Talo­yh­tiöistä ener­gia­toi­mi­joita ener­giayh­tei­sö­jen kautta

Talo­yh­tiöt ja niiden muodos­ta­mat ener­giayh­tei­söt ovat tule­vai­suu­dessa yhä merkit­tä­väm­piä ener­gia­toi­mi­joita. Erityi­sesti sähkön pien­tuo­tan­non osalta talo­yh­tiöi­hin liittyy paljon vielä hyödyn­tä­mä­töntä poten­ti­aa­lia. Suomessa on 90 000 asunto-osakeyh­tiötä, 142 000 raken­nusta ja 2,6 miljoo­naa asukasta. Ne muodos­ta­vat merkit­tä­vän roolin asumi­sen hiili­ja­lan­jäl­jen pienentämisessä.

EU:n uusiu­tu­van ener­gian direk­tiivi on määri­tel­lyt ener­giayh­tei­söt uusiksi ener­gia­toi­mi­joiksi, ja jäsen­maita edel­ly­te­tään pois­ta­maan hajau­te­tun ener­gia­tuo­tan­non esteitä. Suomessa talo­yh­tiöi­den roolia ener­gia­toi­mi­joina on alettu ratkoa viime vuosina eri toimen­pi­tein, kuten Valtio­neu­vos­ton asetuk­sella asuin­ra­ken­nus­ten energia-avus­tuk­sista vuonna 2019. Merkit­tävä edis­ty­sas­kel otet­tiin vuoden 2021 alussa, jolloin laki salli hyvi­tys­las­ken­ta­pe­rus­tei­set kiin­teis­tön sisäi­set ener­giayh­tei­söt. Myös Motiva ja alueel­li­set ener­gia­neu­vo­jat ovat kampan­joi­neet ener­gia­te­hok­kuu­desta ja uusiu­tu­valla tuote­tun ener­gian käytön lisää­mi­sestä taloyhtiöissä.

Tekno­lo­gian sekä mark­ki­noi­den kehitys on alen­ta­nut merkit­tä­västi kustan­nuk­sia pien­tuo­tan­non ratkai­suista ja se on tehnyt niistä talo­yh­tiöille kannat­ta­via. Talo­yh­tiöt ovat olleet pien­tuo­tan­non väliin­pu­toa­jia, koska tuki­me­ka­nis­meja ei ole niille aikai­sem­min suun­nattu. Energia-avustus talo­yh­tiöi­den ener­gia­te­hok­kuu­den paran­nuk­siin on pannut alan mark­ki­noita liik­keelle, jotka parhaassa tapauk­sessa tuot­ta­vat paljon uusia laajasti käyt­töö­no­tet­ta­via energiaratkaisuja.

Ener­giayh­tei­söt paran­ta­vat talo­yh­tiöi­den kannattavuutta

Ylemmän amk:n opin­näy­te­työs­säni Talo­yh­tiöi­den ener­giayh­tei­söt osana alueel­lista ener­gia­mur­rosta Pohjois-Karja­lassa tein kahdelle talo­yh­tiölle teknis­ta­lou­del­li­sen selvi­tyk­sen ener­giayh­tei­söistä. Opin­näy­te­työn mallin­net­ta­vina olevat talo­yh­tiöt edus­ti­vat kiin­teis­tön sisäi­siä ener­giayh­tei­sö­mal­leja, joissa yhtei­sön ener­gian­tuo­tanto, kulutus ja muut ener­gi­aan liit­ty­vät resurs­sit sijait­se­vat yhden ja saman kiin­teis­tön alueella. Opin­näy­te­työn toimek­sian­taja oli Kommu­ni­koiva Energia -hanke.

