Koro­na­vi­rus vauh­dit­ta­jana : koke­muk­sia etätyöstä

Koro­na­pan­de­mian puhjet­tua myös täällä Pohjois-Karja­lassa maalis­kuussa 2020, siir­ryin ensim­mäi­sen kerran 40-vuoti­sen työurani aikana etätyöhön.

Asun Joen­suun kaupun­gin maaseu­tua­lu­eella yli 40 km:n päässä työpai­kas­tani Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Tikka­rin­teen kampuk­selta. Työmat­kan kesto on ajal­li­sesti 45-50 min., kelio­lo­suh­teista riip­puen tunti­kin suun­taansa. Työmat­kan ajami­sesta tulee 5-päiväi­seen työviik­koon tunteja yhden lisä­työ­päi­vän edestä.

Miksi ei sitten etätyö­hön jo aiemmin? Esteenä on ollut oma epäi­lyni nettiyh­teyk­sien riit­tä­västä toimi­vuu­desta, vaikka pitkän työmat­kan ajami­sen takia asia on mietin­nässä ollutkin.

Maaseu­tua­lu­eella asuvana puhe­li­men (kännykkä, älypu­he­lin) toiminta on rajal­li­nen. Tieto­kone (läppäri, iPad) toimii vain tietyissä paikoissa. Toimi­vuus operaat­to­rien välillä eroaa niin paljon, että operaat­to­rilla on väliä ja 5G-yhteys­kin on vielä unelmaa.

Etätyö­hön maalis­kuussa 2020

Työpu­he­lin, läppäri tela­koi­neen ja lataus­lait­tei­neen tieto­ko­ne­lauk­kuun ja seik­kailu etätyön maail­maan ensim­mäistä kertaa työuran aikana on valmis alka­maan, juuri edel­li­sellä viikolla pidetyn loman jatkoksi. Lomalla uutisia seuran­neena oli kodin verk­ko­yh­teyk­sil­tään toimi­vin nurk­kaus siivottu etätyövalmiuteen.

Ensim­mäi­nen kokeilu: tieto­hal­lin­non etätyö­pöytä- ja VPN-yhteys­oh­jeis­tus esille, piuhat paikal­leen, virta päälle ja jännit­tä­mään – ainakin tieto­kone avautuu. VPN päälle – Kare­lian verk­koon­kin pääsee. Etätyö­pöy­täyh­teys­kin toimi sitten myöhem­min, kun sitä tarvit­tiin. Helpo­tus työpäi­vän aloi­tuk­sesta – ainakin yhtey­det toimivat.

Tämähän alkaa­kin parem­min kuin ikinä uskoin – tässä vaiheessa kiitos kuuluu Kare­lian tieto­hal­lin­nolle, jossa varmasti oli muuten­kin kiireistä. Etätyö­val­miu­den raken­ta­mi­seen oli selkeä ohjeistus.

Keväästä kesään mentäessä, koro­na­pan­de­mian ja etätyön jatkuessa, pitikin alkaa miettiä pidem­pää selviy­ty­mistä etätyö­läi­senä kotona. Hankin kotiini pari näyttöä, näppäi­mis­tön, hiiren, säädet­tä­vän työpöy­dän ja työtuo­lin. Tieto­lii­ken­neyh­teyk­siä varmis­ta­maan asen­net­tiin lisä­an­tenni. Työhuo­ne­nurk­kaus alkoi­kin näyttää jo ihan asial­li­selta ja toimi­valta minitoimistolta.

Elokuu 2020 aloi­tet­tiin osit­tai­sella työhön paluulla. Etätyö­so­pi­muk­sia ja -suosi­tuk­sia laadit­tiin tilan­tee­seen mukau­tuen.  Marras­kuussa 2020 koko Karelia siirtyi etäope­tuk­seen ja suurim­malta osin myös henki­lö­kunta takai­sin etätyöhön.

