Kahvikuppi pöydällä

Tuupo­vaa­ran asuka­sil­lassa kysyt­tiin hyvinvointipalveluista

5.9.2022 järjes­tet­tiin Joen­suun Tuupo­vaa­rassa pitäjän asuka­silta. Paik­kana oli Ullakko, joka palve­lee muun muassa asuk­kai­den ja järjes­tö­jen kohtaa­mis­ti­lana. Päivän teemana olivat kansa­lais­opis­ton toiminta ja pitäjän uudet verk­ko­si­vut. Pääsimme kuiten­kin Joen­suun kaupun­gin alue­koor­di­naat­tori Anni Koskeli-Rata­maan kutsu­mana myös esit­te­le­mään VaPa-hanket­tamme ja kerää­mään asia­kas­tie­toa. Ja tieten­kin keskus­te­le­maan paikal­lis­ten kanssa.

Hyvin­voin­tia­lan kump­pa­nuuk­silla vaikut­ta­viin palve­lui­hin, eli tutta­val­li­sem­min VaPa-hank­keen kehit­tä­mi­sen keskiössä ovat tule­vai­suu­den hyvin­voin­ti­pal­ve­lut, joita kehi­te­tään yritys­koh­tai­sesti ja verkos­toissa. Asia­kas­tie­don hankin­taa oli suun­ni­teltu toteu­tet­ta­vaksi hank­keen alku­tai­pa­leella asia­kas­työ­pa­jo­jen merkeissä, mutta Covid 19 esti aikeemme tehok­kaasti. Päätimme kuiten­kin toteut­taa asia­kas­tie­don keruuta kehit­teillä olevia palve­luita ja hank­keen tiedon­tuo­tan­toa varten, vaikka hanke­suun­ni­tel­mas­tamme kään­nel­lään­kin parhail­laan viimei­siä sivuja. Hanke kun suun­ni­tel­man mukai­sesti helmi­kuun 2023 lopussa.

Huone jonka seinustoilla pöytiä ja niiden ääressä ihmisiä, keskellä huonetta seisoo mieshenkilö.
Kuva 1. VaPa-hank­keen projek­ti­pääl­likkö Anssi Kekko­nen alusti kyselyä asia­kas­il­lan osallistujille.

Järjes­tö­jen ja yritys­ten tuot­ta­mille hyvin­voin­ti­pal­ve­luille on tarvetta

Ulla­kolle oli kerään­ty­nyt muka­vasti väkeä ja keskus­telu rönsyili jättei­den lajit­te­lusta allas­jump­paan ja kaik­keen siltä väliltä. Asuka­sil­lat ovatkin matalan kynnyk­sen palaut­teen­an­to­ka­nava ja osal­li­suutta lisäävä elementti kaupun­gin toimin­nassa. Me halusimme hankkia tietoa erityi­sesti tämän päivän ja tule­vai­suu­den hyvin­voin­ti­pal­ve­luista. Tuupo­vaa­rassa tässä aihe­pii­rissä koros­tui­vat erityi­sesti ikäih­mis­ten palve­lut. Pyysimme läsnä­oli­joita vastaa­maan kyse­lyymme. Selos­teessa ja alku­pu­heen­vuo­rossa kerroimme, että keräämme tietoa yksi­tyis­ten palve­lun­tuot­ta­jien ja järjes­tö­jen näkö­kul­masta. Näkö­kulma oli myös tule­vai­suuso­rien­toi­tu­nut. Olimme myös listan­neet esimerk­kejä hyvin­voin­ti­pal­ve­luista kuten fysio­te­ra­pia, hieronta, liikun­ta­pal­ve­lut, järjes­tö­jen ryhmä­toi­minta, koti­hoito ja ikäih­mis­ten asumis­pal­ve­lut sekä optikon palvelut.

Kuva 2. Kyselyn vastaukset.

Saimme paikalla olleilta yhteensä 14 vastausta. Vastan­nei­den vahva näkemys oli, että järjes­tö­jen ja yritys­ten tuot­ta­mille palve­luille on tarvetta. Täysin samaa mieltä väit­tä­män kanssa oli yli 70 prosent­tia vastaa­jista. Etäpal­ve­lu­jen rooliin liit­tyvä kysymys jakoi enemmän mieli­pi­teitä, mutta suurin osa oli silti ainakin varo­vai­sen posi­tii­vi­sella kannalla. Suul­li­sessa palaut­teessa nousi esille, että etäpal­ve­lui­den käytössä tarvi­taan ensin­nä­kin ohjausta: mm. Kelan etäpal­ve­lu­jen käyt­töön ovat tuupo­vaa­ra­lai­set saaneet ohjausta yhteis­pal­ve­lu­pis­teeltä ja palvelu on ollut suosittu. Toiseksi etäyh­tey­den pullon­kau­laksi mainit­tiin nettiyh­tey­den toimi­vuus: esimer­kiksi video­pu­helu vaatii varmaa ja riit­tä­vän nopeaa yhteyttä. Parem­pien yhteyk­sien toive nousi­kin esille keskusteluissa.

Toimin­ta­ky­kyä edis­tä­vät palve­lut toiveissa

Vahva kanna­tus oli myös hyte- eli hyvin­voin­tia ja terveyttä edis­tä­ville palve­luille, kuten aiemmin maini­tulle allas­jum­palle. Kansa­lais­opisto, Setle­ment­ti­liitto ja muut vastaa­vat toimi­jat ovat olleet tässä suuressa roolissa. Terveyttä ja toimin­ta­ky­kyä edis­tä­vää toimin­taa kaivat­tiin varsin­kin ikäih­mi­sille: sopivia ohjaa­jia ja yhtei­söl­listä teke­mistä kaivat­tiin. Kyselyn avoi­missa vastauk­sissa nostet­tiin esille helposti saata­via kuntou­tus- ja mielen­ter­veys­pal­ve­luita. Tietysti vastauk­sissa nousi­vat esille myös lääkä­ri­pal­ve­lut, joiden saata­vuutta pidet­tiin tärkeänä.

Avoi­missa vastauk­sissa koros­tui myös vahva tarve erilai­sille asumi­sen tuki­pal­ve­luille ikään­ty­vässä pitä­jässä: liik­ku­mis­pal­ve­lut, kotiapu, kaup­pa­toi­mi­tuk­set, koti­talk­ka­ri­pal­ve­lut ja vastaa­vat tuli­si­vat alueella tarpee­seen. Koti­käyn­nille tulevat ”jump­pa­rit” saivat myös oman mainin­tansa vastaus­ten joukossa.

Vanha suuri punainen puutalo, jonka eteen pysäköity muutama auto.
Kuva 3. Asuka­silta järjes­tet­tiin Ulla­kolla, joka on vuonna 1907 raken­nettu entinen kansakoulu.

VaPa-hanketta toteu­te­taan Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­has­ton tuella ja hank­keen toiminta-aika on 1.9.2020-28.2.2023.


Kirjoit­taja:

Anssi Kekko­nen, projek­ti­pääl­likkö, VaPa-hanke, Karelia-ammattikorkekoulu

Kuvat:

Piia Repo, yritys­asian­tun­tija, VaPa-hanke, KETI oy

Artik­ke­li­kuva: Vecteezy