13 henkilöä seisoo tiiliseinän edessä

Podcast: Miten työelä­män asian­tun­ti­ja­teh­tä­viin valmen­tava koulu­tus on muut­ta­nut maahan­muut­ta­jien elämää

Elämä KAVAn jälkeen – Näin hanke muuttaa maahan­muut­ta­jien elämää Suomessa -podcas­tissa keskus­tel­laan maahan­muut­ta­jien elämästä Suomessa: työn­hausta, heidän kohtaa­mis­taan vaikeuk­sista sekä avusta, jota he tarvit­se­vat vieraassa maassa. Monilla maahan­muut­ta­jilla on koti­maasta hankit­tua korkea­kou­lu­tusta ja työko­ke­musta, mutta vaikeuk­sia löytää työtä Suomesta.

KAVA – työelä­män asian­tun­ti­ja­teh­tä­viin valmen­tava koulu­tus kansain­vä­li­sille osaa­jille on toteu­tettu Karelia- ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen ja Itä-Suomen yliopis­ton yhtei­sessä MOKOMA-hank­keessa. Hank­keen tavoit­teena on ollut edistää korkeasti koulu­tet­tu­jen maahan­muut­ta­nei­den työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia koulu­tusta vastaa­viin tehtä­viin. Hank­keen aikana kehi­tetty ja pilo­toitu moni­paik­kai­nen valmen­tava koulu­tus vahvis­taa osal­lis­tu­jien työelä­män suomen kielen osaa­mista, yleisiä työelämä- ja uratai­toja sekä työelä­mä­ver­kos­toja Suomessa.

Vuonna 2021 KAVA-koulu­tuk­sesta valmis­tui 15 henki­löä. Tänä vuonna koulu­tuk­sesta valmis­tuu 10 henki­löä lisää. Tässä podcas­tissa MOKOMA-hank­keen koor­di­naat­tori, toimit­taja ja itsekin maahan­muut­taja Anna Jaro­vaja keskus­te­lee viime vuoden KAVA-koulu­tuk­sen osal­lis­tu­jien kanssa ja kysyy mitä he tekevät valmis­tu­mi­sen jälkeen, ja miten KAVA-koulu­tus on vaikut­ta­nut heidän elämäänsä.

Kuun­tele podcast tästä:

Podcasti toteu­tus: Anna Jaro­vaja, MOKOMA-hank­keen projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: KAVA-koulu­tuk­sen osal­lis­tu­jat ja opet­ta­jat Joen­suussa 2022. Kuva: Anna Jarovaja.