Toisessa talo­yh­tiössä tarkas­tel­tiin ener­giayh­tei­sö­jen hyvi­tys­las­ken­ta­mal­lia ja toisessa taka­mit­ta­roin­ti­mal­lia. Hyvi­tys­las­ken­ta­mal­lissa asuk­kai­sen sähkö­mit­ta­rit omistaa sähköyh­tiö, joka mittaa sekä laskut­taa asiak­kaita asun­to­jen sähkön kulu­tuk­sesta ja talo­yh­tiön yhtei­nen kulutus on vastik­keessa tai lasku­tettu erik­seen. Hyvi­tys­las­ken­ta­mal­lissa kiin­teis­tö­säh­kön kulu­tuk­sesta jäävä tuotanto voima­lasta jaetaan osak­kai­den omis­tus­suh­teessa asun­noille ja osuudet vähen­ne­tään osto­säh­köstä, kulutus tasa­taan tunnin mukaan. Mikäli tuotan­toa jää yli asun­to­jen kulu­tuk­sen, tuotanto laske­taan kiin­teis­tö­ver­kon ylijää­mänä jakeluverkkoon. 

Taka­mit­ta­roin­ti­mal­lissa talo­yh­tiö toimii sähkön tuot­ta­jana ja myyjänä, ja toimit­taa asuk­kaille sekä itse tuotet­tua että ulko­puo­lelta hankit­tua sähköä. Taka­mit­ta­roin­nissa aurin­ko­säh­köä tuote­taan omaan käyt­töön tekni­sesti samaan tapaan kuin esimer­kiksi omako­ti­talo- tai yritys­kiin­teis­töissä. Opin­näy­te­työn teknis­ta­lou­del­li­sessa selvi­tyk­sessä mallin­net­tiin talo­yh­tiöille aurin­koe­ner­giayh­teisö erilais­ten skenaa­rioi­den kautta. Skenaa­rioissa tarkas­tel­tiin eriko­koi­sia ener­giayh­tei­söjä, joihin oli liitetty myös sähkö­va­ras­toja, sähkö­au­toja sekä kulutusjoustoelementtejä.

Opin­näy­te­työn tulos­ten perus­teella voitiin muodos­taa käsitys talo­yh­tiöi­den poten­ti­aa­lista ener­gia­toi­mi­joina sekä ener­giayh­tei­sö­jen kannat­ta­vuu­desta. Hyvi­tys­las­ken­ta­mal­lin salli­mi­nen talo­yh­tiöille nostaa talo­yh­tiöi­den ener­giayh­tei­sö­jen pien­tuo­tan­to­po­ten­ti­aa­lin 3-4 kertai­seksi enti­seen vain talo­yh­tiön yhtei­sen kiin­teis­tö­säh­kön korvaa­mi­seen pien­tuo­tan­nolla verrat­tuna, sekä paran­taa merkit­tä­västi järjes­tel­män kannattavuutta.

Kannat­ta­vuus­las­kel­mien mukaan keski­mää­rin talo­yh­tiö­muo­toi­sen ener­giayh­tei­sön takai­sin­mak­suaika on noin 15 vuotta tai alle, kun järjes­tel­mä­koko on yli 15 kW ja sähkön hinta on yli 12 snt/kWh. Järjes­tel­män oletettu elin­kaari on 30 vuotta. Elin­kaa­ren ajalta laskettu aurin­ko­säh­kön tuotan­to­kus­tan­nus (LCOE) on noin 5,9 snt/kWh. On toki huomioi­tava, että kannat­ta­vuusa­na­lyy­sien osalta sähkön hintaan liittyy epävar­muus­te­ki­jöitä, vaikka trendi onkin ollut pitkään keski­mää­rin nouseva.

Kannat­ta­vuus on sitä parempi mitä isom­masta järjes­tel­mästä sekä järjes­tel­män omakäyt­tö­as­teesta on kysymys, koska silloin ener­giayh­tei­sön ulko­puo­lelta tulevan ener­gian korvaa­mi­nen olisi mahdol­li­sim­man suurta. Lisäksi suurem­man järjes­tel­män kustan­nus asen­net­tua kilowat­tia kohti on pienempi.

