Sari Soininen-Keskitalo

Sari sai Lean Six Sigma -koulu­tuk­sesta lisää kehit­tä­mis­osaa­mista työhönsä

Sari Soini­nen-Keski­ta­lolla on takana tiivis puolen vuoden rutis­tus työpai­kan lean-opin­noissa. Vihreä vyö lean-osaa­jana on saavu­tettu ja Soini­nen-Keski­talo on syys­tä­kin tyytyväinen.

– Kiin­nos­tuin Lean Six Sigma Green Belt -koulu­tuk­sesta niin oman työni kuin Psykiat­ria­talo-hank­keen­kin näkö­kul­masta. Halusin saada itsel­leni lisää kehit­tä­mi­sen työvä­li­neitä ja osaa­mista, josta on laajem­min­kin hyötyä, kertoo osas­ton­hoi­ta­jana kehit­tä­mis­teh­tä­vissä toimiva Sari Soininen-Keskitalo.

Lean Six Sigma Green Belt -koulu­tus on tunnettu ja hyödyl­li­nen kautta toimia­lo­jen. Kuopion yliopis­tol­li­sessa sairaa­lassa se on osa koko­nai­suutta, jossa on erilaa­jui­sia lean-koulu­tuk­sia henki­lös­tölle. Näin lisä­tään osaa­mista lean-mene­tel­missä, jotka sairaan­hoi­to­pii­rissä halu­taan laajalti käyt­töön niin hoidol­lis­ten kuin hallin­nol­lis­ten proses­sien parantamiseksi.

Koulu­tuk­sessa pereh­dy­tään lean-projek­tien vetä­mi­seen ja tilas­tol­lis­ten mene­tel­mien käyt­töön kehit­tä­mi­sessä. Opin­to­jak­so­jen rinnalla osal­lis­tuja tekee orga­ni­saa­tioon kehittämistyön.

Sisäl­löl­tään stan­dar­doitu koulu­tus ja kehit­tä­mis­työn teke­mi­nen noudat­ta­vat DMAIC-ongel­man­rat­kai­su­mal­lia. Koko­nai­suu­den hyväk­sy­tysti suorit­ta­nut saa osal­lis­tu­mis­to­dis­tuk­sen lisäksi henki­lö­koh­tai­sen Green Belt -sertifikaatin.

Poti­las­paik­ko­jen järjes­tä­mi­nen ketterämmäksi

Soini­nen-Keski­ta­lon lean-työ käsit­teli poti­las­paik­ko­jen koor­di­noin­tia uudessa Psykiat­ria­ta­lossa, johon sijoit­tu­vat nuorten ja aikuis­ten vaati­van tason mielenterveyspalvelut.

Lean-työn pohjalta laadi­taan uusi hoito­koor­di­naat­to­rin tehtä­vän­kuva ja Psykiat­ria­ta­lossa poti­las­paik­ko­jen koor­di­noi­mi­nen keski­te­tään hoito­koor­di­naat­to­rille. Tällä hetkellä sitä tekevät apulais­osas­ton­hoi­ta­jat kukin vuorollaan.

– Projek­tin tulok­set hyödyt­tä­vät koko psykiat­rian osaa­mis­kes­kusta, kun vuodeo­sas­to­paik­ko­jen koor­di­noin­nissa tehtä­vää työtä saadaan selkeäm­mäksi ja pääl­lek­käi­sen työn määrää vähen­net­tyä. Potilas ja lähet­tävä taho hyöty­vät, kun odotusaika osas­tolle pääse­mi­seen lyhenee.

– Ilman aktii­vista ja innos­tu­nutta työryh­mää ei projek­tista olisi tullut mitään. Työryhmä on kuiten­kin se, joka isolta osin tuottaa tietoa kehit­tä­mi­sen lähtö­koh­daksi ja tueksi. Ennen kaikkea he tunte­vat oman työnsä parhai­ten, Soini­nen-Keski­talo kiittää projek­tiin osallistuneita.

Kehit­tä­mis­työ jatkuu vielä uusin­ta­mit­tauk­sella, jolla toden­ne­taan tehty­jen toimen­pi­tei­den vaiku­tuk­set. Jatkossa Sari Soini­nen-Keski­talo on muiden lean-koulu­tet­tu­jen tavoin käytet­tä­vissä KYSin kehittämisprojekteihin.

Harki­ten ja pienillä muutok­silla kohti parempaa

Lean-koulu­tuk­sessa Sari Soini­nen-Keski­talo kertoo oival­ta­neensa kehit­tä­mis­pro­jek­tin kohteen rajaa­mi­sen tärkey­den. Liian suurta palaa ei kannata haukata, saati kiireh­tiä teke­mään muutoksia.

– Pitää malttaa pysäh­tyä ajat­te­le­maan ja pohti­maan asioita rauhassa. Voi hyvin­kin olla, että todel­li­suu­dessa asioi­hin vaikut­ta­vat syyt ovat vähän piilossa eivätkä olekaan niitä, jotka äkkiä katsoen näyt­tä­vät ilmeisiltä.

Lean Six Sigma Green Belt -kurssin suorit­ta­mi­sessa on apua leanin perus­osaa­mi­sesta ja tilas­tol­lis­ten mene­tel­mien perustiedoista.

Sari Soini­nen-Keski­talo oli käynyt Lean Six Sigma Yellow Belt -verk­ko­kou­lu­tuk­sen ennen laajem­paa Green Belt -kurssia. Uuden oppi­mi­sessa kolle­galta saatu vertais­tuki osoit­tau­tui arvok­kaaksi. – Apua ja tukea saimme kehit­tä­mis- ja laatu­yk­si­köstä sekä tieten­kin koulut­ta­jalta ja mahta­valta moniam­ma­til­li­selta koulutusryhmältä.

Kysi­läi­sille suun­na­tut Lean Six Sigma -koulu­tuk­set toteut­ta­vat Quality Knowhow Karja­lai­nen Oy, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­koulu yhteis­työssä KYSin kehit­tä­mis- ja laatu­yk­si­kön kanssa.

Teksti: Johanna Eronen | Kuva: Riikka Myöhä­nen
KYS vies­tintä