Tätä kirjoit­taes­sani marras­kuun alussa 2021 Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa pure­taan maski­suo­si­tuk­sia ja lähio­pe­tuk­seen­kin ollaan palattu. Etätyöstä ollaan laati­massa moni­paik­ka­työn peri­aat­teita, joten paluuta saman­lai­seen työar­keen ei Kare­lias­sa­kaan enää tulla näke­mään, ja hyvä niin.

Digi­loik­kaa…

Uusien toimin­ta­ta­po­jen etsi­mi­nen muut­tu­neessa tilan­teessa alkoi ensim­mäi­sestä etätyö­päi­västä ja jatkuu edelleen.

Kare­liassa Skype vaihtui Team­siin. Päivit­täi­set puhe­lin­soi­tot pikku­hil­jaa Teams-puhe­lui­hin ja oman työyh­tei­sön kahvi­het­ket Teamsin virtuaalikahvitilaisuuksiin.

Pape­ris­ten asia­kir­jo­jen asia­tar­kas­tuk­sessa ja hyväk­sy­mi­sessä perin­tei­sen kynällä tapah­tu­van alle­kir­joit­ta­mi­sen tilalle otet­tiin käyt­töön sähkö­pos­ti­hy­väk­sy­mi­nen, joka myöhem­min jalos­tui Karelia Sign -sähköi­sen alle­kir­joit­ta­mi­sen käyttöönottoon.

Monta fyysistä työssä otettua askelta tulee jatkos­sa­kin sääs­ty­mään, proses­sien muotou­tuessa koko ajan, nyt kun alkuun on päästy.

… ja lenkkeilyä

Fyysi­set aske­leet ovat vastaa­vasti lisään­ty­neet etätyö­läi­senä. Työmatka on autossa istu­mi­sen sijaan vaih­tu­nut aamui­sin 30-45 min pitui­seen aamu­lenk­kiin. Illas­ta­kin on mahdol­lis­tu­nut nopeampi siir­ty­mi­nen ulkona puuhas­te­luun. Voimaan­nut­tava muutos, muuten­kin luon­nossa ja ulkona viihtyvälle.

Oman työni kannalta on käynyt selväksi, että aiemman asen­teeni voin heittää kauas – etätyö sopii erit­täin hyvin myös kauem­pana asuvalle ja yllät­tä­vän pienillä teknis­ten lisä­lait­tei­den hankinnoilla.

Jopa niin hyvin, että aloin laskes­kella työmat­kan kustan­nus­sääs­töjä, miettiä ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia, riskin pienen­ty­mistä koro­na­vi­ruk­selle altis­tu­mi­seen tai koro­na­vi­ruk­sen levit­tä­mi­seen itse tietämättään.

Työn tehok­kuus, työhön keskit­ty­mi­nen ja oma jaksa­mi­nen tuntu­vat koko ajan para­ne­van, ovathan aikai­set aamu­he­rä­tyk­set ja stressi työmat­kan riskeistä jääneet pois (kelio­lo­suh­teet, hirvet, kans­sa­kul­ki­joi­den edesottamukset..).

Etätyö on vakiin­tu­massa itsel­leni sopi­vaksi työmuo­doksi. Parhail­laan mietin­nässä on etä- ja lähi­työn sovit­ta­mi­nen omiin ja työpai­kan tarpei­siin. Etätyö jää ehdot­to­masti jatkos­sa­kin osaksi työn­te­koa ja vihreäm­pää toimistoa.


Kirjoit­taja:

Eija Pesonen, hallin­to­sih­teeri, Karelia-ammattikorkeakoulu

Muut julkai­sut

Pesonen, E. & Väyry­nen, T. 2021 Tiimi­toi­min­nan tiimoilta. Vasu 2/2021.

Tulossa: Työyh­tei­sön jäse­nenä – etätyössä

Artik­ke­li­kuva: João Jesus palve­lusta Pexels