Ihmisiä istuu rivissä, kahdella muistiinpanovälineet

Kansain­vä­li­nen Compa­reo-konfe­renssi kokosi ikään­ty­mi­sen asian­tun­ti­joita Joensuuhun

Väestön ikään­ty­mi­nen on maail­man­laa­jui­nen ilmiö. Ikään­ty­mi­nen näkyy myös Pohjois-Karja­lassa, jossa väki vanhe­nee vauh­dilla. Itä-Suomen yliopis­ton stra­te­gian 2030, Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun 2030 -stra­te­gian ja Siun sote -stra­te­gian 2021-2025 tavoit­teina on mm. tarjota aktii­vi­nen elämä ja terve ikään­ty­mi­nen yhä useam­malle ihmiselle.

8-10.8.2022 järjes­tetty Compa­reo-konfe­renssi tarjosi mahdol­li­suu­den esitellä ikään­ty­mi­sen ratkai­suja ja vertailla ikään­ty­viä yhteis­kun­tia yhdessä aasia­lais­ten kump­pa­niy­li­opis­to­jen henki­lös­tön kanssa.

Kansain­vä­li­sen hybri­di­kon­fe­rens­sin järjes­tä­mi­nen aloi­tet­tiin UEF:n, Kare­lian ja Siun soten toimesta koro­na­ra­joi­tus­ten pois­tut­tua ja koronan aikai­sen käyt­tä­mättä jääneen rahoi­tuk­sen hyödyn­tä­mi­seksi touko-kesä­kuussa ennen kesä­lo­mia. Konfe­rens­sin ohjelma eli vielä kesän aikana. Moni etelä­ko­rea­lai­sista ja kiina­lai­sista kump­pa­neista Healthy ageing in digi­ta­lized socie­ties -verkos­tosta sekä yksi tutkija USA:sta pääsi­vät kokouk­seen paikan­päälle tai verk­ko­vä­lit­tei­sesti huoli­matta lyhyestä järjes­te­ly­ai­ka­tau­lusta. Kolmi­päi­väi­sestä konfe­rens­sista muodos­tui erit­täin antoisa.

Foto­nii­kan insti­tuu­tin johtaja, profes­sori Jyrki Saari­nen (UEF) luot­sasi päivien ohjel­mien esit­te­lyt infoi­neen ja Pohjois-Karja­lan maakun­ta­joh­taja Markus Hirvo­nen johdatti realis­ti­seen maakun­nan ikään­ty­vän väestön hoivan ja hoidon tarpeen tilan­ne­kat­sauk­seen nyt ja tule­vai­suu­dessa. Päivien ohjelma oli moni­puo­li­nen ja herätti vilkasta keskus­te­lua hyvässä hengessä. Seuraa­vaksi esit­te­len jotakin nostoja konfe­rens­sin annista ja jatkotoimenpiteistä.

Suoma­lai­nen vanhus­ten­hoito kiin­nos­taa Aasiassa

Etelä-Koreassa suurin osa tervey­den­huol­losta järjes­te­tään yksi­tyi­sesti. Perin­tei­nen malli, jossa lapset huoleh­ti­vat ikäih­mi­sistä heidän ikään­tyes­sään on muren­tu­nut. Merkit­tävä osa väes­töstä jää työpaik­kaan sidotun sosi­aa­li­va­kuu­tuk­sen ulko­puo­lelle ja erityi­sesti ikäih­mis­ten tilanne on haas­tava. Sosi­aa­lia­lan tutkija YongHo Chon Incheo­nin yliopis­tosta on kiin­nos­tu­nut suoma­lai­sesta vanhus­pal­ve­lu­jen mallista. Etelä-Koreassa pyri­tään raken­ta­maan ikäih­mis­ten elino­lo­jen paran­ta­mi­seksi yhtei­söl­listä toimin­ta­mal­lia, jossa työs­ken­nel­lään moniam­ma­til­li­sesti ikäih­mi­sen parhaaksi. Niinpä Siun soten ja yleen­sä­kin suoma­lai­nen ikäih­mis­ten vanhus­hoi­don palve­lu­malli herät­tää kiin­nos­tusta Etelä-Koreassa. YongHo Chon aikoo kerätä ryhmän päät­tä­jistä vierai­lulle Pohjois-Karja­laan saadak­seen lisää tietoa sote-inte­graa­tiosta käytän­töön viemi­sestä sekä koulutuksista.

Yliopet­taja Raija Kuisma esit­teli konfe­rens­sissa Kare­lian ikäosaa­mis­nä­ke­myk­siä, jotka herät­ti­vät runsaasti keskus­te­lua. Erasmus+ -rahoit­tei­sessa EMMA-hank­keessa tuote­taan syksyn aikana kansain­vä­li­nen englan­nin­kie­li­nen koulu­tus Master of Active Ageing and Age-friendly Society. Se notee­rat­tiin varteen otet­ta­vana verk­ko­vä­lit­tei­senä koulu­tuk­sena myös Aasian maihin. Yhteis­työ tällä saralla jatkuu.