Sähkö­va­ras­ton avulla ener­giayh­tei­sön järjes­tel­mä­ko­ko­luokka voidaan 2-3 kertais­taa. Sähkö­va­ras­ton hyöty tulee ensi­si­jai­sesti kasvat­ta­malla omakäyt­tö­as­tetta ostoe­ner­gian, siir­to­mak­su­jen ja sähkö­ve­ron osalta. Sähkö­va­ras­to­jen moni­puo­li­nen käyttö voi tarkoit­taa ajal­li­sesti halvem­man sähkön varas­toin­tia, kulutus- ja kysyn­tä­jous­to­pal­ve­luita tai ener­giayh­tei­sön omien teho­huip­pu­jen leik­kaa­mista. Myös sähkö­va­ras­to­jen mahdol­li­siin tulo­vir­toi­hin liittyy kuiten­kin vielä paljon hinnoit­te­lu­ris­kiä. Toisaalta sähkö­va­ras­to­jen kustan­nus­ten alen­tu­mi­sen osalta on nähtä­vissä saman­lai­nen trendi kuin mitä aurin­ko­säh­kö­pa­nee­leissa on viime vuosina nähty.

Ener­giayh­tei­sö­jen kannalta myös kulu­tus­jousto tulee olemaan keskei­sessä roolissa talo­yh­tiöille lait­teis­to­jen hyöty­suh­teen ja käyt­tö­as­teen paran­ta­mi­sessa sekä kustan­nus­ten leik­kaa­mi­sessa. Talo­yh­tiön kannalta kulu­tus­jous­to­re­surs­sei­hin voidaan lukea kaikki etäoh­jauk­seen kyke­ne­vät sähkö­läm­mi­tys­kuor­mat, irti­kyt­ket­tä­vät kuormat (pumput, valais­tus ja ilman­vaihto), sähkö­va­ras­tot, sähkö­au­to­jen lataus­kuor­mat sekä varavoimakoneet.

Ener­giayh­tei­söt vielä alkutekijöissään

Ener­giayh­tei­söt ilmiönä liit­ty­vät paitsi ener­gian­tuo­tan­non murrok­seen ja digi­ta­li­saa­tioon, myös ihmis­ten käyt­täy­ty­mi­sen muut­tu­mi­seen. Kustan­nus­hyö­dyn ohella moti­vaa­tiot ener­giayh­tei­söjä kohtaan voivat liittyä vahvasti myös ympä­ris­tö­ar­voi­hin sekä pienem­pään riip­pu­vuu­teen ulko­puo­li­sesta ener­gian­tuo­tan­nosta. Nämä seikat on hyvä huomioida, kun mieti­tään palve­lun­tuot­ta­jan näkö­kul­masta hyöty­nä­kö­kul­mia, laatua sekä lisä­ar­voa palve­luille ja tuotteille.

Käytet­tä­vissä olevat hajau­te­tut ener­gia­tek­no­lo­giat ovat jo pääosin täysin integroi­ta­vissa talo­yh­tiö­ta­solle. Merkit­tävä ratkais­tava asia kannat­ta­vuu­den paran­ta­mi­sessa sekä tekno­lo­gioi­den laajem­massa käyt­töö­no­tossa ovat kuiten­kin inte­graa­tion tarvit­se­mat älyk­käät digi­taa­li­set alustat ja toimin­ta­mal­lit. Asiak­kaan rooli tulee muut­tu­maan ener­gia­jär­jes­tel­mässä yhä enemmän siten, että kulut­ta­jasta tulee myös ener­gian tuot­taja, ener­gian myyjä sekä ener­gia­pal­ve­lui­den tarjoaja. Ener­gia­jär­jes­tel­mään tarvi­taan uusia toimin­ta­mal­leja, kuten yhtei­söl­li­siä sähkö­kau­pan alus­toja, jotka voivat perus­tua esimer­kiksi vertais­verk­koi­hin. Niiden avulla ener­giayh­tei­söt voivat käydä kauppaa ener­gialla tai ener­gian jous­toilla sisäi­sesti tai tois­tensa kanssa.

Ener­giayh­tei­söt voivat olla suun­nan­näyt­tä­jiä ener­gia­mur­rok­sessa. Tarvi­taan kuiten­kin vielä paljon lisää tietoa, käytän­nön pilot­teja sekä koke­muk­sia hyväksi havai­tuista toimin­ta­ta­voista. Kommu­ni­koiva energia -hanke on osal­taan teke­mässä tätä työtä ener­giayh­tei­sö­jen kehittämiseksi.


Kirjoit­taja

Kim Blom­qvist, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu