet edel­li­sen rahoi­tus­kau­den ENPI CBC- ja nykyi­sen rahoi­tus­kau­den Karelia CBC -EU-rahoitukset. 

Edel­li­sellä rahoi­tus­kau­della Kare­lialla oli näissä ohjel­missa kaik­ki­neen seit­se­män ja kaudella 2014–2022 viisi hanketta. Tuoreim­pia kehit­tä­mis­hank­keita ovat olleet elokuva-alaa kehit­tä­nyt Lokki, Kalitka-ruoka­mat­kai­lu­hanke, yritys­ten vientiä ja inves­toin­teja kehit­tä­nyt Highway for Growth, hyvin­voin­ti­mat­kai­lu­hanke Karelia Well­ness sekä kult­tuu­ria­lan toimi­joi­den toimin­tae­del­ly­tys­ten kehit­tä­mis­hanke Kult­tuu­ria kaikille aisteille.

Hanke­toi­min­taa integroi­tiin myös opetuk­seen. Esimer­kiksi Highway for Growth -hank­keessa toteu­tet­tiin kaksi inten­sii­vi­kurs­sia, joista yksi oli Joen­suussa ja yksi Petros­koissa. Koronan vuoksi vuoden 2020 inten­sii­vi­kurs­sit toteu­tet­tiin etäyh­teyk­sillä. Kare­liasta hank­kee­seen osal­lis­tui IB:n, matkai­lun ja Virka­mie­sa­ka­te­mia Ranepan 48 opis­ke­li­jaa. Opis­ke­li­jat toteut­ti­vat hank­keen aikana mark­ki­na­sel­vi­tyk­siä 12 yrityk­selle sekä Karja­lan Tasa­val­lan että Suomen alueilla.

Koulu­tusyh­teis­työn ytimessä ovat Petros­koin ja Pieta­rin aluei­den verkos­tot. Yhtei­siä inten­sii­vi­kurs­seja sekä molem­piin suun­tiin kohdis­tu­via opis­ke­lija- ja opet­ta­ja­vaih­toja on rahoi­tettu FIRST-ohjel­man tukemana.

Kump­pa­nuuk­sia synty­nyt eri toimin­to­jen kautta

Venäjä-toimin­noissa erityi­sen tärkeää ovat vakiin­tu­neet verkos­tot ja henki­lö­koh­tai­set ihmis­suh­teet. Kare­lialla jo vuosien ajan on ollut tiiviit suhteen Karja­lan tasa­val­lassa Petros­koin Valtio­ny­li­opis­ton, Virka­mie­sa­ka­te­mia Ranepan, Fede­raa­tio­joh­toi­sen Karja­lan tutki­mus­lai­tok­sen ja eri minis­te­riöi­den sekä niiden alai­suu­dessa toimi­vien järjes­tö­jen kanssa.

Muina kump­pa­neina ovat myös Petros­koin kaupunki sekä Karja­lan tasa­val­lan teol­li­suus- ja kaup­pa­ka­mari. Hyvä apu uusien kump­pa­nei­den löytä­mi­seksi on myös Suomen Petros­koin konsulaatti.

Rajan ylit­tä­vällä yhteis­työllä olemme lisää­mässä tois­temme ymmär­tä­mistä ja sitä kautta häivyt­tä­mällä rajalinjoja.

Kump­pa­nuu­det ovat synty­neet vuosien saatossa eri toimin­to­jen kautta. Vuosien takai­sessa Savo­nian ja Kare­lian ISAT-yhteis­työssä Venäjä-toimin­not oli yksi molem­pien korkea­kou­lu­jen painoa­loista. Lisäksi Venäjän hanke­toi­min­taan on alusta alkaen liit­ty­nyt kump­pa­nina Itä-Suomen yliopisto.

Edel­leen aktii­vi­sen UEF:n, Savo­nian ja Kare­lian Venäjä-yhteis­työ­ryh­män toiminta kohden­tuu tutki­mus-, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­toi­min­nan lisäksi Venäjä-opin­to­jen kehit­tä­mi­seen, yritys­kou­lu­tuk­seen sekä suoma­lais­ve­nä­läi­sen opetusa­lan yhteis­työ­ryh­mässä toimimiseen.

Hyvinä yhteyk­sien luojana ja tiedon välit­tä­jänä ovat olleet lisäksi Pohjois-Karja­lan Maakun­ta­lii­ton Venäjä-ryhmä, Pohjois-Karja­lan kaup­pa­ka­ma­rin Venäjä-jaos sekä Joen­suun kaupunki, jolla on myös Ystä­vyys­kau­pun­ki­suhde Petroskoihin.

Poliit­ti­set jännit­teet ovat vuosien saatossa vaih­del­leet ja nyt eletään vali­tet­ta­vasti kiris­ty­neissä EU-suhteissa. Juuri tänä aikana on tärkeää säilyt­tää monen tason yhtey­det ja verkos­tot siten, että tilan­teen muut­tuessa pääsemme nopeasti etene­mään ja kehit­tä­mään aluei­tamme ja toimin­to­jamme. Rajan ylit­tä­vällä yhteis­työllä olemme lisää­mässä tois­temme ymmär­tä­mistä ja sitä kautta häivyt­tä­mällä rajalinjoja.

Kirjoit­taja:
Raimo Moila­nen, koulu­tus­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu