Kare­lian vuoden AMK-opin­näy­te­työssä selvi­tet­tiin taimi­kon­hoi­to­räs­tien synty­mi­sen syitä

Itä-Suomessa metsä­ta­lous on merkit­tävä toimiala. Alalla on havaittu, että yksi­tyis­met­sä­no­mis­ta­jat eivät usein­kaan hanki metsän­hoi­toon liit­ty­viä palve­luita. Tästä johtuen metsien hoito voi jäädä puutteelliseksi.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun vuoden 2021 AMK-opin­näy­te­työssä metsä­ta­lou­den opis­ke­lija Salla Tans­ka­nen pereh­tyi siihen, miksi yksi­tyis­met­sä­no­mis­ta­jat eivät halua hankkia taimi­kon­hoi­to­töitä osto­pal­ve­luna. Opin­näy­te­työn toimek­sian­ta­jana toimi Kainuun Metsänhoitoyhdistys.

Opin­näy­te­työssä todet­tiin, että metsän­hoi­to­räs­tien synty­mi­nen liittyy asiak­kaan ja palve­lun­tar­joa­jan välisen vuoro­vai­ku­tuk­sen haas­tei­siin, oman työn riit­tä­vyy­den yliar­vioin­tiin, terveys­syi­hin ja talou­del­li­seen ostokykyyn.

Kainuun Metsän­hoi­to­yh­dis­tyk­sen johtaja Marko Koskela oli tyyty­väi­nen työn tuloksiin.

– Tutki­mus toi esille syitä, jotka ovat johta­neet taimi­kon­hoi­to­räs­tien synty­mi­seen yksi­tyis­met­sissä. Saimme tutki­muk­sesta hyvää aineis­toa, jota yhdis­tyk­semme voi lähteä hyödyn­tä­mään esimer­kiksi asia­kas­seg­men­toin­nissa ja markkinoinnissa.

Opin­näy­te­työn tulok­sia voidaan hyödyn­tää laajasti myös muissa metsä­alan orga­ni­saa­tioissa, jotka mark­ki­noi­vat ja myyvät metsä­pal­ve­luita metsänomistajille.

Vuoden opin­näy­te­työn valin­nan teki Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opinnäytetyöryhmä.

Salla Tans­ka­nen. Yksi­tyis­met­sä­no­mis­ta­jien osto­käyt­täy­ty­mi­nen taimi­kon­hoi­to­pal­ve­lui­hin liit­tyen: syitä taimi­kon­hoi­to­räs­tien synty­mi­selle.  https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105199488