Etelä-Koreassa ikäih­mis­ten kotona asumi­sen tuke­mi­seen on kehi­tetty myös erilai­sia digi­taa­li­sia ratkai­suja, joita esitel­tiin konfe­rens­sissa. Profes­sori Kim esit­teli henki­lö­koh­tai­sen asia­kas­läh­töi­sen digi­taa­li­sen mallin ikäih­mis­ten tuke­mi­seen, joka olisi laajuu­del­taan vastaava kuin Kanta-palve­lut Suomessa. Malli on vasta suun­nit­te­lu­vai­heessa ja edessä on monen­lai­sia kysy­myk­siä sekä haas­teita. Digi­taa­li­suu­den myötä tieto- ja tiedolla johta­mi­nen on keskei­nen asia niin Aasian maissa kuin Suomessa. Hallin­to­y­li­lää­käri Petri Kivinen Siun sotesta kertoi, että Siun sotessa ollaan valta­kun­nal­li­sesti pitkällä tieto- ja tiedolla johta­mi­sessa digi­taa­li­sesti. Profes­sori Harri Laiho­nen Itä-Suomen yliopis­tosta tarkas­teli samaa aihetta teoreet­ti­sem­min. Esityk­set täyden­si­vät toisi­aan ja yhteis­työ, joka on jo aikai­sem­min viri­tetty Kare­lian, UEF:n ja Siun soten hankei­deoin­nin saralla, jatkuu ja täyden­tyy suhteessa Aasian maihin.

Ryhmä ihmisiä seisoo luokkatilassa
Compa­reo-konfe­rens­sin 2022 osal­lis­tu­jia Etelä-Koreasta, Kiinasta, UEF:sta, Siun sotesta ja Karelia-amk:sta.

Aika­pankki Kiinasta ja aivo­teol­li­suutta Etelä-Koreasta

Konfe­rens­sissa esitel­tiin myös vähem­män tunnet­tuja ratkai­suja Aasiasta: Time Bank eli aika­pankki ja Brain Industry eli aivoi­hin liit­tyvä ”bisnes­teol­li­suus” herät­ti­vät runsaasti keskus­te­lua. Profes­sori Chen Tbiao (East China Normal Univer­sity) esit­teli Kiinan eri maakun­nissa ahke­rasti käytet­tyä aika­pank­kia. Aika­pan­killa tarkoi­te­taan rinnak­kais­va­luut­taan tai vasta­vuo­roi­suu­teen pohjau­tu­vaa toimin­taa, josta ei makseta rahal­lista palkkaa, vaan palk­kana voi olla esimer­kiksi yhden tunnin työ vapaa­eh­toi­sena ikäih­mi­sen hyväksi. Monen­lai­set suorit­teet voivat olla mukana aika­pank­ki­jär­jes­tel­mässä. Kiinassa on raken­nettu infraa toimin­nalle, mutta paljon on vielä kehi­tet­tä­vää. Myös Suomessa on aika­pank­keja jo käytössä. Niiden mahdol­li­suuk­sia ja hyötyjä olisi hyvä tarkas­tella laajem­min­kin erityi­sesti ikäih­mis­ten kotona asumi­sen tukemisessa.

Aivoi­hin liit­ty­vät kasvava lääke­teol­li­suus tuot­tei­neen, digi­taa­lis­tek­no­lo­gi­set sovel­luk­set ja lait­teet sekä aivo­teol­li­suus yritys­toi­min­nan näkö­kul­masta herät­tä­vät laajasti keskus­te­lua, totesi profes­sori Gyewan Moon (Kyung­Pook Natio­nal Univer­sity) esityk­ses­sään. Etelä-Koreassa ollaan suun­nit­te­le­massa ikäih­mi­siin keskit­ty­vää biotech-teol­li­suu­den ekosys­tee­miä. Ekosys­teemi muodos­tuisi aivo­tut­ki­muk­sen, lääki­tyk­sen ja hoidon sekä tekno­lo­gian ympä­rille. Suun­ni­telma herätti paljon keskus­te­lua, myös eetti­sestä näkö­kul­masta. Ala on kuiten­kin hyvin nopeasti kasvava, koska mm. erilai­set muis­ti­sai­rau­det ja Parkin­so­nin tauti lisään­ty­vät väestön ikään­ty­mi­sen myötä maailmanlaajuisesti.

Askel­merk­kejä tule­valle yhteistyölle

Kolman­tena päivänä Joen­suu­hun saapu­neet osanot­ta­jat tutus­tui­vat ikäih­mis­ten asumis­pal­ve­lui­hin Joen­suun hoiva- ja palve­lu­yh­dis­tys ry:n uudessa yksi­kössä Sepän­ka­dulla ja Siun Soten Senio­ri­pi­hassa Rauha­ka­dulla. Kiirei­sen päivän päät­teeksi vierail­tiin myös Kare­liassa.  Etelä-korea­lai­nen Kyun­Pook Natio­nal Univer­sity on kiin­nos­tu­nut yhteis­työ­so­pi­muk­sesta Kare­lian kanssa. Erityi­sesti keskus­te­luja on käyty sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­sen ja ikäih­mi­sen kotona-asumi­seen liit­ty­vän tekno­lo­gian tiimoilta. Tule­vai­suu­dessa pohdi­taan myös vastaa­van kansain­vä­li­sen konfe­rens­sin järjes­tä­mistä UEF:n ja Siun soten kanssa sekä uusia hankeyh­teis­työn mahdollisuuksia.

Ohessa Padlet-linkki konfe­rens­sin sisäl­töön, jonka sala­sana on compa­reo: https://ueffi.padlet.org/mirjamiikonen/compareo


Kirjoit­taja:

Pirjo Vesa, yliopet­taja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Since­rely Media / Unsplash